NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Konkurs za najbolji tradicionalni recept 2023. godine

NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – kao deo proslave deset godina postojanja, portal Recepti i Kuvar online bira najbolji tradicionalni recept 2023. godine.

Konkurs traje do 31.12.2023., dakle, recepti se prikupljaju do tog datuma a finale i svečano proglašenje pobednika će biti u februaru 2024. godine.

Gibanica je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih tradicionalnih jela u Srbiji, pa je to i razlog što smo se odlučili da prikupljamo i objavljujemo vaše recepte, kako bismo pronašli koja je najbolja gibanica Srbije.

Šta o gibanici kaže Wikipedia?

Gibanica je tradicionalno pecivo popularno na celom Balkanu. Obično se pravi od razvijenih kora, svežeg sira i jaja. Recepti mogu varirati od slatkih do slanih, od jednostavnih do svečanih i složenih višeslojnih kolača.

Reč „gibanica“ je izvedena od glagola gibati u značenju „previjati; ljuljati se, ljuljati“. Ovo jelo se pominje u Srpskom rečniku Vuka Stefanovića Karadžića 1818. godine.

NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE

Konkurs je deo našeg tradicionalnog izbora za najbolji recept godine, koji organizujemo deseti put za redom, a kao deo proslave deset godina rada portala Recepti i Kuvar online.

Ovaj put – tema je NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE! Što je pravite tradicionalnije, što tradicionalniji recept koristite, što je lepše ukrasite i prezentujete svojom fotografijom – to je bolje – dobićete višu ocenu. 

Šest najboljih recepata sa najlepšim fotografijama za NAJBOLJU GIBANICU SRBIJE, po izboru uredništva Recepti i Kuvar online, naći će se u superfinalu, u februaru 2024.  godine, kada će stručni žiri odlučiti koji su stvarno najbolji!

Analiziraće se sve što bude dostupno uredništvu i žiriju: broj lajkova na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na Fejsbuk stranici Recepti i Kuvar online, broj deljenja na stranici samog recepta, broj lajkova na Instagram stranici Recepti i Kuvar online… a najvažnije će biti: ocene žirija na licu mesta – vaša prezentacija i ukus vaše gibanice.

USLOVI ZA UČESTVOVANJE U KONKURSU NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE

PROČITAJTE USLOVE KONKURSA ZA NAJBOLJI RECEPT GODINE >>>

PROČITAJTE USLOVE KORIŠĆENJA PORTALA RECEPTI I KUVAR ONLINE >>>

(VIDEO) KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – izbor za najbolji tradicionalni recept 2022. godine – RTS Šarenica

Za kraj, jedan naš recept za savršenu gibanicu od domaćih, pečenih kora…

Kako se sprema savršena gibanica sa pečenim korama? Ništa bez domaćih pečenih kora iz Ražnja…

Savršena gibanica sa pečenim korama, sastojci:

  • pakovanje domaćih sukanih pečenih kora iz Ražnja, 500 g (kupljene na TESTIVALU),
  • 250 g tvrdog, prevrelog kravljeg belog sira,
  • 250 g sitnog, mekanog, mladog kravljeg belog sira,
  • 100 g kisele pavlake ili mladog kajmaka,
  • 4 jajeta,
  • 50 ml maslinovog ulja,
  • 100 – 150 ml kisele vode,
  • 20 g putera za podmazivanje.

Savršena gibanica sa pečenim korama, priprema:

  • Tepsiju za pečenje podmazati puterom.
  • Tvrdi, prevreli kravlji sir usitniti nožem.
  • Jaja umutiti u posudi za mešenje.
  • U umućena jaja dodati usitnjen prevreli sir, sitni sir, kiselu pavlaku ili mladi kajmak i dobro izmešati.
  • U tepsiju staviti jednu koru, pa malo poprskati uljem i kiselom vodom.
  • Zatim, dodati drugu koru i sipati jednu trećinu smese jaja i sira.
  • Stavljanje kora, prskanje uljem i kiselom vodom i dodavanje smese ponavljati sve dok imate kore.
  • Na kraju, staviti dve kore i poprskati uljem i kiselom vodom.
  • Savršena gibanica sa pečenim korama se peče u rerni na 200 C, dvadesetak minuta (što zavisi od jačine vaše rerne i načina pečenja: sa ventilatorom ili ne) dok ne porumeni.
  • Kada je savršena gibanica pečena, izvadite je iz rerne, pokrskajte rukom sa malo vode i ostavite ispod čiste kuhinjske krpe da se ohladi.
  • Služite uz kiselo mleko ili jogurt.
  • Prijatno!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

NAJBOLJA GIBANICA SRBIJE – Konkurs za najbolji tradicionalni recept 2023. godine

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.