Najbolji recept 1. nedelje februara 2015. je: Ovsena obrok salata – Kristina Gašpar
Ovsena obrok salata – Kristina Gašpar
Ovsena obrok salata – od žitarica najčešće koristim ovas, kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama. Evo jednog slanog predloga.
Sastojci
- 300 g kuvanog ovsa (okvirno)
- 1 kašika kapara
- 10 maslina po izboru (crnih, zelenih…)
- 1 kašika suvog grožđa
- 100 g tofu sira
- 1 kašika soja sosa
- prstohvat origana
- 2 kašike ulja po izboru
- nekoliko čeri paradajza
- začini po ukusu:so, biber, peršunov list, balsamico sirće…
Priprema
Korak 1
Ovas, kapare, iseckane masline i suvo grožđe staviti u činiju. Tofu iseći na sitnije komade, premazati soja sosom, posuti biberom i origanom, pa ga propržiti nekoliko minuta na ulju. Prženi tofu sipati u činiju. Po ukusu dodati so, sirće, pešunov list (po želji možete dodati još neki začin). Izmešati salatu.
Korak 2
Salata može da stoji u frižideru nekoliko dana.
Korak 3
Prilikom služenja, dodati čeri paradajz.
Korak 4
Ovas možete skuvati skuvati kao svaku drugu žitaricu.
Korak 5
Ja ga kuvam na sledeći način: dobro ga operem, prelijem tri puta većom količinom vode i ostavim da prenoći (ponekada odstoji i duže). Ujutru promenim vodu, dodam prstohvat soli i bibera, pa ga kuvam oko pola sata na nižoj temperaturi. Ostavim ga u poklopljenoj šerpi da se hladi. Potom ocedim višak vode (koji nekada koristim za čorbice) i koristim ga za salatu (i za svašta nešto).
Korak 6
Za ovu salatu je dovoljno da skuvate 120-150 g ovsa.
Korak 7
Umesto suvog grožđa, možete koristiti brusnicu. Mislim da bi se ona još bolje uklopila.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!