Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana za najukusniji Magični doručak
Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana za najukusniji Magični doručak

Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana je za najukusniji Magični doručak, na početku 10., jubilarne humanitarne akcije.

Agencijska vest: „Početak desetog, jubilarnog „Magičnog doručka“ danas je obeležen simboličnim takmičenjem u pripremi obroka – Magičnog doručka koji su pripremali predstavnici Credit Agricole Srbija, METRO Cash & Carry, Grada Beograda i ekipa sastavljena od predstavnika medija.“, ne otkriva mnogo, zar ne?

PROČITAJTE: Humanitarna akcija „Magični doručak“ namenjena deci sa smetnjama u razvoju

Recepti i Kuvar online su par dana pre ove manifestacije, kao i mnogi drugi mediji, koji prate aktivnosti Metro Cash & Carry i Metro HoReCa centra, dobili poziv da prisustvuju ovom događaju.

I tako, kako to obično bude, par minuta pred sam početak takmičenja, saznate da ste deo dvočlanog tima predstavnika medija: Mirjana Vujadinović, operativni urednik magazina Biznis i Miodrag Ilić, odgovorni urednik onlajn medija Recepti i Kuvar online! Ups… Izvinjavam se, a šta je tema takmičenja? Aha, zdrav doručak…

Koleginica Mirjana je odmah predložila da to bude „tipičan“ dečiji doručak, koji se obično priprema deci pred odlazak u školu… Masteršef Uroš Urošević izgovara: „Treba da napravite zdrav doručak. Imate za to na raspolaganju našu pomoć, namirnice koje stoje na ovom stolu, sve naše resurse – i 30 minuta, koji počinju… SADA!“

Kako god, simoblično takmičenje, ili ne, imate onu staru alanfordovsku: „Ako kanite pobjediti, ne smete izgubiti!“.

Indukciona ploča je na MAX (podesio Uroš), jaja se mute, suva pečenica se secka, paprika takođe… ide dinstanje… Neko bi pomislio (kao većina posetilaca našeg portala): „A koji ste recepet za kajganu koristili?“ Ko te pita!? U panici i nepripremljenosti nema puno razmišljanja, radi se po osećaju i intuiciji. Kuva se emocijom i srcem, zar ne?

Uz kratku pripremu prezentacije, kajgana je servirana na tanjir i postavljena na sto za ocenjivanje… Final touch: posipanje sa rendanim parmezanom i sa malo iseckanog svežeg komorača i svežeg origana, uglavnom, sve je bilo gotovo nekih 10 minuta pre ostalih. Ako ništa drugo, bili smo najbrži…

Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana za najukusniji Magični doručak
Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana za najukusniji Magični doručak

Na kraju – degustacija. Žiri u sastavu: Svetislav Buca Goncić, glumac, Aleksandar Ilić, masteršef i Uroš Urošević, masteršef (predsednik) su probali sve „prispele radove“. Trenutak istine… Žiri je sve detaljno isprobao, i povlači se na većanje.

Konačno, saznajemo da su predstavnici medija, tim u sastavu Mirjana Vujadinović i Miodrag Ilić, dobitnici simboličnih diploma za najukusniji Magični doručak, koje dodeljuje Vila Dobrila, maskota ove humanitarne akcije. Za hranu i jeste najbitnije da je najukusnija, zar ne?

Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana za najukusniji Magični doručak
Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana za najukusniji Magični doručak

Za sve zainteresovane, evo recepta za najukusnji Magični doručak, kajgana sa suvom pečenicom i paprikom:

Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom

kajgana2

Kajgana sa suvom pečenicom i paprikom izabrana za najukusniji Magični doručak.

 • 4 komada jaja (srednje veličine)
 • 1 komad paprika (sveža)
 • 30 gr sušena pečenica
 • 1 prstohvat morske soli (krupne)
 • ulje (za podmazivanje tiganja)

Serviranje

 • 2 kašike nemasnog mlečnog namaza
 • 2 komada cherry paradajza
 • paprika (za dekoraciju)
 • 1 stabljika komorača (sitno seckano)
 • 1 prstohvat svežeg origana (sitno seckano)
 • 30 gr parmezana (sitno rendanog)
 1. Temperaturu grejne ploče podesiti na najjače.

 2. Zagrejati malo ulja u tiganju.

 3. Ubaciti sitno seckanu papriku, dinstati par minuta, uz stalno mešanje.

 4. Ubaciti sitno seckanu suvu pečenicu, dinstati par minuta, uz stalno mešanje.

 5. Naliti umućena jaja, dinstati oko 5 minuta, uz stalno mešanje. Na samom kraju, pre serviranja, posuti sitno rendanim parmezanom.

 6. Servirati na tanjir uz jednu kašiku bezmasnog mlečnog namaza. Posuti sitno iseckanim komoračem i origanom.

Pa pošto mediji “uvek nešto zakuvaju”, ovaj put je upravo tako i bilo: zakuvali smo najukusniji Magični doručak. Čast nam je bilo učestovati!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!