Najbolji recept 4. nedelje decembra 2014. je: Božićni kolači – Kristina Gašpar
Rang lista recepata 4. nedelje novembra 2014.:
1 | Božićni kolači – Kristina Gašpar | 118 |
2 | Vasilopita – grčki novogodišnji kolač – Recepti & Kuvar online | 118 |
3 | Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti & Kuvar online | 77 |
4 | Novogodišnje krofne – Recepti & Kuvar online | 76 |
5 | Zimski ručak – Kristina Gašpar | 59 |
6 | Ljuti kroasani – Kristina Gašpar | 55 |
Božićni kolači – Kristina Gašpar
Božićni kolači – moj doprinos Božiću… .. izgleda ovako:
Sastojci
- Jaffa salamica:
- 100 g šećera
- 1,5 dl vode
- 10 g vanilin šećera
- 150 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g lomljenog jaffa keksa
- 50 g kandirane kore narandže
- Glazura i dekoracija:
- 70 g čokolade
- 4 kašike vode
- 1 kašičica margarina
- 50 g kandirane kore narandže
Priprema
Korak 1
Vodu i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Dodajte orahe i mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte oba keksa i 50g kandirane, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi,a potom je stavite u frižider da se stegne..
Korak 2
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su kvadratnog oblika 2cm puta 2cm.
Korak 3
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti čokoladu sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite kandiranom korom.
Kasato salamica
Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
10 g vanilin šećera
150 g margarina
200 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g seckanih žele bombona
50 g suvog grožđa
1 kašičica ekstrakta ruma
Glazura i dekoracija:
70 g čokolade
4 kašike vode
1 kašičica margarina
50 g seckanih žele bombona
Priprema:
Vodu i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Dodajte orahe i mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte keks , žele bombone, oprano suvo grožđe i rum, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je stavite u frižider da se stegne..
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su okrugle, prečnika 2cm.
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti čokoladu sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite žele bombonama.
Euroblok i kokos salamica
Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
10 g vanilin šećera
100 g euroblok-a
150 g margarina
100 g kosovog brašna
300 g mlevenog keksa
Glazura i dekoracija:
70 g euroblok-a
2 kašike vode
1 kašičica margarina
30 g kosovog brašna
Priprema:
Vodu, euroblok, kokos i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte keks, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je stavite u frižider da se stegne.
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su okrugle, prečnika 2cm.
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti euroblok sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite kokosovim brašnom.
Napomena: ako je kokosovo brašno krupnije, sameljite ga u mlinu za kafu kako bi bilo sitnije
Nekoliko saveta:
Tvrdoću kolača odredite sami, po ukusu. Savet je da keks sipate postepeno (ako vam se učini da je previše keksa u receptu), a kada se smesa ohladi i stegne u frižideru, procenićete da li je smesa meka ili, eventualno, tvrda. Ako je meka, dodajte još malo keksa ili oraha, a ako je tvrda, dodajte malo sirupa-prokuvana voda sa šećerom u odnosu 1:1.
Nisu svi orasi podjednako suvi, a takođe ni svaki keks ne upija tečnost isto.
Ja volim malo mekše kolače, ali se u tom slučaju teže seku. Kolače je potrebno staviti u zamrzivač neko vreme kako bi se lakše sekli, što ja sada nisam uradila zbog nedostatka vremena.
Na fotografijama se vidi da nisu najbolje isečeni, ali ne marim ;).
Takođe, salamice možete oblikovati i u modlama.
Ja sam ih pravila rukom, a krajeve namerno nisam oblikovala kako bih prilikom sečenja mogla što pre da ih degustiram ;). Nisu bili lepi za serviranje, ali zato za pojesti jesu
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!