Najbolji restorani u Srbiji - 14 restorana iz Beograda u Mišelin vodiču - Recepti i Kuvar online - ilustracija photo Pixabay
Najbolji restorani u Srbiji - 14 restorana iz Beograda u Mišelin vodiču - Recepti i Kuvar online - ilustracija photo Pixabay

07. decembra 2021. izašao je Mišelin vodič, koji je obuhvatio 14 restorana iz Beograda. Prema izboru nezavisnih i anonimnih Mišelinovih inspektora, ovo su, trenutno, najbolji restorani u Srbiji!

U najavi ovog vodiča, na Mišelinovom sajtu, navodi se sledeće: “Kompleksna kuhinja ove zemlje – koju je donela njena geografska lokacija između Istoka i Zapada, i bogatstvo razmene kroz istoriju – stvorila je snažnu i raznovrsnu kulinarsku kulturu, u kojoj obiluju turski, mađarski i drugi balkanski uticaji.”

Evo i trenutnog spiska najboljih restorana u Srbiji i Beogradu, redosledom koji je preuzet sa Mišelinovog sajta.

Najbolji restorani u Srbiji – 14 restorana iz Beograda u Mišelin vodiču

JaM

  • Knez Miletina 25, Belgrade, 11000, Serbia
  • 2,000 – 4,000 RSD • Modern Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

JaM-ov mediteranski stil je u suprotnosti sa njegovom lokacijom u stambenoj četvrti Beograda. Unutra je svetao i prozračan sa teraco podovima i vratima koja se otvaraju na terasu sa drvećem. Kuvanje vođeno sastojcima ima italijanski dodir; domaće testenine su hit, a od četvrtka do nedjelje nude se kuvana jadranska riba

Mezestoran Dvorište

  • Svetogorska 46, Belgrade, 11000, Serbia
  • 1,700 – 2,800 RSD • Mediterranean Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Svi izgledaju kao da se zabavljaju u Mezestoran Dvorištu, gde i šareni dekor i kuvanje imaju sunčani mediteranski osećaj. Grčka (bivši dom vlasnika) susreće Italiju u jelima dizajniranim za deljenje porodičnog stila; meso se servira u somunima i ima dosta domaćih testenina.

Homa

Žorža Klemansoa 19, Belgrade, 11158, Serbia
2,500 – 8,990 RSD • Creative

Mišljenje Mišelin vodiča

Možda se nalazi u istorijskoj četvrti Dorćol, ali Homa ima potpuno moderan izgled i osećaj. Danju sedite na zelenoj terasi ili noću u intimno osvetljenom restoranu. Kreativno kuvanje ima suptilne italijanske uticaje; idite na meni za degustaciju iznenađenja. Odlikuju se narandžasta, prirodna i biodinamička vina.

Iva New Balkan Cuisine

Kneginje Ljubice 11, Belgrade, 11000, Serbia
1,450 – 2,100 RSD • Modern Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Ima veliku vrednost biti u ovom restoranu u polupodrumu sa skromnim modernim izgledom. Obimni meni pokriva sve, od doručka do ulične hrane, i još mnogo toga. Tradicionalni balkanski recepti su suptilno rafinirani, ali ostaju zdravi i prihvatjivi. Oni favorizuju korišćenje sastojaka od malih proizvođača.

Enso

Mitropolita Petra 8, Belgrade, 11000, Serbia
2,450 – 6,900 RSD • Creative

Mišljenje Mišelin vodiča

Susedni noćni klub vlasnika dobar je trag da je i ovo živo, moderno mesto. Kreativno kuvanje koristi luksuzne srpske proizvode, a jela koja se menjaju sezonski privlače pažnju i pružaju bezbroj bogatih ukusa. Za vrhunski doživljaj isprobajte set meni od 10 kurseva „Freestile“.

The Square

Studentski Trg 9, Belgrade, 11000, Serbia
3,200 – 7,800 RSD • Modern Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Živa atmosfera prodire iz salona u ovaj moderan moderan restoran u šik hotelu Square Nine. Usluga je strukturirana, ali prijateljska, a kratak meni nudi klasična francuska i italijanska jela sa prefinjenim rubom. Prostor gleda na bujno zasađene zidove i natkrivenu dvorišnu terasu.

