Narodni muzej Zrenjanin - legat Uroša Predića
Narodni muzej Zrenjanin - legat Uroša Predića

Narodni muzej Zrenjanin i ove godine učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ koja se ove godine održava treći put. Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” održava se u periodu od 11. do 20. maja, a Narodni muzej Zrenjanin i Savremena galerija Zrenjanin će u tom periodu imati dodatne programe i biće otvoreni za publiku od 10h do 22h svakog dana, dok će poslednjeg dana manifestacije biti obeležena Evropska noć muzeja od 17h do 01h.

Narodni muzej Zrenjanin
Narodni muzej Zrenjanin

Učesnici u Noći muzeja su: Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanin, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Istorijski arhiv Zrenjanin i Koncept bar i restoran “Kafemat”.

Svi sadržaji će biti besplatni za publiku!

 • četvrtak, 11. maj u 19h – Salon – otvaranje izložbi „Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ i „Muzej za decu“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 11. maja, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba Etnološkog odeljenja Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici. Cilj izložbe je da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze, a to je podizanje deteta. Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik.

Izložbenu postavku čine predmeti i fotografije iz zbirki Narodnog muzeja  Zrenjanin, ali takođe iz drugih muzeja u Vojvodini. Ovom prilikom biće izloženi prvi odevni predmeti bebe – kapica, benkica i košuljica, kao i kućni inventar namenjen najmlađim članovima domaćinstva, dok će jedan deo izložbe biti posvećen igračkama i dečjim igrama.

Drugi segment izložbe je „izložba u izložbi“. U pitanju je Muzej za decu, gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Izložba je rezultat saradnje grupe autora koju čine Lidija Balj, muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski, viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić, kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti. Putem igračaka u „malom muzeju“ predstavljene su različite oblasti pomoću kojih deca upoznaju svet oko sebe: priroda, svakodnevni život i razne društvene pojave. Upravo te oblasti istražuju i stručnjaci u muzejima koji brinu o kulturnom nasleđu. Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog.

 

 • utorak, 16. maj u 19h – Salon – Veče posvećeno jubileju – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu

Odeljenje istorije sporta NMZ obeležava zajedno sa kuglaškim klubovima, takmičarima i legendama ovog sporta jubilej – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu. Na obeležavanju jubileja govoriće Siniša Onjin, kustos-istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin, Irena Kaločaj, bivša takmičarka i sportska radnica, Duško Popadić, sekretar kuglaškog kluba „Banat“, Bosiljka Božić, sekretar kuglaškog kluba „Kristal“, i Goran Ostojić, aktivni sportista, a prisutne će pozdraviti Jelena Gvozdenac Martinov, v.d. direktora zrenjaninskog muzeja.

 

Pošto je „Muzej u gostima“ tema ovogodišnje manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”, gost našeg muzeja je Muzej Vojvodine sa postavkom „Muzej za decu“, a Narodni muzej Zrenjanin biće gost Gradskog muzeja u Vrbasu predstavljajući se postavkom predmeta iz svih odeljenja, prezentacijom o muzeju i koncertom jednog zrenjaninskog rok sastava.

20. maj – 17– 01h – Noć muzeja:

 

 • 30h – Mali salon – otvaranje izložbe dečjih ilustracija „Ida Ćirić“

U Malom salonu NMZ povodom Evropske noći muzeja biće otvorena izložba dečjih ilustracija pod nazivom „Ida Ćirić“.

Ida Ćirić (1932–2007) bila je važna srpska ilustratorka za decu. Osim ilustracije, njeni interesi bili su oprema knjige, kolaž i objekti od papir-mašea. Ilustrovala je više od 50 knjiga, brojne naslovne strane knjiga i ilustracije za časopise. Dobila je 12 nacionalnih nagrada za ilustraciju. Priredila je šest samostalnih izložbi.

Zrenjaninskoj publici po prvi put biće predstavljeno preko 100 ilustracija rađenih flomasterima, laviranim tuševima i kolaž tehnikama, a među izloženim radovima biće i ilustracije publikovane u čuvenom dečjem časopisu „Poletarac“. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos-fotograf.

 

 • 21h – stalna postavka I sprat – legat Uroša Predića – predavanje „Vizija u oblacima pod lupom“

Ove godine se navršava 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike “Vizija u oblacima”, koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin. Tim povodom u Noći muzeja podsetićemo posetioce na ovu simbolističku predstavu koju je sam Predić detaljno opisao želeći da njome iznese gorku kritiku o životu, ljudima i njihovim sukobima. Na osnovu tih objašnjenja, viši kustos Sanja Vrzić napravila je reprodukciju slike sa svim ucrtanim ličnostima i pojavama koje Predić pominje, a Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, kroz priču će posetiocima približiti značaj ovog izuzetnog dela.

