Najbolja proja sa sirom – Recept za proju je jedan od najtraženijih i najpopularnijih recepata u svakoj domaćoj kuhinji. Mi smo vam pripremili jedan oproban i mnogo puta proveren recept, koji neskromno nazivamo: Najbolja proja sa sirom. Ako redovno koristite naš portal Recepti i Kuvar online, ovaj recept će vam uvek biti pri ruci, na vašem kompjuteru, mobilnom telefonu ili tabletu, bez nepotrebnog gubljenja vremena za pretragu po starim kuvarima i sveskama.
Naša najbolja proja je objavljena je na portalu WordRecipes EXPO 2015 (English version of corn bread recipe): Serbian Corn Bread with Cheese.

Najbolja proja kao doručak ili večera
Recept za proju je nastao u starim vremenima, i konzumiranje proje (ili kukuruznog hleba) sa raznim dodacima, predstavljao je jedan od osnovnih način prehrane. U svakom slučaju, i kako god da analiziramo i gledamo, proja kao osnovno jelo za doručak ili večeru, predstavlja daleko zdraviji način prehrane od raznih industrijski proizvedenih kašica i muslija.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Proja, kliknite na link: PROJA RECEPT.
Proja sa sirom i kajmakom na srbijanski način
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Najbolja proja sa sirom – Recepti i Kuvar online
Najbolja proja sa sirom – Recept za proju je jedan od najtraženijih i najpopularnijih recepata u svakoj domaćoj kuhinji.
- 4 komada jaja
- 400 gr sir (feta, ili sličan)
- 1 šolja ulje (od 2 dl)
- 2 šolje jogurta
- 1 šolja belog pšeničnog brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 šolja palente
- 1 kesica prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- U sud za mešenje, dodati sve tri vrste brašna (belo pšenično, kukuruzno i palentu). Zatim dodati prašak za pecivo. Kašikom ili špatulom dobro promešati, da se brašno i prašak za pecivo izjednače.
- U posebnom sudu umutiti jaja.
- U masu brašna dodavati ulje, uz mešanje mikserom na maloj brzini. Kad se masa izjednači, dodati umućena jaja. Dodati so. Nastaviti mešanje mikserom na maloj brzini.
- Kad se masa izjednači, dodajte izmrvljeni sir i promešajte kašikom ili špatulom. Ako volite krupnije komade sira u proji, sir izmrvite na veće komade i blago mešajte da se ne usitni previše. Ukoliko želite da proja bude sočnija, predviđenu količinu sira podelite na dve vrste sira: jedna polovina starijeg i masnijeg (kao feta), a druga polovina mlađeg i vlažnijeg. Isprobajte odnose dva sira i nađite odnos koji vama najviše odgovara.
- Pripremljenu masu sipajte u dublji pleh sa visokim stranama (što veći pleh – tanja proja, što manji pleh sa visokim stranicama – deblja proja).
- Proju peći u zagrejanoj rerni na 200 C, između 20 i 30 minuta (u zavisnosti od debljine).