Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 6

Najbolji recept meseca maja 2015. je: Macarons, Kristina Gašpar

Intervju sa... Bojan Božić, diplomirani modni kreator | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1Žiri, čiji je predsednik diplomirani modni kreator, Bojan Božić, odlučio je da je najbolji recept meseca maja 2015.: Macarons, naše saradnice Kristine Gašpar.

Obrazloženje predsednika žirija:

POBEDNIK, Kristina Gašpar, od ponuđenih 85 recepata, zauzima zasluženo prvo mesto, po svim kriterijumima, a to su kreativnost, inovativnost, vrhunska estetika i fotografija, koja dočarava svaki mikro delić proizvoda, a u ovom slučaju, to su Macarons, koji je u meni probudio sve senzore ukusa i vrhunskog osećaja slasti.

Vrhunska profesionalna fotografija, izuzetno pokazuje koliko su Macaronsi sočni, ukusni, sveži da bi smo ih “očima pojeli”.

Mislim da je i suština svakog recepta, da zadovolji sve kriterijume, kako bi dostigli savršenstvo. Estetska kompozicija, koju je Kristina napravila, čini jedinstvenu sliku, na kojoj se ističe i jasno vidi prvi plan, drugi plan. Znalački i vrlo profesionalno uklopljena boja Macaronsa na neutralnoj beloj pozadini, u kombinaciji stabljika, nežno zelene boje, koje linijski presecaju i uvode dinamiku, a žuti tučkovi belih rada, kao začin, fotografiji daju final touch i tako, sve zajedno, pojačava estetku vrednost i kvalitet umetničkog izražavanja.

Detaljno objašnjene, odnosno, postupak dolaska do ovakvih, čarobnih Macaronsa, nam govori da je Kristina veliki poznavalac kulinarstva, prvenstveno perfekcionista, koji detaljno opisuje kako dolazi do određenih umeća i sprovođenja određenih tehnika. Bez ikakvih tajni, otvara nam vrata u svet kulinarstva i time pokazuje i dokazuje, da sa velikom dozom ljubavi, nesebično deli svoje recepte i time nas edukuje i uči da postanemo pravi profesionalci. Hvala Kristini Gaspar i njenim Macaronsima.

Ostala mesta: 2,3,4,5 zaslužuju posebnu paznju, jer su vrlo inovativni i kreativni i obećavam da ću svih pet recepata napraviti i uživati u njima.

Zahvaljujem se: 2 mesto, Dani Drobnjak (Ćufte sa mladim krompirom), 3 mesto, Snežani Kitanović (Ombre cheesecake), 4 mesto, Dragani Skular (Sočni pileći burger), 5 mesto, Jadranki Blazić (Uštipci od lisnatog kelja), i svim ostalim učesnicima u ocenjivanju recepata, u mesecu maju.

Bojan Božić, diplomirani modni kreator

Posebnu zahvalnost dugujemo Bojanu Božiću za predsedavanje žirijem u toku meseca maja, za njegovu potpunu posvećenost analizi i ocenjivanju prispelih recepata, do najsitnijih detalja.

Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online

Nagrada za najbolji recept meseca je sokovnik i unikatna kecelja Recepti & Kuvar online

recepti-i-kuvar-unikatna-kecelja-02

Rang lista prvih 5 recepata, sa prosečnim ocenama žirija:

 

1.Macarons, Kristina Gašpar10
2.Ćufte sa mladim krompirom iz rerne, Dana Drobnjak9,83
3.Ombre cheescake – Snežana Kitanović9,66
4.Sočni pileći burger – Dragana Skular9,66
5. Uštipci od lisnatog kelja – Jadranka Blažić9,66

Macarons – Kristina Gašpar

Macarons – sama izrada nije toliko komplikovana koliko se priča. Čak mogu da kažem da su vrlo jednostavni za izradu, a još ako se peku u silikonskoj modli, onda nema bojazni da neće uspeti. Pekla sam ih na papiru za pečenje i oblikovala rukom, tačnije, prstom (smesu nisam sipala u odgovarajuću kesu, tako su prsti morali biti glavni alat za oblikovanje).