 

 • 17–01h – stalna postavka II sprat – prirodnjačka postavka „Ispod površine mora“

Posetiocima će u okviru ove kamerne postavke biti predstavljen jedan deo predmeta iz Ihtiološke zbirke (zbirke riba) NMZ. Ihtiološka zbirka Prirodnjačkog odeljenja zrenjaninskog muzeja oformljena je 1978. godine, od materijala koji je preuzet iz bivše Više pedagoške škole iz Zrenjanina – odeljenje biologije, i bila je namenjena praktičnoj obuci studenata. Zbirka se sastoji od 48 dermoplastičnih, 2 tečna i jednog osteološkog preparata, i ima isključivo muzeološku vrednost. U Okviru Noći muzeja, publika će imati priliku da vidi deo ove kolekcije koji predstavlja ribe karakteristične za morske dubine. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos-biolog.

 

 • 17–01h – Hol – Izložba „Umetnički plakati iz prošlosti Muzeja (1945–1964)“

Na izložbi će biti predstavljeni plakati sa dvadesetak izložbi i predavanja u organizaciji Umetničkog odeljenja NMZ, koje su održane u staroj zgradi Muzeja kraj Velikog mosta u periodu od 1945. do 1964. godine. Neki od njih predstavljaju značajan istorijski dokument, kao što je plakat sa „Izložbe živih vojvođanskih umetnika“ iz 1945. godine, jer je u pitanju najranija zabeležena privremena postavka u istoriji našeg Muzeja, dok drugi predstavljaju dobra tipografska, likovna i dizajnerska rešenja. Svi plakati zajedno oslikavaju duh jednog vremena i komunikaciju Muzeja sa tadašnjom publikom. Autor je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

 

radionice:

 

 • 18–19h –Atrijum – Muzejska igraonica „Idem ja napolje!“

Igraonica je posvećena uzrastu od 6 do 10 godina i u njoj će deca imati priliku da u Atrijumu muzeja igraju „školice“, „klikere“, „lastiš“… kao i da isprobaju i nauče tradicionalnu igru „dugmeta“. Autor igraonice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke igraonice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 

 • 19–21h –Atrijum – Arheološko-konzervatorska radionica „Umetnost mozaika“

Posetioci će imati prilike da se, kroz ovu radionicu, upoznaju sa tehnikom izrade mozaika. Radionica je prilagođena deci uzrasta od 5 do 12 godina, koja će kroz improvizovane metodološke pristupe, imati priliku da izraze svoju umetničku slobodu i svoje ideje prenesu na izradu sopstvenog mozaika. Radionica je zabavnog i edukativnog karaktera. Autori radionice su:  Aleksandar Šalamon – volonter, kustos arheolog, Tatjana Petrović – operativni tehnolog za konzervaciju, Olivera Starčević – tehničar, Ana Kostadinović Nemet – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar, i Tamara Spasojević – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar.

 

 • 19–20h – Mali salon – Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!”

Tema radionice je ilustrovanje pesme Duška Radovića “Strašan lav”. Aktivnost je namenjena deci i mladima, materijal za crtanje su flomasteri koje je Ida Ćirić kroz svoje ilustracije prvi put učinila ravnopravnim sredstvom likovnog izraza. Autor radionice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke radionice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 

koncerti:

 

 • 17h – Atrijum – Zajednički koncert Hora gerontološkog kluba i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“

Povodom Noći muzeja, zajedničkim koncertom predstaviće se dva zrenjaninska hora: Hor gerontološkog kluba (pod tehničkim vođstvom Danice Đorđević) i Hor muzičkog zabavišta „Kolegijum“ (dirigent Sanja Popović).

 

 • 19h – Salon – Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin – na kojem će se predstaviti učenici niže i srednje škole sa trzačkog, gudačkog i duvačkog odseka, odseka harmonike i solo pevanja, kao i kamerni sastavi.

 

 • 20h – Atrijum – Koncert hora “SuperNova i BigBeng”

Horski festival “Slobodan Bursać” u okviru manifestacije “Noć muzeja” predstavlja još jedan zrenjaninski hor u cilju popularizacije i afirmacije horskog pevanja. Ovog puta nastupa hor “SuperNova i BigBeng” pod dirigentskom palicom profesora Marka Pejčića i uz pratnju zrenjaninskih rok muzičara. Organizacija i tehnička realizacija koncerta poverena je KulturKick creative production, Kulturnom centru i Narodnom muzeju.

Izvor: Saopštenje za medije, Narodni muzej Zrenjanin

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.