Najbolji recept 4. nedelje septembra 2014. je: Lenja pita sa jabukama – Ana Vuletić.
Rang lista recepata 4. nedelje septembra 2014:
Broj pregleda, objavljenih recepata na sajtu www.recepti-kuvar.rs (prilikom pregleda 01.10.2014.):
1 | Lenja pita sa jabukama – Ana Vuletić | 127 |
2 | Brza pica bez testa – Ivana Pešić | 99 |
3 | Saher torta recept – Recepti & Kuvar | 86 |
4 | Bakin kolač sa višnjama – Sandra Avtovska | 74 |
5 | Pužići sa džemom – Ivana Pešić | 56 |
6 | Pletenice sa džemom – Sadra Stojiljković Cvetković | 54 |
7 | Šarena salata – Ivana Pešić | 52 |
8 | Ledene puding kocke – Sandra Stojiljković Cvetković | 46 |
9 | Starinske kocke sa sirom – Sandra Stojiljković Cvetković | 38 |
10 | Letnja salata – Recepti & Kuvar online | 34 |
11 | Ruska salata – Ana Vuletić | 31 |
12 | Omlet sa spanaćem – Recepti & Kuvar | 25 |
Lenja pita sa jabukama – Ana Vuletić
Lenja pita sa jabukama – ovo je jedan od kolača, koji lično baš baš volim da jedem i volim čak i više od pite sa jabukama. Lako se sprema i preporučujem je svim novim domaćicama da probaju.
Sastojci
- Kora:
- 2 šolje brašna (2dcl)
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- Fil:
- 1,5 kg jabuka ili po želji
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- šećera zavisi koliko su kisele jabuke, ali okvirno 1 šolja
Priprema
Korak 1
Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer, cimet i šećer i ostaviti ih sa strane dok spremamo koru.
Korak 2
Sve sastojke za koru izmeštati u dubljoj posudi.
Korak 3
Uzeti dublji pleh ili tepsiju srednje veličine i podmazati ga uljem i posuti preko malo brašna. Ak uzmete preveliku posudu može se desiti da vam kora bude pretanka.
Korak 4
Sipati pola smese u pleh i peći oko 10 minuta na 180 C stepeni. Treba testo da se stvrdne ali ne i skroz zapeče. Bitno je da se stvrdne, jer fil koji dodajete preko je težak i kora treba da upije, ali ne treba da se prepeče jer ga vraćamo u rernu.
Korak 5
Preko polu ispečene kore posuti izrendane jabuke zajedno sa sokom koje su pustile.
Korak 6
Preko jabuka rasporediti ostatak testa za koru.
Korak 7
Peći oko 30ak minuta na 180 stepeni, dok ne dobije lepu žutu boju.
Korak 8
Kada se ohladi, možete posuti prah šećer i poslužiti gostima isečeno na kockice.