Najbolji recept meseca jula 2014. je: Punjene paprike recept – Ana Vuletić. Rezultat koji je recept postigao (prilikom poređenja 04.08.2014.) je sledeći: 3658 pregleda na Facebook, 683 interakcija na Facebook, 12 like na Facebook, i 584 pregleda na www.recepti-kuvar.rs.
Punjene paprike recept – Ana Vuletić
Recept za punjene paprike. Ništa lepše nego kada kuća zamiriše na punjene paprike. Nije ih komplikovano spremiti, malo traje, ali vredi.
Sastojci
- Punjenje:
- 100 gr mešanog mlevenog mesa
- 1 veća ili 2 manje glavice sitno seckanog crnog luka
- 2 čena belog luka – seckanih
- 1 kašika slatke aleve paprike
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičica mlevenog bibera
- 1/2 šolje pirinča
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika sušenog začina
- Ostalo:
- 1kg paprika (najbolje žute babure)
- maslinovo ulje
- 2 kašike brašna
- malo celera (grančica lišća)
- 1/2 šolje koncentrata paradajza
- malo soli
- 1 paradajz
Priprema
Korak 1
Paprike, babure, očistite od semenki. Najbolje je da nožem isečete po vrhu u krug kako bi ste otvorili samo na vrhu, a onda prođete rukom u krug i skinete višak unutrašnjosti i properite pod vodom. Semenke su lagane pa ako ostavite pod mlazom vode, one će same isplivati. Ali je bitno da ih predhodno odvojite rukom u unutrašnjosti.
Korak 2
U posudu stavite sve sastojke za punjenje i dobro ih promešajte.
Korak 3
Smesom napunite paprike.
Korak 4
Isecite paradajz na kolutove i zapušite paprike. Ovaj korak možete zameniti zatvaranjem paprika krompirom. Isecite ga na kolutove i zatvorite paprike kako sadržaj ne bi izašao u toku kuvanja.
Korak 5
U lonac ili šerpu za kuvanje, dodajte maslinovog ulja (možete i obično), zatim brašno propržite malo na ulju i dodajte koncentrat paradajza (ili pasirani paradajz). Ovde je bitno da stišate vatru jer se može desiti da vam brzo zagori i uhvati se na dnu, pa ja imam običaj da sklonim sa vatre u ovom postupku. Promešajte, vratite na tihu vatru.
Korak 6
Odmah po mešanju i vraćanju, dolivajte vode do željene gustine. Ukoliko imate domaći koncentrat pardajza možete i njega staviti više, a manje vode. Ovo će dati jači ukus, ali kiselkastiji, pa ako vam je mnogo kiselo, vi dodajte i kašićicu šećera.
Korak 7
Sada poređajte paprike u sos i dodajte celer.
Korak 8
Kuvajte oko 20 minuta u expres loncu ili oko sat vremena u običnom. Vodite računa da vam ne zagori. Jelo je gotovo kad paprike omekšaju i izgube žilavost.
Korak 9
Poslužite vruće sa prelivom.
Korak 10
Ja uz njih volim da napravim pire krompir, ali dobro idu i samo sa hlebom.
Korak 11
Na isti način možete puniti i tikvice.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!