Najbolji recept 4. nedelje decembra 2014.

0

Najbolji recept 4. nedelje decembra 2014. je: Božićni kolačiKristina Gašpar

Rang lista recepata 4. nedelje novembra 2014.:

1Božićni kolači – Kristina Gašpar118
2Vasilopita – grčki novogodišnji kolač – Recepti & Kuvar online118
3Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti & Kuvar online77
4Novogodišnje krofne – Recepti & Kuvar online76
5Zimski ručak – Kristina Gašpar59
6Ljuti kroasani – Kristina Gašpar55

Božićni kolači – Kristina Gašpar

Božićni kolači – moj doprinos Božiću… .. izgleda ovako:

Božićni kolači - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Sastojci

  • Jaffa salamica:
  • 100 g šećera
  • 1,5 dl vode
  • 10 g vanilin šećera
  • 150 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g lomljenog jaffa keksa
  • 50 g kandirane kore narandže
  • Glazura i dekoracija:
  • 70 g čokolade
  • 4 kašike vode
  • 1 kašičica margarina
  • 50 g kandirane kore narandže

Priprema

Korak 1

Vodu i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Dodajte orahe i mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte oba keksa i 50g kandirane, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi,a potom je stavite u frižider da se stegne..

Korak 2

Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su kvadratnog oblika 2cm puta 2cm.

Korak 3

Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti čokoladu sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite kandiranom korom.

Kasato salamica

Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
10 g vanilin šećera
150 g margarina
200 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g seckanih žele bombona
50 g suvog grožđa
1 kašičica ekstrakta ruma

Glazura i dekoracija:
70 g čokolade
4 kašike vode
1 kašičica margarina
50 g seckanih žele bombona

Priprema:
Vodu i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Dodajte orahe i mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte keks , žele bombone, oprano suvo grožđe i rum, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je stavite u frižider da se stegne..
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su okrugle, prečnika 2cm.
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti čokoladu sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite žele bombonama.

Euroblok i kokos salamica

Neophodni sastojci:
100 g šećera
1,5 dl vode
10 g vanilin šećera
100 g euroblok-a
150 g margarina
100 g kosovog brašna
300 g mlevenog keksa

Glazura i dekoracija:
70 g euroblok-a
2 kašike vode
1 kašičica margarina
30 g kosovog brašna

Priprema:
Vodu, euroblok, kokos i šećer prokuvati, pa dodati vanilin šećer i margarin koji ste prethodno isekli na sitnije komade. Mešajte dok se on ne otopi. Mešanjem hladite smesu. Kada postane mlaka, sipajte keks, pa dobro sjedinite sve sastojke. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je stavite u frižider da se stegne.
Oblikujte salamice željenog oblika i prečnika. Moje su okrugle, prečnika 2cm.
Salamice prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete na nižoj temperaturi istopiti euroblok sa vodom i na kraju dodati margarin. Uz neprekidno mešanje hladite glazuru. Kada je mlaka, prelijte kolače i ukrasite kokosovim brašnom.
Napomena: ako je kokosovo brašno krupnije, sameljite ga u mlinu za kafu kako bi bilo sitnije

Nekoliko saveta:

Tvrdoću kolača odredite sami, po ukusu. Savet je da keks sipate postepeno (ako vam se učini da je previše keksa u receptu), a kada se smesa ohladi i stegne u frižideru, procenićete da li je smesa  meka ili, eventualno, tvrda. Ako je meka, dodajte još malo keksa ili oraha, a ako je tvrda, dodajte malo sirupa-prokuvana voda sa šećerom u odnosu 1:1.

Nisu svi orasi podjednako suvi, a takođe ni svaki keks ne upija tečnost isto.

Ja volim malo mekše kolače, ali se  u tom slučaju teže seku. Kolače je potrebno staviti u zamrzivač neko vreme kako bi se lakše sekli, što ja sada nisam uradila zbog nedostatka vremena.

Na fotografijama se vidi da nisu najbolje isečeni, ali ne marim ;).

Takođe, salamice možete oblikovati i u modlama.

Ja sam ih pravila rukom, a krajeve namerno nisam oblikovala kako bih prilikom sečenja mogla što pre da ih degustiram ;). Nisu bili lepi za serviranje, ali zato za pojesti jesu ;)

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.