Najbolji recept 3. nedelje juna 2014.

Najbolji recept 3. nedelje juna 2014. je: Sveža domaća testenina. Rezultat koji je recept postigao (prilikom poređenja 23.06.2014.) je sledeći: 466 pregleda na Facebook, 4 like na Facebook, 43 interakcije na Facebook, i 121 pregled na www.recepti-kuvar.rs.

Sveža domaća testenina – Recepti & Kuvar

Sveža domaća testenina – ko nije poželeo da bar jednom proba da napravi? U prošlosti, to je bila jedina testenina, koja se koristila za pripremanje hrane. Naše majke i bake to vrlo dobro znaju. I ukus i kvalitet su, sigurno, na strani domaće pripreme.

Sveža domaća testenina - Recepti i Kuvar online
Sveža domaća testenina – Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • brašno, 250 gr
  • so, pola kašičice
  • jaja, veća, 3 komada

Priprema

Korak 1

U veliku posudu za mešanje dodajte brašno. Dodajte so i dobro promešajte da se izjednači. U sredini brašna napravite veliku rupu.

Korak 2

Odvojite žumanca do belanaca. Žumanca umutite u manjem sudu. Umućena žumanca dodajte u sredinu brašna, gde ste napravili veliku rupu.

Korak 3

Počnite da mešate brašno i umućena žumanca, sasvim polako. U početku, smesa će ličiti na raspadnutu kašu, ali, daljim mešanjem sve će se izjednačiti i postati veoma meko testo. Ukoliko primetite da ima viška brašna, odstranite ga.

Korak 4

Testo mesite na čistoj površini. Pritiskajte testo i razvlačite od sebe. Zatim dužu liniju testa, koju dobijete, preklopite na lopticu i ponovite postupak. Površinu za mešenje posipajte brašnom, da se testo ne bi lepilo za nju. Presecite testo sa nožem. Ako vidite mehuriće u testu, nastavite sa mešenjem. Testenina je umešena, kada formira glatku elastičnu loptu i nema mehurića, kada se preseče nožem.

Korak 5

Kad je testenina gotova, formirajte loptu i umotajte je u plastičnu foliju. Ostavite da odstoji minimum 30 minuta. Takođe, možete je ostaviti u frižideru do 24 sata, pre valjanja i pravljenja finalnog proizvoda. U tom slučaju, masa mora da dostigne sobnu temperaturu, pre valjanja.

Korak 6

Pre valjanja testenine, podelite je na nekoliko delova. Svaki deo dobro pospite brašnom. Suština kod valjanja je da se svaki deo testenine, kao i već izvaljane trake, dobro posipaju brašnom, da se ne bi lepila međusobno, kao ni za mašinu kojom valjate.

Korak 7

Valjanje testenine vršite specijalnom mašinom za valjanje. Uvek počinjete sa najvećim otvorom i svaku traku valjate nekoliko puta, dok ne postane glatka. Kad izvučete traku, preklopite je, pa tako ponovite valjanje. Ovo pomaže da gluten ojača teksturu mase.

Korak 8

U sledećem koraku smanjite otvor i radite sve kao u prvom koraku. Ako su trake testenine predugačke, prepolovite ih, ili podelite u više traka.

Korak 9

Kada dostignete željenu debljinu testenine, isecite je nožem, ili korišćenjem mašine. Ne zaboravite posipanje brašnom, u svim koracima.

Korak 10

Kuvanje, sušenje, ili zamrzavanje testenine: ukoliko odmah pripremate testeninu, u velikom loncu pustite da voda provri, dodajte malo soli, i kuvajte testeninu do „al dente“, otprilike 4-5 minuta. Ako želite da je osušite, postavite testeninu preko čiste tekstilne krpe i ostavite da se osuši, dok ne postane potpuno krta. Osušenu testeninu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko nedelja. Ukoliko želite da zamrznete testeninu, napravite, na primer od rezanaca korpice i ostavite ih na podlozi dok se potpuno zamrznu. Nakon toga, prebacite ih u hermetičku posudu i mogu biti zamrznuti do tri meseca . Za suvu i zamrznutu testeninu, trebalo bi dodatni minut ili dva, da se kuvaju.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Najbolji recept 3. nedelje juna 2014.

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.