Najbolje lazanje.
Najbolje lazanje, sastojci:
- 400 g nezaljućene kobasice (italijanska, ili po vašem izboru i ukusu, polusveža)
- 350 g nemasne mlevene govedine
- pola šolje mlevenog luka
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 1 konzerva (500 g) mlevenog paradajza
- 2 x (180 g) konzerva sosa od paradajza
- 2 x (180 g) konzerva paradajz paste
- ½ šolje vode
- 2 kašike šećera
- 4 kašike seckanog svežeg peršuna
- 1 ½ kašičice suvog lišća bosiljka
- 1 ½ kašičice soli, ili po ukusu
- 1 kašičica italijanskih začina
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
- 12 kora za lazanje
- 400 g rikota sira
- 1 jaje
- 300 g mocarela sira, narezanog
- ¾ šolje rendanog parmezana
Najbolje lazanje, priprema:
- U dubljem tiganju dinstajte kobasicu, mlevenu govedinu, luk i beli luk u na srednjoj vatri dok dobro ne porumeni.
- Umešajte zdrobljeni paradajz, paradajz sos, paradajz pastu i vodu.
- Začinite šećerom, 2 kašike peršuna, bosiljka, 1 kašičicom soli, italijanskim začinima i biberom.
- Dinstajte, krčkajte, poklopljeno, oko 1,5 sata, povremeno mešajući.
- Stavite veliku posudu sa blago posoljenom vodom da provri.
- Kuvajte kore za lazanje u kipućoj vodi 8 do 10 minuta (ili prema uputstvu na pakovanju, ako je drugačije napisano).
- Ocedite rezance i isperite hladnom vodom.
- U posudi za mešanje pomešajte sir rikota sa jajetom i dodajte preostale 2 kašike peršuna i 1/2 kašičice soli.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
- Kako se slažu lazanje?
- Rasporedite 1,5 šolju mesnog sosa na dno posude za pečenje veličine 34 x 22 cm.
- Rasporedite kore za lazanje po dužini preko sosa od mesa, malo preklapajući.
- Namažite sa 1/2 mešavine rikota sira.
- Na vrh stavite 1/3 količinu mocarele sira.
- Kašikom stavite 1 ½ šolje mesnog sosa preko mocarele i pospite 1/4 šolje parmezana.
- Ponovite slojeve, dokle god imate kore, a na vrh stavite preostalu mocarelu i parmezan.
- Pokrijte folijom: da biste sprečili lepljenje, pazite da folija ne dodiruje sir.
- Pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, u zavisnosti kako vaša rerna radi.
- Skinite foliju i pecite još 20-25 minuta.
- Ostavite gotove lazanje 15 minuta da se ohlade i odmore, pre serviranja.
Prijatno!
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!