Najbolji uštipci – 5 najpopularnijih recepata

0
41
Najbolji uštipci - 5 najpopularnijih recepata - foto ilustracija Image by PublicDomainPictures from PixabayPublicDomainPictures from Pixabay"/>
Najbolji uštipci - 5 najpopularnijih recepata - foto ilustracija Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Najbolji uštipci – verovatno jedno od omiljenih zalogaja svih generacija. Pogotovu najmlađih! Slani uštipci, slatki uštipci, punjeni uštipci… – teško je odoleti.

Najbolji uštipci, najpopularniji recepti sa našeg sajta:

Brzi uštipci

Brzi uštipci – najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani. Jako su jednostavni i moraju biti sastavni deo repertoara svake kuvarice i mame.

Brzi uštipci, sastojci:

  • 10 kašika brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 komad jaje
  • 1 kesica prašak za pecivo
  • 0,5 šolje mleka
  • 0,5 šolje vode
  • ulje
Brzi uštipci - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Brzi uštipci – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Brzi uštipci, priprema:

  • 10 punih kašika brašna, so i prašak za pecivo i jaje umutiti sa mlekom i vodom. Možete koristiti i mikser ili ručnu mutilicu kako vam lakše.
  • U dublju posudu sipajte ulje i zagrejte. Smanjite vatru na srednju da vam testo ne bi gorelo i da bi dobilo lepu zlatnu boju.
  • Supenom kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Jedna kašika jedan uštipak. Ako ste sipali na vrelo ulje, potrebno je svega 30 sekundi do minut da okrenete testo na drugu stranu i da ono dobije lepu zlatnu boju.
  • Kako testo dobije zlatnu boju možete ga izvaditi.
  • p.s. Ukoliko želite možete vaditi na salvetu da upije višak ulja.
  • Servirati odmah i poslužiti sa onim što vam se zatekne u frižideru. Slatke mogu se politi šećerom, džemom, nutelom… Slane mogu sa sirom, kajmakom, plavlakom…
  • Prijatno…

Ukoliko imate više gostiju samo duplirajte sastojke. Ja sam stavila da je za tri osobe jer ispadne oko 20 komada, pa par slatkih i slanih za svakog, inače meni i mužu obično ovo bude prevelika količina.

Ana Vuletić

Uštipci

Uštipci – mekani kao pamuk.

Uštipci, sastojci:

  • 2,5 dl vode
  • 2,5 dl mleka
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 komada jaja
  • 500 gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • ulje (za prženje)
Uštipci - Dana Drobnjak - Recepti i Kuvar online
Uštipci – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online

Uštipci, priprema:

  • U mlaku vodu i mleko staviti kvasac da stane 5 minuta pa dodati prašak za pecivo, 3 jaja, so i dodavati brašno malo po malo muteći mikserom.
  • Dobro masu umutiti i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
  • Ulje zagrejati i kašikom prvo potopiti u vruće ulje zahvatiti testo i staviti u ulje da se prži sa jedne i druge strane.

Dana Drobnjak

Uštipci

Uštipci – ukusni, lagani, uštipci za doručak ili večeru. Poslužiti uz sir, kajmak, pavlaku ili med, krem, ili džem.

Uštipci, sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 4 jajeta
  • 70 g putera
  • 10 g svežeg kvasca
  • 100 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • ulje za prženje
Uštipci - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Uštipci – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Uštipci, priprema:

  • U većoj miks posudi pomešati brašno sa solju, dodati jaja i puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
  • U šolji razmutiti kvasac sa šećerom i vodom pa ga dodati u miks posudu.
  • Umesiti glatko testo, posuti sa brašnom, oblikovati jednu jufku pa staviti u najlon kesu i ostaviti u frižider da odmara 2h.
  • Testo razviti tanko na pobrašnjavljenoj površini i pržiti na vrelom ulju vrlo kratko da neizgore.

Napomena: Ulje mora biti vrelo jer se neće uštipci naduvati.

Dijana Popović

Uštipci sa blitvom

Uštipci sa blitvom – predivan ukus blitve, sira, za doručak ili večeru prava stvar…

Uštipci, sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g sira
  • 200 g iseckane blitve
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kockice kvasca
  • 250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
Uštipci sa blitvom - Slađana Šćekić - Recepti i Kuvar online
Uštipci sa blitvom – Slađana Šćekić – Recepti i Kuvar online

Uštipci, priprema:

  • Zamesiti testo od datih namirnica (ako treba još brašna dodati da se testo ne lepi za ruke) i ostaviti oko 10 minuta da testo odstoji.
  • Zatim testo razviti na 1/2cm debljine iseći po želji (kocke ili trougliće) i pržiti na ulju.
  • Uživati u predivnom ukusu uštipaka… sa sirom ili jogurtom.

Slađana Šćekić

Uštipci, starinski recept

Uštipci, starinski recept, sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.
Uštipci, starinski recept - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Uštipci, starinski recept – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Uštipci, starinski recept, priprema:

  • Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
  • Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
  • Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
  • Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
  • Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here