Najbolji uštipci – Top 5 najspremanijih recepata

Uštipci su sigurno jedno od omiljenih jela svih generacija. Pogotovu najmlađih! Slani uštipci, slatki uštipci, punjeni uštipci.. Mekani, vazdušasti i savršeni za doručak, užinu ili čak večeru.

Bez obzira na to da li ih volite slane ili slatke, postoji mnogo načina da ih pripremite. Donosimo vam 5 proverenih recepata za savršene uštipke koje možete lako napraviti kod kuće.

Najbolji uštipci, najpopularniji recepti sa našeg sajta:

1

Brzi uštipci bez kvasca

Ako vam se jede nešto brzo, ukusno i mekano, ovi brzi uštipci su savršen izbor! Ne zahtevaju kvasac ni dugo čekanje – samo nekoliko osnovnih sastojaka koje sigurno već imate u kuhinji. Idealan su doručak, užina ili brza večera, a odlično se slažu sa sirom, pavlakom ili domaćim džemom. Spremni su za samo 15 minuta, a nestaju još brže!

Brzi uštipci bez kvasca
Brzi uštipci bez kvasca – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Brzi uštipci, sastojci

  • 10 kašika brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 komad jaje
  • 1 kesica prašak za pecivo
  • 0,5 šolje mleka
  • 0,5 šolje vode
  • ulje

Brzi uštipci, priprema

  • 10 punih kašika brašna, so i prašak za pecivo i jaje umutiti sa mlekom i vodom. Možete koristiti i mikser ili ručnu mutilicu kako vam lakše.
  • U dublju posudu sipajte ulje i zagrejte. Smanjite vatru na srednju da vam testo ne bi gorelo i da bi dobilo lepu zlatnu boju.
  • Supenom kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Jedna kašika jedan uštipak. Ako ste sipali na vrelo ulje, potrebno je svega 30 sekundi do minut da okrenete testo na drugu stranu i da ono dobije lepu zlatnu boju.
  • Kako testo dobije zlatnu boju možete ga izvaditi.
  • Ukoliko želite možete vaditi na salvetu da upije višak ulja.
  • Servirati odmah i poslužiti sa onim što vam se zatekne u frižideru. Slatke mogu se politi šećerom, džemom, nutelom… Slane mogu sa sirom, kajmakom, plavlakom…
  • Prijatno…

Ukoliko imate više gostiju samo duplirajte sastojke. Ja sam stavila da je za tri osobe jer ispadne oko 20 komada, pa par slatkih i slanih za svakog, inače meni i mužu obično ovo bude prevelika količina.

Recept pripremila Ana Vuletić

2

Uštipci sa kvascem – mekani i vazdušasti

Ako volite mekane, pufnaste uštipke koji se tope u ustima, onda su ovi uštipci sa kvascem pravi izbor za vas! Zahvaljujući kvascu, testo postaje lagano i vazdušasto, a svaki zalogaj savršeno mekan. Iako im treba malo više vremena da narastu, rezultat je vredan čekanja – zlatno-pečeni uštipci koji su savršeni uz sir, kajmak ili domaći džem. Pripremite ih za doručak, užinu ili večeru i uživajte u ukusu tradicije! 😊

Uštipci sa kvascem
Uštipci sa kvascem – Dana Drobnjak – Recepti i Kuvar online

Uštipci sa kvascem, sastojci

  • 2,5 dl vode
  • 2,5 dl mleka
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 komada jaja
  • 500 gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • ulje (za prženje)

Uštipci sa kvascem, priprema

  • U mlaku vodu i mleko staviti kvasac da stane 5 minuta pa dodati prašak za pecivo, 3 jaja, so i dodavati brašno malo po malo muteći mikserom.
  • Dobro masu umutiti i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
  • Ulje zagrejati i kašikom prvo potopiti u vruće ulje zahvatiti testo i staviti u ulje da se prži sa jedne i druge strane.

