Musaka sa grilovanim zukinima – Jadranka Blažić
Musaka sa grilovanim zukinima – ova danasnja musaka je trebala da bude sa zutim tikvicama, onim istim nasim u Banatu, ali sam ipak nasla samo zukine (male zelene tikvice) u mojoj najblizoj prodavnici.
Rucak je bio za cas gotov jer dok sam grilovala zukine, meso se dinstalo i sve je to bilo za cas gotovo. Napisacu koliko sam ja cega stavila, a vi ako pravite, uklopite se sa svojim potrebama.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, klinite na link HRONO KUHINJA RECEPTI.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Musaka sa grilovanim zukinima – Jadranka Blažić
Musaka sa grilovanim zukinima – ova danasnja musaka je trebala da bude sa zutim tikvicama, onim istim nasim u Banatu, ali sam ipak nasla samo zukine (male zelene tikvice) u mojoj najblizoj prodavnici.
- mleveno krto meso 700gr
- 4 zukina (male zelene tikvice)
- 1 velika glavica ljubicastog luka
- so
- biber
- suseno lisce od zeleni
- 200 ml belanca
- Zukine oprati i iseci uzduz jer je tako lakse i brze raditi sa njima. Dobila sam 11 sniti. Moja 4 zukina sam uspela da slozim u dva puta na elektricnom grilu. Dok su se zukini grilovali, ocistila sam luk i na sitno iseckala.
- Stavila sam u tiganju da se luk proprzi na malo vode i soli. Uvek je obavezno posoliti luk prilikom przenja jer samo tako ce se dobiti onaj divan neodoljivi ukus przenog luka.
- Kada je luk postao staklast ubacila sam meso i sve zajedno mesala dok se nije svo meso razdvojilo i pretvorilo u kompaktnu masu. Dodala sam jos biber i zelen lisce i jos koji minut proprzila sve zajedno. Nisam dugo dinstala jer kad pusti vodu meso, onda je spremno za dalju obradu. Ja uvek radije koristim sokove od mesa, nego da kasnije dolivam vodu.
- Redjala sam ih u silikonskoj modli za veci hleb, dimenzija 14x22x7cm. Prvo sam stavila zukine, pa red mesa, pa zukine i na kraju red mesa. Nekad zavrsavam sa povrcem a nekad sa mesom. Nema pravila, ali ovog puta sam imala 4 zukina, a zelela sam dva reda i zato je moralo meso da bude na kraju. Nista nisam pritiskala rukama, sve sam tako ostavila ovlas, samo sam preko prelila sa belancima. Belanca nisam solila, niti icim vise zacinila, jer sam zelela da mi ova musaka bude sa sto manje zacina. Bitno mi je bilo da dobiju osnovno (so i biber). Vi naravno zacinite kako vi volite.
- Pekla sam na 210C zbog silikonskog kalupa. Kada se pojavila oko ivica zida pena, to je znacilo da su se belanca ispekla i musaka je mogla da se izvadi iz rerne. Ne znam da kazem koliko se tacno peklo ali sigurno je bilo vise od 30′ jer ipak za tu debljinu nije to mnogo vremena. Prepoznacete kada je gotova po lepoj pecenoj boji.
Jedno belance sadrzi 30ml, a celo jaje 50ml