Sveža domaća testenina - Recepti i Kuvar online
Sveža domaća testenina - Recepti i Kuvar online

Najbolji recept 3. nedelje juna 2014. je: Sveža domaća testenina. Rezultat koji je recept postigao (prilikom poređenja 23.06.2014.) je sledeći: 466 pregleda na Facebook, 4 like na Facebook, 43 interakcije na Facebook, i 121 pregled na www.recepti-kuvar.rs.

Sveža domaća testenina – Recepti & Kuvar

Sveža domaća testenina – ko nije poželeo da bar jednom proba da napravi? U prošlosti, to je bila jedina testenina, koja se koristila za pripremanje hrane. Naše majke i bake to vrlo dobro znaju. I ukus i kvalitet su, sigurno, na strani domaće pripreme.

Sveža domaća testenina - Recepti i Kuvar online
Sveža domaća testenina – Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • brašno, 250 gr
  • so, pola kašičice
  • jaja, veća, 3 komada

Priprema

Korak 1

U veliku posudu za mešanje dodajte brašno. Dodajte so i dobro promešajte da se izjednači. U sredini brašna napravite veliku rupu.

Korak 2

Odvojite žumanca do belanaca. Žumanca umutite u manjem sudu. Umućena žumanca dodajte u sredinu brašna, gde ste napravili veliku rupu.

Korak 3

Počnite da mešate brašno i umućena žumanca, sasvim polako. U početku, smesa će ličiti na raspadnutu kašu, ali, daljim mešanjem sve će se izjednačiti i postati veoma meko testo. Ukoliko primetite da ima viška brašna, odstranite ga.

Korak 4

Testo mesite na čistoj površini. Pritiskajte testo i razvlačite od sebe. Zatim dužu liniju testa, koju dobijete, preklopite na lopticu i ponovite postupak. Površinu za mešenje posipajte brašnom, da se testo ne bi lepilo za nju. Presecite testo sa nožem. Ako vidite mehuriće u testu, nastavite sa mešenjem. Testenina je umešena, kada formira glatku elastičnu loptu i nema mehurića, kada se preseče nožem.

Korak 5

Kad je testenina gotova, formirajte loptu i umotajte je u plastičnu foliju. Ostavite da odstoji minimum 30 minuta. Takođe, možete je ostaviti u frižideru do 24 sata, pre valjanja i pravljenja finalnog proizvoda. U tom slučaju, masa mora da dostigne sobnu temperaturu, pre valjanja.

Korak 6

Pre valjanja testenine, podelite je na nekoliko delova. Svaki deo dobro pospite brašnom. Suština kod valjanja je da se svaki deo testenine, kao i već izvaljane trake, dobro posipaju brašnom, da se ne bi lepila međusobno, kao ni za mašinu kojom valjate.

Korak 7

Valjanje testenine vršite specijalnom mašinom za valjanje. Uvek počinjete sa najvećim otvorom i svaku traku valjate nekoliko puta, dok ne postane glatka. Kad izvučete traku, preklopite je, pa tako ponovite valjanje. Ovo pomaže da gluten ojača teksturu mase.

Korak 8

U sledećem koraku smanjite otvor i radite sve kao u prvom koraku. Ako su trake testenine predugačke, prepolovite ih, ili podelite u više traka.

Korak 9

Kada dostignete željenu debljinu testenine, isecite je nožem, ili korišćenjem mašine. Ne zaboravite posipanje brašnom, u svim koracima.

Korak 10

Kuvanje, sušenje, ili zamrzavanje testenine: ukoliko odmah pripremate testeninu, u velikom loncu pustite da voda provri, dodajte malo soli, i kuvajte testeninu do “al dente”, otprilike 4-5 minuta. Ako želite da je osušite, postavite testeninu preko čiste tekstilne krpe i ostavite da se osuši, dok ne postane potpuno krta. Osušenu testeninu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko nedelja. Ukoliko želite da zamrznete testeninu, napravite, na primer od rezanaca korpice i ostavite ih na podlozi dok se potpuno zamrznu. Nakon toga, prebacite ih u hermetičku posudu i mogu biti zamrznuti do tri meseca . Za suvu i zamrznutu testeninu, trebalo bi dodatni minut ili dva, da se kuvaju.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!