Ono što može biti problem (mada ne mora) jeste bademovo brašno.

Koristila sam bademe u listićima. Prvo sam ih malo prosušila na ringli, izmrvila prstima, pa onda samlela štapnim mikserom uz dodatak šećera u prahu i malo mlevenog keksa (nisam imala dovoljno badema).

Pa da krenemo sa sastojcima za macarons-e. Odlučila sam se za najmanju moguću meru. Inače, ima raznih recepata za pripremu macarons-a. Ja sam se odlučila za najjednostavniji.

Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 3

Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1

Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 4 Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 5 Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 6 Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 7 Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 8 macarons-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-06 Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 10 Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 11 Macarons by Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 12 macarons-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-01

Sastojci

  • 1 belance (tačnije 35 g);
  • 25 g kristal šećera (možete kombinovati sa vanilin šećerom);
  • 45 g bademovog brašna (u mom slučaju je u ovu količinu ušlo i 10 g mlevenog keksa);
  • 60 g šećera u prahu;
  • jestive boje po potrebi (u prahu ili u gelu).

Uputstva

  • Belance mutiti, pa kada zapeni postepeno dodavati kristal šećer i miksati na najmanjoj brzini. Možete mutiti mikserom ili mutilicom. Ja sam koristila mutilicu s obzirom da je u pitanju vrlo mala količina.
  • Stručnjaci kažu da je važno da se smesa ne premuti (mada sam negde čitala da to i nije toliko bitno).
  • Belance i šećer sam blago umutila.
  • Smesa se slivala sa mutilice lagano, u neprekidnom mlazu. U belance treba dodati boju i umutiti je.
  • Sada treba dodati bademovo brašno koje ste prethodno sjednili sa šećerom u prahu i prosejali (ukupno 100 g ili koji gram više).
  • Sve lepo sjediti špatulom. Mešati polako. Mešanje je od presudnog značaja (tako kažu stručnjaci). Ako ste nedovoljno izmešali smesu ili ste je premešali, nećete dobiti prave macaronse (šta god to značilo).
  • Idealno izmešana smesa curi u neprekidnom mlazu sa špatule i ne ostavlja trag kada dođe u dodir sa preostalom smesom – sjedinjuje se sa njom.
  • Treba koristiti poslastičarsku kesu sa ravnim nastavkom prečnika oko 1 cm. Istiskujte „puslice“ na papir sa razmakom od 2-3 cm.
  • Potrudite se da sve „puslice“ budu iste veliučine ili prethodno nacrtajte krugove.
  • Udarite plehom nekoliko puta u radnu površinu kako bi iz macaronsa izašao vazduh.
  • Potom sledi faza sušenja macarons-a na vazduhu. Treba ih sušiti oko sat vremena. A da li suvi, proverićete dodirom. Ako se macaronsi ne lepe za prst, možete ih peći (na njima ostaje udubljenje od prsta).
  • Pecite ih u zagrejanoj rerni 13-15 minuta na 130-140 stepeni (u zavisnosti od jačine vaše rerne). Tokom pečenja, otvarajte rernu nekoliko puta kako bi vlaga izašla napolje i kako biste proverili da li su macarons-i pečeni.
  • A da li su pečeni, proverićete ponovo dodirom – ako se prilikom dodira unutrašnjojst ne mrda, oni su gotovi.
  • U suprotnom ih treba peći još koji minut.
  • Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a onda ih skinite sa papira (budite pažljivi ako se malo zalepe za papir).
  • I to je sve. Macaronsi su sada spremni za filovanje.

Možete ih spajati ganaš kremama u koje ćete dodati ukuse po želji. Kada je reč o izboru fila, slobodno pustite mašti na volju.

 

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!