Najteža i najveća baklava na svetu - Pixabay
Najteža i najveća baklava na svetu - Pixabay

“Najteža i najveća baklava” na svetu teška je gotovo 310 kilograma, duga 18.75 metara a širine je 50 centimetara!

Ova džinovska baklava napravljena je pre nekoliko dana u Ljubljani i to zahvaljujući trudu ženskog bošnjačkog udruženja ZemZem, ceo događaj odigrao se na Prešernovom trgu.

Iz ovog udruženja veruju i da će ova njihova baklava ući u Ginisovu knjigu rekorda. Ovu kako veruju “najtežu i najdužu” balklavu na svetu građanima su delili su bosanski glumac Enis Bešlagić i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Dobrovoljni prihodi posetialca a plaćalo se koliko je ko hteo da da, u sklopu tradicionalnog festivala bosanske hrane ićiće za izgradnju gradnji ljubljanske džamije.

PROČITAJ: BRZA BAKLAVA

Na festivalu je podeljeno i više stotina litara kafe koja se pekla u ogromnoj džezvi koja je pre nekoliko godina ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća džezva na svetu.Inače džezva je u Ljubljanu dovezena iz Visokog, a napravljena je 2004. godine i od tada džezva putuje po svetu, a prvi “gostuje” u Ljubljani.

Prava baklava treba upiti agdu, slatku vodu, a za to je potrebno vrijeme. Kad moja mama peče baklavu, to radi celi dan, a jede se tek sutradan, kad upije svu vodu i kad baklava postane sočna”, izjavila je medijima je Amina Agić iz udruženja ZemZem.

Najteža i najveća baklava na svetu - Pixabay
Najteža i najveća baklava na svetu – Pixabay

Organizatori veruju da će Ginisove sudije i odbor iduće nedelje priznati i zvanično da je ovo najteža baklava a ujedno da jei najduža. Mada Ginisova pravila propisuju da slatkiši i kolači moraju biti napravljeni u jednom komadu, a ne od više njih koji se onda povežu u jedan veliki kolač, kako je nastala njihova velika teška i dugačka baklava.

Inače baklava kao orijentalna poslastica od oraha i meda u bosansku kuhinju ušla u vreme osmanske vladavine a vrlo je popularna u području zapadne i srednje Azije, čak i u Kini, gde je u pokrajini Xinjiang vekovima je prisutna u kuhinji ujgurske manjine.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!