Ebisu

Studentski trg 9hh, Belgrade, 11000, Serbia
2,500 – 7,000 RSD • Japanese

Mišljenje Mišelin vodiča

Japanski skroz do kraja, ovaj intiman, nenametljivo elegantan restoran nalazi se na 7. spratu pametnog hotela i nudi sjajan pogled na grad sa svoje velike terase (zimi se seli u prizemlje). Suši, sašimi, tempura i tepanjaki imaju sve karakteristike; patka gjoza i miso supa su obavezni.

Salon 1905

Karađorđeva 48, Belgrade, 11000, Serbia
6,000 – 14,000 RSD • Modern Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Ovaj raskošni restoran – jedan od najvećih u gradu – zauzima salon na prvom spratu u velelepnoj zgradi Geozavoda i ima zasvođene plafone, mermerne stubove i pozlatu. Moderno srpsko kuvanje prikazuje kulturnu zaostavštinu ove zemlje; idite na degustacijski meni sa odgovarajućim srpskim vinima.

Langouste

Kosančićev Venac 29, Belgrade, 11000, Serbia
3,400 – 9,900 RSD • Modern Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Smešten u karakterističnoj kaldrmisanoj ulici Starog grada i uzidan na stranu brda, Langouste je stajao iznad reke Save više od 30 godina. Vrhunski srpski sastojci spojeni su u spoju jela inspirisanih francuskim i italijanskim; očekujte bogate ukuse i obilne porcije.

Comunale Cafè e Cucina

Karađorđeva 2-4, Beton Hala, Belgrade, 11000, Serbia
1,600 – 4,400 RSD • Italian

Mišljenje Mišelin vodiča

Kada sunce zasija, uputite se ka ovom super mestu pored reke u senci Beogradske tvrđave. To je jedno od nekoliko belih bivših carinskih skladišta sa otvorenim terasama – ali ovo je u vlasništvu arhitekte, tako da je unutra elegantno i moderno. Klasične italijanske namirnice uključuju meso kuvano u rerni Josper.

Legat 1903

Jasenička 7, Belgrade, 11000, Serbia
2,500 – 5,900 RSD • Modern Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Dok je glavni kuvar domaći, meni u ovom restoranu u južnom kraju fokusira se na moderna međunarodna jela sa ambicioznom oštricom. Sastojci su vrhunski i imaju akvarijum sa živim jastogom. Na vinskoj karti su neki vrhunski uzgajivači, usluga je osigurana i prostor ima sofisticiran osećaj.

Magellan

Jurija Gagarina 14ž, Belgrade, 11070, Serbia
2,100 – 5,400 RSD • Modern Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Neobično lociran u maloj trgovačkoj zoni, Magellan podseća na pametnu jahtu sa svojim prozorom, podovima od tikovine i delimično lakiranim, delom preslikanim zidovima. Odvažna jela koja upadaju u oči koriste moderne tehnike. Vinska usluga je obrazovana i entuzijastična i uključuje kako lokalna tako i poznata imena.

Gušti mora

Ulica Radnička 27, Belgrade, 11000, Serbia
3,000 – 5,000 RSD • Seafood

Mišljenje Mišelin vodiča

Sve je o ribi iz Jadranskog mora u ovom dobro cenjenom restoranu nedaleko od grada. Konobar vam predstavlja dnevni ulov na poslužavniku koji možete izabrati, koji se zatim kuva ceo, raspoređuje se vašoj grupi i služi sa salatom ili povrćem. To je udobno mesto sa rustičnim izgledom.

Bela Reka

Tošin Bunar 179, Belgrade, 11070, Serbia
1,600 – 4,000 RSD • Traditional Cuisine

Mišljenje Mišelin vodiča

Vlasnici imaju istoimenu farmu („kraj reke“) na Homoljskim planinama i imaju za cilj da promovišu lokalne poljoprivrednike/proizvođače i da očuvaju identitet tradicionalne srpske kuhinje. Počnite sa somunskim hlebom pečenim u peći na drva, a zatim pređite na specijalno jelo od jagnjetine ili jagnjetine iz glinene posude.

U svakom slučaju, na vama je da sve ove restorane posetite i, naravno, isprobate sve iz njihove ponude. Da li su ovo najbolji restorani u Srbiji, finalna procena i ocena je samo vaša!

Izvor: Michelin guide web site

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

1 KOMENTAR

Komentari su zatvoreni.