Recept pripremila Dana Drobnjak

3

Uštipci sa puterom

Uštipci sa puterom su prava poslastica za ljubitelje bogatog i punog ukusa! Zahvaljujući puteru, ovi uštipci su mekani iznutra, a spolja blago hrskavi i mirisni. Idealni su za doručak ili večeru, a odlično se slažu sa slatkim i slanim dodacima – medom, džemom, sirom ili kajmakom. Brzo se pripremaju i garantuju uživanje u svakom zalogaju! 😊

Uštipci sa puterom
Uštipci sa puterom – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Uštipci sa puterom, sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 4 jajeta
  • 70 g putera
  • 10 g svežeg kvasca
  • 100 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • ulje za prženje

Uštipci sa puterom, priprema

  • U većoj miks posudi pomešati brašno sa solju, dodati jaja i puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
  • U šolji razmutiti kvasac sa šećerom i vodom pa ga dodati u miks posudu.
  • Umesiti glatko testo, posuti sa brašnom, oblikovati jednu jufku pa staviti u najlon kesu i ostaviti u frižider da odmara 2h.
  • Testo razviti tanko na pobrašnjavljenoj površini i pržiti na vrelom ulju vrlo kratko da neizgore.

Recept pripremila Dijana Popović

4

Uštipci sa blitvom

Uštipci sa blitvom su savršen spoj hrskavog testa i osvežavajućeg, blago gorkastog ukusa blitve. Ovo je odličan način da u svoju ishranu dodate više povrća, a da pritom uživate u neodoljivom zalogaju. Idealni su kao lagani obrok, prilog uz jogurt ili kefir, ali i kao ukusno predjelo. Brzo se pripremaju, a svaki zalogaj donosi kombinaciju hrskave korice i mekane, sočne unutrašnjosti. Probajte ih i otkrijte novi omiljeni način pripreme uštipaka! 😊

Uštipci sa blitvom
Uštipci sa blitvom – Slađana Šćekić – Recepti i Kuvar online

Uštipci sa blitvom, sastojci

  • 2 jajeta
  • 100 g sira
  • 200 g iseckane blitve
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kockice kvasca
  • 250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli

Uštipci sa blitvom, priprema

  • Zamesiti testo od datih namirnica (ako treba još brašna dodati da se testo ne lepi za ruke) i ostaviti oko 10 minuta da testo odstoji.
  • Zatim testo razviti na 1/2cm debljine iseći po želji (kocke ili trougliće) i pržiti na ulju.
  • Uživati u predivnom ukusu uštipaka… sa sirom ili jogurtom.

Recept pripremila Slađana Šćekić

5

Klasični domaći uštipci – starinski recept

Klasični domaći uštipci su jelo koje nas vraća u detinjstvo i podseća na mirise iz bakine kuhinje. Ovaj starinski recept prenosi se s generacije na generaciju, donoseći onaj prepoznatljiv ukus domaće, jednostavne i neodoljive hrane. Mekani iznutra, a spolja blago hrskavi, savršeni su uz sir, kajmak, ajvar ili domaći džem. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat su uštipci koji se tope u ustima. Isprobajte ovaj provereni recept i uživajte u ukusu tradicije! 😊

Klasični domaći uštipci - starinski recept
Klasični domaći uštipci, starinski recept – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Uštipci, starinski recept, sastojci

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.

Uštipci, starinski recept, priprema

  • Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
  • Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
  • U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
  • Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
  • Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
  • Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.

Recept pripremila Verica Poznanović

Sada imate 5 odličnih recepata za savršene uštipke! Koji ćete prvo isprobati? Pišite nam u komentarima! 😊

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Najbolji uštipci – Top 5 najspremanijih recepata

Top 5 proverenih recepata za savršene uštipke koje možete lako napraviti kod kuće. Slani, slatki, punjeni, mekani, vazdušasti, odlični za doručak, užinu, večeru...

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.