Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Najbolji recept 1. nedelje februara 2015.

1

Najbolji recept 1. nedelje februara 2015. je: Ovsena obrok salataKristina Gašpar

 Tamara NikolićŽiri, čiji je predsednik Tamara Nikolić, odlučio je da je najbolji recept 1. nedelje februara: Ovsena obrok salata, naše saradnice Kristine Gašpar.

Obrazloženje predsednika žirija:

Ovsenu obrok salatu sam izabrala za prvo mesto, jer je kreativno, zanimljivo i nije tipično kao ostala jela, a i poseduje sastojke koji čine jako zdrav i začinjen obrok. Pritom mi izgleda kao nešto što bih ja lično jela i za doručak i kao obrok salatu, eventualno uveče, pošto je jelo hranljivo i lagano. Inače bih pohvalila Kristinu Gaspar, jer su njena jela bila među najzanimljivijim i najkreativnijim.

Ovsena obrok salata – Kristina Gašpar

Ovsena obrok salata – od žitarica najčešće koristim ovas, kako u slanim, tako i u slatkim kombinacijama. Evo jednog slanog predloga.

Ovsena obrok salata - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • 300 g kuvanog ovsa (okvirno)
  • 1 kašika kapara
  • 10 maslina po izboru (crnih, zelenih…)
  • 1 kašika suvog grožđa
  • 100 g tofu sira
  • 1 kašika soja sosa
  • prstohvat origana
  • 2 kašike ulja po izboru
  • nekoliko čeri paradajza
  • začini po ukusu:so, biber, peršunov list, balsamico sirće…

Priprema

Korak 1

Ovas, kapare, iseckane masline i suvo grožđe staviti u činiju. Tofu iseći na sitnije komade, premazati soja sosom, posuti biberom i origanom, pa ga propržiti nekoliko minuta na ulju. Prženi tofu sipati u činiju. Po ukusu dodati so, sirće, pešunov list (po želji možete dodati još neki začin). Izmešati salatu.

Korak 2

Salata može da stoji u frižideru nekoliko dana.

Korak 3

Prilikom služenja, dodati čeri paradajz.

Korak 4

Ovas možete skuvati skuvati kao svaku drugu žitaricu.

Korak 5

Ja ga kuvam na sledeći način: dobro ga operem, prelijem tri puta većom količinom vode i ostavim da prenoći (ponekada odstoji i duže). Ujutru promenim vodu, dodam prstohvat soli i bibera, pa ga kuvam oko pola sata na nižoj temperaturi. Ostavim ga u poklopljenoj šerpi da se hladi. Potom ocedim višak vode (koji nekada koristim za čorbice) i koristim ga za salatu (i za svašta nešto).

Korak 6

Za ovu salatu je dovoljno da skuvate 120-150 g ovsa.

Korak 7

Umesto suvog grožđa, možete koristiti brusnicu. Mislim da bi se ona još bolje uklopila.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

1 Komentar
  1. Kristina Gašpar kaže

    Hvala 😉

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.