Uštipci su sigurno jedno od omiljenih jela svih generacija. Pogotovu najmlađih! Slani uštipci, slatki uštipci, punjeni uštipci.. Mekani, vazdušasti i savršeni za doručak, užinu ili čak večeru.
Bez obzira na to da li ih volite slane ili slatke, postoji mnogo načina da ih pripremite. Donosimo vam 5 proverenih recepata za savršene uštipke koje možete lako napraviti kod kuće.
Najbolji uštipci, najpopularniji recepti sa našeg sajta:
1
Brzi uštipci bez kvasca
Ako vam se jede nešto brzo, ukusno i mekano, ovi brzi uštipci su savršen izbor! Ne zahtevaju kvasac ni dugo čekanje – samo nekoliko osnovnih sastojaka koje sigurno već imate u kuhinji. Idealan su doručak, užina ili brza večera, a odlično se slažu sa sirom, pavlakom ili domaćim džemom. Spremni su za samo 15 minuta, a nestaju još brže!

Brzi uštipci, sastojci
- 10 kašika brašna
- 1 kašičica soli
- 1 komad jaje
- 1 kesica prašak za pecivo
- 0,5 šolje mleka
- 0,5 šolje vode
- ulje
Brzi uštipci, priprema
- 10 punih kašika brašna, so i prašak za pecivo i jaje umutiti sa mlekom i vodom. Možete koristiti i mikser ili ručnu mutilicu kako vam lakše.
- U dublju posudu sipajte ulje i zagrejte. Smanjite vatru na srednju da vam testo ne bi gorelo i da bi dobilo lepu zlatnu boju.
- Supenom kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Jedna kašika jedan uštipak. Ako ste sipali na vrelo ulje, potrebno je svega 30 sekundi do minut da okrenete testo na drugu stranu i da ono dobije lepu zlatnu boju.
- Kako testo dobije zlatnu boju možete ga izvaditi.
- Ukoliko želite možete vaditi na salvetu da upije višak ulja.
- Servirati odmah i poslužiti sa onim što vam se zatekne u frižideru. Slatke mogu se politi šećerom, džemom, nutelom… Slane mogu sa sirom, kajmakom, plavlakom…
- Prijatno…
Ukoliko imate više gostiju samo duplirajte sastojke. Ja sam stavila da je za tri osobe jer ispadne oko 20 komada, pa par slatkih i slanih za svakog, inače meni i mužu obično ovo bude prevelika količina.
Recept pripremila Ana Vuletić
2
Uštipci sa kvascem – mekani i vazdušasti
Ako volite mekane, pufnaste uštipke koji se tope u ustima, onda su ovi uštipci sa kvascem pravi izbor za vas! Zahvaljujući kvascu, testo postaje lagano i vazdušasto, a svaki zalogaj savršeno mekan. Iako im treba malo više vremena da narastu, rezultat je vredan čekanja – zlatno-pečeni uštipci koji su savršeni uz sir, kajmak ili domaći džem. Pripremite ih za doručak, užinu ili večeru i uživajte u ukusu tradicije! 😊

Uštipci sa kvascem, sastojci
- 2,5 dl vode
- 2,5 dl mleka
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 komada jaja
- 500 gr brašna
- 1 kašičica soli
- ulje (za prženje)
Uštipci sa kvascem, priprema
- U mlaku vodu i mleko staviti kvasac da stane 5 minuta pa dodati prašak za pecivo, 3 jaja, so i dodavati brašno malo po malo muteći mikserom.
- Dobro masu umutiti i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
- Ulje zagrejati i kašikom prvo potopiti u vruće ulje zahvatiti testo i staviti u ulje da se prži sa jedne i druge strane.
Recept pripremila Dana Drobnjak
3
Uštipci sa puterom
Uštipci sa puterom su prava poslastica za ljubitelje bogatog i punog ukusa! Zahvaljujući puteru, ovi uštipci su mekani iznutra, a spolja blago hrskavi i mirisni. Idealni su za doručak ili večeru, a odlično se slažu sa slatkim i slanim dodacima – medom, džemom, sirom ili kajmakom. Brzo se pripremaju i garantuju uživanje u svakom zalogaju! 😊

Uštipci sa puterom, sastojci
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 4 jajeta
- 70 g putera
- 10 g svežeg kvasca
- 100 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- ulje za prženje
Uštipci sa puterom, priprema
- U većoj miks posudi pomešati brašno sa solju, dodati jaja i puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
- U šolji razmutiti kvasac sa šećerom i vodom pa ga dodati u miks posudu.
- Umesiti glatko testo, posuti sa brašnom, oblikovati jednu jufku pa staviti u najlon kesu i ostaviti u frižider da odmara 2h.
- Testo razviti tanko na pobrašnjavljenoj površini i pržiti na vrelom ulju vrlo kratko da neizgore.
Recept pripremila Dijana Popović
4
Uštipci sa blitvom
Uštipci sa blitvom su savršen spoj hrskavog testa i osvežavajućeg, blago gorkastog ukusa blitve. Ovo je odličan način da u svoju ishranu dodate više povrća, a da pritom uživate u neodoljivom zalogaju. Idealni su kao lagani obrok, prilog uz jogurt ili kefir, ali i kao ukusno predjelo. Brzo se pripremaju, a svaki zalogaj donosi kombinaciju hrskave korice i mekane, sočne unutrašnjosti. Probajte ih i otkrijte novi omiljeni način pripreme uštipaka! 😊

Uštipci sa blitvom, sastojci
- 2 jajeta
- 100 g sira
- 200 g iseckane blitve
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kockice kvasca
- 250 ml mleka
- 500 g brašna
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
Uštipci sa blitvom, priprema
- Zamesiti testo od datih namirnica (ako treba još brašna dodati da se testo ne lepi za ruke) i ostaviti oko 10 minuta da testo odstoji.
- Zatim testo razviti na 1/2cm debljine iseći po želji (kocke ili trougliće) i pržiti na ulju.
- Uživati u predivnom ukusu uštipaka… sa sirom ili jogurtom.
Recept pripremila Slađana Šćekić
5
Klasični domaći uštipci – starinski recept
Klasični domaći uštipci su jelo koje nas vraća u detinjstvo i podseća na mirise iz bakine kuhinje. Ovaj starinski recept prenosi se s generacije na generaciju, donoseći onaj prepoznatljiv ukus domaće, jednostavne i neodoljive hrane. Mekani iznutra, a spolja blago hrskavi, savršeni su uz sir, kajmak, ajvar ili domaći džem. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat su uštipci koji se tope u ustima. Isprobajte ovaj provereni recept i uživajte u ukusu tradicije! 😊

Uštipci, starinski recept, sastojci
- 500 g pšeničnog brašna,
- 200 g heljdinog brašna,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kesica suvog kvasca,
- 2 dl jogurta i
- po potrebi mlaka voda.
Uštipci, starinski recept, priprema
- Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasac, jogurt i uz stalno mešanje dolivajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste.
- Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka još jednom naraste.
- U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi.
- Nauljenom kašikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje.
- Šerpu protresite, da se uštipci sami okrenu ili ih okrenite kašikom.
- Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.
Recept pripremila Verica Poznanović
Sada imate 5 odličnih recepata za savršene uštipke! Koji ćete prvo isprobati? Pišite nam u komentarima! 😊