Muzej čokolade u Kelnu - Posetili smo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2

Muzej čokolade u Kelnu, zahvaljujući inventivnom arhitekti, izgleda kao brod napravljen od stakla i metala, i nalazi se u blizini Starog grada i katedrale.

muzej-cokolade-u-Kelnu-png

U srednjovekovnom Kelnu na mestu današnjeg Muzeja čokolade, bio je trgovački centar lađara sa Rajne. Muzej se danas ponosi inovativnim dizajnom u gradskom kvartu “Rheinauhafen”. Prezentacija Muzeja čokolade u Kelnu, nalazi se u izložbenom prostoru na 4000 kvadratnih metara, i ona vas vodi na putovanje kroz istoriju čokolade: počevši sa drevnim američkim kulturama, kao što su Maje i Asteci, preko baroka i industrijalizacije, ka individualnoj prefinjenosti finih čokolada danas.

Grad Keln ima veliki broj muzeja i galerija, što ga čini međunarodno poznatim centrom umetnosti. Raspon eksponata u muzejima Kelna proteže se od rimskih artefakata u Roman-Germanic Museum, preko srednjovekovne umetnosti u Wallraff Richartz Museum & Fondation Corboud, preko blaga Dalekog istoka u Museum of East Asian Art, do moderne umetnosti izložene u muzejima  Museum Ludwig and the Museum for Applied Arts. Takođe, možete posetiti i Muzej grada Kelna, da biste saznali više o istoriji grada. Pomenuti muzeji su samo mali uzorak od ukupne ponude Grada muzeja.

Dr Hans Imhoff – osnivač Muzeja čokolade

Hans Imhoff je rođen 1922. kao sin bravara u Kelnu . Kao dečak, živeo je iskušenjima mirisa čokolade, koji su dolazili iz obližnje fabrike čokolade Stollverck. U gradu Zunächst in Bullay an der Mosel, dr Imhoff je osnovao sopstvenu fabriku čokolade, koja je bila uspešna posle rata. Kasnije, u Kelnu, reorganizovao je Stollverck grupu i ponovo je vratio na mesto lidera u industriji.

Godine 1993. ispunio san i ostavio za 53 miliona nemačkih maraka gradu Kelnu da izgradi “svoj” Muzej čokolade . Ova odluka je desila sasvim slučajno –  za dlaku je veliki deo sadašnjih eksponata u 1975. tokom izmeštanja kompanije Stollverck u Keln-Porz, umalo završio u smeću. Mnoge velike kutije čiji sadržaj su smatrali “smećem ” i “ostacima” trebalo je baciti. Dr Hans Imhoff pogledao je detaljnije pomenute kutije, sa navodnim kršom i pronašao muzejsko blago.

Nakon preseljenja u novu zgradu u Porz, Imhoff je uputio istoričara umetnosti i kustosa muzeja, profesora Vaclava Hepnera, da napravi popis i poredak prezentacije Muzeja. U to vreme, glavni naglasak kolekcije je bio na eksponatima koji dokumentuju istoriju kompanije Stollverck. Kasnije, koncept Muzeja je znatno proširen. Sakupljeni su i eksponati koji se bave kulturom i istorijom industrijske proizvodnje čokolade.

Dr Hans Imhoff preminuo je u Kelnu 21.12.2007.g.

Gerburg Klara Imhoff

“Kao generalni direktor, trudim se da sačuvam nasleđe moga muža i da Muzej bude i ostane moderan. U  budućnosti, Muzej čokolade i njegovo osoblje činiće iskorake, tako da jedinstvena priča o ovom uspehu nastavi da traje”.

Muzejska postavka

Muzej je osnovan da bude interaktivno iskustvo. Prezentacija počinje sa slikama kakao biljaka i vodi posetioca kroz ceo proces proizvodnje od zrna do gotovog proizvoda. Velike kolor fotografije, uz koje se nalaze objašnjenja na nemačkom i engleskom jeziku, prikazuju sve o uzgoju i žetvi, razne vrste kakaoa, proces fermentacije.

Posetioci mogu da uđu i u mali staklenik, gde su zapravo tropski uslovi,  i da vide kako izgledaju kakao biljke, u svom prirodnom staništu.

Mašine za proizvodnju čokolade su veoma jedinstvene i ne mogu se lako menjati. Najmanja promena procesa, može izazvati veliko odstupanje u gotovom proizvodu. Posetioci imaju mogućnost da pogledaju sve mašine izbliza, u akciji.

Jedan od omiljenih momenata, svakog posetioca ovog Muzeju je kada se proba keks, umočen u toplu čokoladnu masu u “čokoladnoj fontani”.

Iako Muzej nije osmišljen da proizvodi čokoladu, on to, ipak, radi, ali samo u svrhu demonstracije, proizvodeći samo 400 kilograma čokolade dnevno. Glavna misija Muzeja je da prikaže i objasni malo poznate činjenice, o tome kako je nastala ova omiljena poslastica.

Moraćete da zapamite i činjenicu da čokoladu nikada ne bi trebalo držati u frižideru, jer to ubija prirodne arome i degradira kvalitet.

Veoma interesantne su postavke starih pakovanja bombonjera, podsećanja na reklame proizvođača čokolade starih i nekoliko decenija. Starijim posetiocima ovo će probuditi sećanja na nezaboravne trenutke mladosti i neke zaboravljene ukuse…

Na kraju, na samom izlazu, ne zaboravite da posetite prodavnicu, koja je obilno snabdevena velikom ponudom proizvoda od kakaoa i čokolade. Za svakog ponešto!

Ulaznica za odrasle je 9,- EUR.

Cologne Chocolate Museum GmbH
Am chocolate museum 1a
50678 Köln
Phone: +49 – 221-931 888-0
Fax: +49 – 221-931 888-14
[email protected] 
www.schokoladenmuseum.de

 

Keln, jun 2014.
tekst & video by Miodrag Ilić
Recepti & Kuvar, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved