Najbolje lazanje - Image by Panerai from Pixabay
Najbolje lazanje - Image by Panerai from Pixabay

Najbolje lazanje.

Najbolje lazanje, sastojci:

  • 400 g nezaljućene kobasice (italijanska, ili po vašem izboru i ukusu, polusveža)
  • 350 g nemasne mlevene govedine
  • pola šolje mlevenog luka
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 1 konzerva (500 g) mlevenog paradajza
  • 2 x (180 g) konzerva sosa od paradajza
  • 2 x (180 g) konzerva paradajz paste
  • ½ šolje vode
  • 2 kašike šećera
  • 4 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 1 ½ kašičice suvog lišća bosiljka
  • 1 ½ kašičice soli, ili po ukusu
  • 1 kašičica italijanskih začina
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 12 kora za lazanje
  • 400 g rikota sira
  • 1 jaje
  • 300 g mocarela sira, narezanog
  • ¾ šolje rendanog parmezana

Najbolje lazanje, priprema:

  • U dubljem tiganju dinstajte kobasicu, mlevenu govedinu, luk i beli luk u na srednjoj vatri dok dobro ne porumeni.
  • Umešajte zdrobljeni paradajz, paradajz sos, paradajz pastu i vodu.
  • Začinite šećerom, 2 kašike peršuna, bosiljka, 1 kašičicom soli, italijanskim začinima i biberom.
  • Dinstajte, krčkajte, poklopljeno, oko 1,5 sata, povremeno mešajući.
  • Stavite veliku posudu sa blago posoljenom vodom da provri.
  • Kuvajte kore za lazanje u kipućoj vodi 8 do 10 minuta (ili prema uputstvu na pakovanju, ako je drugačije napisano).
  • Ocedite rezance i isperite hladnom vodom.
  • U posudi za mešanje pomešajte sir rikota sa jajetom i dodajte preostale 2 kašike peršuna i 1/2 kašičice soli.
  • Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
  • Kako se slažu lazanje?
  • Rasporedite 1,5 šolju mesnog sosa na dno posude za pečenje veličine 34 x 22 cm.
  • Rasporedite kore za lazanje po dužini preko sosa od mesa, malo preklapajući.
  • Namažite sa 1/2 mešavine rikota sira.
  • Na vrh stavite 1/3 količinu mocarele sira.
  • Kašikom stavite 1 ½ šolje mesnog sosa preko mocarele i pospite 1/4 šolje parmezana.
  • Ponovite slojeve, dokle god imate kore, a na vrh stavite preostalu mocarelu i parmezan.
  • Pokrijte folijom: da biste sprečili lepljenje, pazite da folija ne dodiruje sir.
  • Pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, u zavisnosti kako vaša rerna radi.
  • Skinite foliju i pecite još 20-25 minuta.
  • Ostavite gotove lazanje 15 minuta da se ohlade i odmore, pre serviranja.

Prijatno!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!