Načini dekoracije stola za svečanu večeru - umetnost za sebe
Načini dekoracije stola za svečanu večeru - umetnost za sebe

Umetnost dekoracije stola zaista jeste nešto što postoji samo za sebe, bilo da se rade za letnju sedeljku ili romantičnu, svečanu večeru. Pravila nema, možete da se igrate kako hoćete, da koristite dekorativne materijale, lepo cveće, i klasične ili moderne setove posuđa. Dekoracija stolova varira u zavisnosti od prilike, ali svaka mora da bude prijatna, udobna, atraktivna i pozivajuća.

Ovakva dekoracija pre svega služi da stvori i prenese osećaj posebne atmosfere, što ne podrazumeva samo stavljanje pribora za jelo. Dekorativni materijali i ukrasi mogu zaista da doprinesu posebnom izgledu, pre svega zbog rustičnih detalja, tekstura, zanimljivih oblika i modernih boja, što opet zahteva malo više truda, a a nastavku teksta možete pronaći neke zanimljive ideje za dekoraciju vašeg stola.

Moderna dekoracija

Moderne dekoracije mogu da budu sveže i inovativne, ili razigrane i zanimljive. Najbolje kod njih je što mogu da se izmiksuju sa klasičnim, kada na primer, iskoristite tradicionalnu dekoraciju poput cveća, i ukomponujete je sa zanimljivim centralnim komadima, ili drugim detaljima.

Pošto dekoracija diktira ton same svečane prilike, postoje brojne kreativne radionice za odrasle gde možete naučiti neka bazična pravila, i koji je pravi način da dekorišete vaš sto, a da to ne izgleda kičasto i preterano. Cvetni aranžmani ili samo latice na stolu, ili možda stoljnjaci sa cvetnom dekoracijom upareni sa prelepim pogledom, mogu biti savršeni za bilo koji svečani povod, i pritom nezaboravni.

Još jedan način je da pokušate sa etničkom dekoracijom, jer takvi detalji su uvek unikatni i mogu da ga učine posebno elegantnim i lepim, naročito zato što su mogućnosti bezbrojne, i garantovano je da će vaš sto izgledati eklektično ako se odlučite za ovako nešto.

Letnja dekoracija

Za ovakvu priliku je najbitnija postavka, dobar pogled, i prelepo okruženje. Takođe, pažljiv odabir boje je važan, jer dopunjuje kontraste i zaokružuje celu dekoraciju kao neka vrsta baze. Cveće, kolači i jestive dekoracije su zabavni dodaci koje nikako ne biste smeli da ne stavite ako želite da ostavite utisak. Salvete, vaza sa cvećem, sveće i ukusna peciva u sklopu sa atraktivnim centralnim ukrasima je sve ono što će vašu dekoraciju učiniti posebnom.

Ako želite da budete još originalniji, možete da dodate dekorativne stoljnjake koji mogu biti jednostavni ili raskošni, u kombinaciji sa sitnim, dekorativnim detaljima.

Načini dekoracije stola za svečanu večeru - umetnost za sebe
Načini dekoracije stola za svečanu večeru – umetnost za sebe

Pustite mašti na volju sa materijalima

Postoje razne minijaturne dekoracije za stolove, pravljene sa štraftastim, apstraktnim ili cvetnim detaljima, a ono najlepše kod njih je što doprinose posebnom karakteru ili teksturi sveukupne dekoracije koju pripremate. Ako želite da vaša svečana večera odiše posebnim stilom ili atmosferom, ovakve sitnice mogu da je učine živopisnom i jedinstvenom.

Ovakve dekoracije ne zahtevaju neki poseban nivo veštine, i često je dovoljno da imate lepak, neke stare predmete, stoljnjake, zavese ili staru odeću, i sve to možete iskoristiti za pravljenje zanimljivih veštačkih cvetića, figurica i tome sličnog, a najbolje je što možete da pustite mašti na volju. Ovakvi ručno pravljeni dodaci mogu i lako da se operu, i da budu praktični, kako biste mogli da ih koristite više puta.

Dobar način da se zabavite je da iskoristite neki tradicionlani, karirani stoljnjak ako imate, i ukombinjuete ga sa nekim modernim detaljima, koji su jendostavne teksture, i sa centralnim ukrasom koji je sam za sebe dovoljan. Ovakve dekoracije su elegantne, i sa njima ne možete da pogrešite, naročito kada je svečana večera u pitanju.

Svečana dekoracija stola za venčanja

Dekoracija svadbenih stolova je definitivno kategorija za sebe. Veliki centralni cvetni aranžman, način savijanja salveta, uklapanje dekorativnih elemenata i mašna na stolicama sa bojama sudova u kojima će hrana biti postavljena, pri čemo u glavnom mladenačkom stolu tek treba izdvojiti celu kategoriju tekstova, ne bismo li opisali kako se ovakva dekoracije prave.

Upravo zato vrhunski profesionalni dekorateri svadbenih stolova mogu biti izuzetno dobro plaćeni, pa ako imate smisla za dekoraciju, volite cveće i smatrate da je organizacija venčanja potencijalni poziv za Vas, preporučujemo da posetite neki od malobrojnih, ali vrednih kurseva dekoracije svadbenih stolova. Većina svega je u ličnom osećaju za kombinovanje vrsta cveća, boja i materijala, ali osnove koje Vas mogu pogurati u pravom smeru se najbolje usvajaju uz smernicep rofesionalaca.

Za koji god stil da se odlučite, bilo moderan, bilo klasičan, ili možda čak eklektičan kao u poslednjem primeru, najvažnije je da se dobro zabavite, i da se potrudite osim da, dekoracija izgleda lepo, da bude i praktična, jer nećete ništa postići ako preterate sa dekoracijom i ostavite malo mesta za posuđe i pribor. Na kraju je najbitnije da se vaši gosti i vi lepo provedete u atmosferi kojoj će ovakva dekoracija samo pozitivno doprineti.

Izvor: putujsigurno.rs

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!