Najbolji uštipci – verovatno jedno od omiljenih zalogaja svih generacija. Pogotovu najmlađih! Slani uštipci, slatki uštipci, punjeni uštipci… – teško je odoleti.
Najbolji uštipci, najpopularniji recepti sa našeg sajta:
Brzi uštipci
Brzi uštipci – najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani. Jako su jednostavni i moraju biti sastavni deo repertoara svake kuvarice i mame.
Brzi uštipci, sastojci:
- 10 kašika brašna
- 1 kašičica soli
- 1 komad jaje
- 1 kesica prašak za pecivo
- 0,5 šolje mleka
- 0,5 šolje vode
- ulje
Brzi uštipci, priprema:
- 10 punih kašika brašna, so i prašak za pecivo i jaje umutiti sa mlekom i vodom. Možete koristiti i mikser ili ručnu mutilicu kako vam lakše.
- U dublju posudu sipajte ulje i zagrejte. Smanjite vatru na srednju da vam testo ne bi gorelo i da bi dobilo lepu zlatnu boju.
- Supenom kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Jedna kašika jedan uštipak. Ako ste sipali na vrelo ulje, potrebno je svega 30 sekundi do minut da okrenete testo na drugu stranu i da ono dobije lepu zlatnu boju.
- Kako testo dobije zlatnu boju možete ga izvaditi.
- p.s. Ukoliko želite možete vaditi na salvetu da upije višak ulja.
- Servirati odmah i poslužiti sa onim što vam se zatekne u frižideru. Slatke mogu se politi šećerom, džemom, nutelom… Slane mogu sa sirom, kajmakom, plavlakom…
- Prijatno…
Ukoliko imate više gostiju samo duplirajte sastojke. Ja sam stavila da je za tri osobe jer ispadne oko 20 komada, pa par slatkih i slanih za svakog, inače meni i mužu obično ovo bude prevelika količina.
Ana Vuletić
Uštipci
Uštipci – mekani kao pamuk.
Uštipci, sastojci:
- 2,5 dl vode
- 2,5 dl mleka
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 komada jaja
- 500 gr brašna
- 1 kašičica soli
- ulje (za prženje)
Uštipci, priprema:
- U mlaku vodu i mleko staviti kvasac da stane 5 minuta pa dodati prašak za pecivo, 3 jaja, so i dodavati brašno malo po malo muteći mikserom.
- Dobro masu umutiti i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
- Ulje zagrejati i kašikom prvo potopiti u vruće ulje zahvatiti testo i staviti u ulje da se prži sa jedne i druge strane.
Dana Drobnjak
Uštipci
Uštipci – ukusni, lagani, uštipci za doručak ili večeru. Poslužiti uz sir, kajmak, pavlaku ili med, krem, ili džem.
Uštipci, sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 4 jajeta
- 70 g putera
- 10 g svežeg kvasca
- 100 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- ulje za prženje
Uštipci, priprema:
- U većoj miks posudi pomešati brašno sa solju, dodati jaja i puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
- U šolji razmutiti kvasac sa šećerom i vodom pa ga dodati u miks posudu.
- Umesiti glatko testo, posuti sa brašnom, oblikovati jednu jufku pa staviti u najlon kesu i ostaviti u frižider da odmara 2h.
- Testo razviti tanko na pobrašnjavljenoj površini i pržiti na vrelom ulju vrlo kratko da neizgore.
Napomena: Ulje mora biti vrelo jer se neće uštipci naduvati.
Dijana Popović
Uštipci sa blitvom
Uštipci sa blitvom – predivan ukus blitve, sira, za doručak ili večeru prava stvar…
Uštipci, sastojci:
- 2 jajeta
- 100 g sira
- 200 g iseckane blitve
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kockice kvasca
- 250 ml mleka
- 500 g brašna
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
Uštipci, priprema:
- Zamesiti testo od datih namirnica (ako treba još brašna dodati da se testo ne lepi za ruke) i ostaviti oko 10 minuta da testo odstoji.
- Zatim testo razviti na 1/2cm debljine iseći po želji (kocke ili trougliće) i pržiti na ulju.
- Uživati u predivnom ukusu uštipaka… sa sirom ili jogurtom.
Slađana Šćekić
Uštipci, starinski recept
Uštipci, starinski recept, sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna,
- 200 g heljdinog brašna,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kesica suvog kvasca,
- 2 dl jogurta i
- po potrebi mlaka voda.
Uštipci, starinski recept, priprema:
- Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
- Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
- U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
- Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
- Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
- Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!