BKTV news - Moćni lek iz bašte: rotkvice su vitaminska bomba! - Pixabay
BKTV news - Moćni lek iz bašte: rotkvice su vitaminska bomba! - Pixabay

Rotkvice su, prema mišljenju stručnjaka, prava vitaminska bomba, jer su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže malo kalorija.

U narodu se kaže da je rotkvica bolja za naš organizam što je ljuća i da bi trebalo da je uvrstimo u svakodnevnu ishranu. Lista korisnih dejstava je poduža.

BKTV news - Moćni lek iz bašte: rotkvice su vitaminska bomba! - Pixabay
BKTV news – Moćni lek iz bašte: rotkvice su vitaminska bomba! – Pixabay

Borac protiv raka

Indijski naučnici otkrili su da ova namirnica ubija ćelije raka, s obzirom na bogatstvo vlaknima i vitaminima. Baš zbog ljutine, delotvorne su kao prevencija ili pomoć kod lečenja raka debelog creva, jer pospešuju rad organa za varenje. Vlakna iz rotkvica podstiču lučenje probavnih sokova, pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

PROČITAJ: SALATA OD ROZE ROTKVICE (RECEPT)

Čisti disajne puteve

Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Pozitvno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se preporučuju svima koji imaju problema sa zapušenim nosom, čestim upalama sinusa i infekcijama dijasnih puteva, čak i ako boluju od astme ili bronhitisa.

Jača srce i regulišu šećer u krvi

Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice poboljšaće zdravlje kardiovaskularnog sistema jer snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Čuva bubrege

Pored svega, rotkvice sprečavaju infekcije urinarnog trakta. Sok ove namirnice olakšava i skraćuje vreme trajanja infekcije.

Utiče na mršavljenje

Ovo povrće sadrži visok procenat vode i vlakana, ali veoma malo kalorija, pa je idealno za one koji žele da skinu neki kilogram. Obiluju hranljivim sastojcima, zbog čega brzo i lako zadovoljavaju glad, a sadrže i puno vode i na taj način vam pomažu da smršate ili održite vitku figuru.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!