Najbolji recept meseca jula 2014.

2

Najbolji recept meseca jula 2014. je: Punjene paprike receptAna Vuletić. Rezultat koji je recept postigao (prilikom poređenja 04.08.2014.) je sledeći: 3658 pregleda na Facebook, 683 interakcija na Facebook, 12 like na Facebook, i 584 pregleda na www.recepti-kuvar.rs.

Punjene paprike recept – Ana Vuletić

Recept za punjene paprike. Ništa lepše nego kada kuća zamiriše na punjene paprike. Nije ih komplikovano spremiti, malo traje, ali vredi.

Punjene paprike - Ana Vuletić
Punjene paprike – Ana Vuletić

Sastojci

  • Punjenje:
  • 100 gr mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća ili 2 manje glavice sitno seckanog crnog luka
  • 2 čena belog luka – seckanih
  • 1 kašika slatke aleve paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičica mlevenog bibera
  • 1/2 šolje pirinča
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika sušenog začina
  • Ostalo:
  • 1kg paprika (najbolje žute babure)
  • maslinovo ulje
  • 2 kašike brašna
  • malo celera (grančica lišća)
  • 1/2 šolje koncentrata paradajza
  • malo soli
  • 1 paradajz

Priprema

Korak 1

Paprike, babure, očistite od semenki. Najbolje je da nožem isečete po vrhu u krug kako bi ste otvorili samo na vrhu, a onda prođete rukom u krug i skinete višak unutrašnjosti i properite pod vodom. Semenke su lagane pa ako ostavite pod mlazom vode, one će same isplivati. Ali je bitno da ih predhodno odvojite rukom u unutrašnjosti.

Korak 2

U posudu stavite sve sastojke za punjenje i dobro ih promešajte.

Korak 3

Smesom napunite paprike.

Korak 4

Isecite paradajz na kolutove i zapušite paprike. Ovaj korak možete zameniti zatvaranjem paprika krompirom. Isecite ga na kolutove i zatvorite paprike kako sadržaj ne bi izašao u toku kuvanja.

Korak 5

U lonac ili šerpu za kuvanje, dodajte maslinovog ulja (možete i obično), zatim brašno propržite malo na ulju i dodajte koncentrat paradajza (ili pasirani paradajz). Ovde je bitno da stišate vatru jer se može desiti da vam brzo zagori i uhvati se na dnu, pa ja imam običaj da sklonim sa vatre u ovom postupku. Promešajte, vratite na tihu vatru.

Korak 6

Odmah po mešanju i vraćanju, dolivajte vode do željene gustine. Ukoliko imate domaći koncentrat pardajza možete i njega staviti više, a manje vode. Ovo će dati jači ukus, ali kiselkastiji, pa ako vam je mnogo kiselo, vi dodajte i kašićicu šećera.

Korak 7

Sada poređajte paprike u sos i dodajte celer.

Korak 8

Kuvajte oko 20 minuta u expres loncu ili oko sat vremena u običnom. Vodite računa da vam ne zagori. Jelo je gotovo kad paprike omekšaju i izgube žilavost.

Korak 9

Poslužite vruće sa prelivom.

Korak 10

Ja uz njih volim da napravim pire krompir, ali dobro idu i samo sa hlebom.

Korak 11

Na isti način možete puniti i tikvice.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

2 Komentara

  1. Olgica Feher kaže

    Odlicno! I ja skoro identicno pravim, samo stavim u serpu koja moze ici u rernu pa poklopljeno krckam u rerni. lakse je u smislu da nemam straha da uhvati na dno. 🙂

    1. Ana Vuletić kaže

      A moze i tako, mogu i da se zapeku malo 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.