Najbolji recept meseca septembra 2015. je: Leskovačka mućkalica – Suzana Mitić.
Žiri, čiji je predsednik Miodrag Ilić, odgovorni urednik portal Recepti i Kuvar online, ocenio je sve pristigle recepte, pa je za najbolji recept meseca septembra 2015. proglašen recept: Leskovačka mućkalica, naše saradnice Suzane Mitić. |
---|
Najbolji recept meseca septembra 2015., Leskovačka mućkalica, dobija nagradu 5.000 RSD, unikatnu kecelju Recepti i Kuvar online, kao i preparat Slim body.
Najbolji recept meseca septembra, rang lista, sa prosečnim ocenama žirija:
1. | Leskovačka mućkalica, Suzana Mitić | 9,5 |
---|---|---|
2. | Pljeskavice od tikvica, Ana Vuletić | 9,0 |
3-4. | Španski prsti, Javorka Filipović | 8,83 |
3-4. | Somborka paprika sa medom, Ljiljana Stanković | 8,83 |
5. | Fritata sa mlevenim mesom, Suzana Mitić | 8,16 |
Leskovačka mućkalica – Suzana Mitić – najbolji recept meseca septembra 2015
Leskovačka mućkalica na moj način. Leto je sezona povrća pa možete češće uživati u ovom ručku.

Sa domaćom pogačom ili ljutim papričicama? Odlučite sami. Ovo jelo me nekako vrati u detinjstvo, nije zahtevno, brzo se sprema i naprosto ga obožavam. Da, imam veze sa „južnom prugom“.
Sastojci:
- 4 bataka sa karabatakom
- 1 veća tikvica
- 3 veće šargarepe
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 koren celera
- 1 koren praziluka
- 1 koren paškanata
- 3 paradajza
- 3 veće paprike-najbolje je upotrebiti 1 zelenu, 1 crvenu i 1 jednu žutu papriku, zbog dekoracije
- soli po ukusu
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičica melevene začinske paprike
- 1 ravna kašika začinskog bilja
- 2 lista lovora
- 3 kašike ajvara
- 2 kašike ulja
- po potrebi i želji ljute papričice
- po želji seckan peršun
Priprema:
- Crni luk iseći na sitne komade.
- Na ulju propržiti crni luk dok ne postane staklast.
- Dodati pileće meso, odvojeno od kožice i kosti, isečeno na sitne komade.
- Šargarepu, celer i paškanat, očistiti i iseći na željene komade.
- Temperaturu smanjiti, naliti sa vlo malo vode, oko 1 dl i pustiti da se dinsta.
- Paradajz oguliti, iseći na trake i dodati smesi.
- Nije potrebno više dodavati vodu, pustiti da se povrće dinsta u sopstvenom soku, na niskoj temperaturi.
- Papriku očistiti od semena i iseći na trake.
- Tikvicu oguliti i iseći na kockice.
- Dodati lovorov list i iseckani beli luk.
- Posoliti po ukusu.
- Dodati sve ostale začine.
- Pustiti da višak vode ispari.
- Na kraju dodati ajvar.
- Pustiti da vri jos nekoliko minuta da se svi sastojci sjedine.
- Skloniti sa vatre i dekorisati iseckanim peršunom.
- Uživati u ukusu. Prijatno.
Napomena: Leskovačku mućkalicu možete napraviti od bilo kog mesa, sa slaninicom ili bez. Možete upotrebiti svo povrće koje imate u frižideru. Ne treba vam precizna mera. Recept je uvek uspešan, greške nema. Otuda valjda i naziv – „Leskovačka“.
Sponzor najboljeg recepta meseca septembra, preparat Slim body:

Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve najbolje recepti iz kategorije Najbolji recept meseca, kliknite na link: NAJBOLJI RECEPT MESECA.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!