Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Najbolji recept meseca marta 2014.

0

Najbolji recept meseca marta 2014 je:

Рецепт за телећи котлет „Орлов“ – Milan Mijović

Овај котлет се служи у истој чинији у којој је гратиниран. Уз овај котлет по жељи госта, може се сервирати произвољан прилог.

Sastojci

  • 2,5 кг телећег котлета
  • 50 г брашна
  • 2 дл уља
  • 20 г соли и млевеног бибера
  • 500 г динстаног пиринча
  • 1 кг тоста
  • 100 г бутера
  • 200 г ситно исеченог црног лука
  • 300 г ситно исечених печурака
  • веза ситно исченог першуновог лишћа
  • 2 ком јаја
  • 5 дл слатког млека
  • 2 дл слатке павлаке
  • 1 мускатни орашчић
  • 5 жуманаца
  • 100 г сира пармезана

 

Priprema

Korak 1

За подлогу 500 динстаног пиринча 1 кг тоста. За спремање фила: 100 г бутера, 200 г ситно исеченог црног лука, 300 г ситно исечених печурака, 5 г соли, веза ситно исченог першуновог лишћа, млевеног бибера, 2 ком јаја.

Korak 2

За спремање огратен соса: 100 г бутера, 100 г брашна, 5 дл слатког млека, 2 дл слатке павлаке, 1 мускатни орашчић, 5 жуманаца, 100 г сира пармезана, 10 г соли, веза першуновог лишћа.

Korak 3

Начин рада: Положити телећи котлет на радну даску и то на тело пршљенова и просечене кости ребра, које чине саставни део котлета, тако да леђни мишић буде окрнут на горе. Потом од одлежаног котлета исећи два комада, за једну особу, 225 до 250 г, један комад котлета са коском а други б/к, или оба котлета са коском 250 г или оба котлета б/к 200 г. Месо котлета сећи резом између костију ребара, попречно у односу на попречно-пругаста мишићна влакна. Исечене комаде котлета благо излупати, расећи жилице, а потом их формирати у првобитни облик. Обликоване котлете обложити тракама фолије (како се не би деформисали приликом термике) а потом исте обрашнити.

Korak 4

Термичка обрада-пржење: У тигањ на умерено загрејаном уљу, опећи котлете, са обе стране, до златножуте боје. Пржење траје осам до десет минута, котлете посолити и зачинити на самом крају термичке обраде. За време пржења котлете преливати сопственим соком. Котлете приликом термичке обраде и сервирања не бости виљушком, већ за то користити одговарајући алат-прибор.

Korak 5

Припремање фила: На умерено загрејаном бутеру сотирати ситно исечен црни лук, ситно исечене печураке, посолити, зачинити ситно исченим першуновим лишћем, млевеним бибером и повезати јајима

Korak 6

Припремити огратен сос.

Korak 7

Избор посуде за сервирање, и припремање прилога: Керамичку чинију премазати бутером, сложити подлогу од пиринча, преко подлоге сложити обликоване крутоне од хлеба. На сваки крутон сложити по један котлет. Преко котлета ставити фил, прелити огратен сосом, посути пармезаном и гратинирати до златно жуте боје.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.