Doručak koji mnoge asocira na detinjstvo predstavljamo vam sada u potpuno novom ruhu. Garantujemo da će biti ukusniji nego bilo koji do sada.
Iako je ovaj recept idealan jutarnji obrok koji okrepljuje u zimskim danima, podjednako je dobro rešenje i za letnje, naročito kada vam se jede nešto slatko, a zdravije. Zato, pošto otvorite oči., prionite na spremanje ovog ukusnog obroka.
Tradicionalni recept sa daškom modernog ukusa stvoriče poslasticu kojoj će retko ko odoleti. Svima onima kojima jutro ne može da počne bez mleka, ova ideja će se naročito dopasti.
Sastojci:
Za karamel sos:
- 200 g šećera
- 60 ml vode
- 60 g maslaca, nasečenog na komade
- 125 ml slatke pavlake
- 1/2 kašičice morske soli
Za sutlijaš
- 125 g pirinča (po mogućstvu arborio)
- 800 ml mleka
- pola šipke vanile
- 2 kašike smeđeg šećera
Priprema:
U šerpu srednje veličine nalijte vodu dovoljnu tek da prekrije količinu šećera koju imate. Mešajte na umerenoj vatri dok se ne rastvori šećer. Pustite da dođe do ključanja, ali bez mešanja. Kuvajte dok se šećer potpuno ne rastopi i pretvori u karamel, odnosno ne postane zlatne boje. Međutim, vodite računa, bolje je da ga sklonite dok poprima zlatnu boju, nego da zakasnite i skinete ga sa vatre kada previše potamni kada će ukus biti previše gorak. Opet ako ga skinete sa ringle prerano, sos će vam biti previše voden. Najbolja je doslovce “zlatna sredina”.
To će trajati od 5-8 minuta. Sve vreme se ne pomerajte od šporeta jer šećer može vrlo lako da iskupi, tako da šerpu držite na oku tih par minuta, a potom pređite na sledeći korak.
Sklonite šerpu sa vatre, pa umešajte maslac, lagano. Budite pažljivi prilikom dodavanja bilo kojeg sastojka u ključali šećer, jer će on burno reagovati. Zato je bitno da se pre samog početka spremanja odlučite na dublji sud.
Zatim dodajte slatku pavlaku i mešajte. Pustite sos da se potpuno ohladi i zgusne.
Sutlijaš ćete pripremiti tako što pirinač najpre oprati, a potom skuvati u troduploj količi vode. Ocedite ga, a potom stavite u posebnu šerpu, dodajte šećer, prelijte mlekom i kuvajte dok ne provri.
Serviranje:
Sipajte ga u posudice ili lončice, kao tradicionalne starinske posude koje će vas podsetiti na detinjstvo, prelijte karamelom i dodajte tračak soli po samom vrhu.
Uživajte!
Autor: Katarina Mihajlović
Izvor: BKTVnews.com
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!