Narodni muzej Zrenjanin na međunarodnoj konferenciji u Skoplju
Narodni muzej Zrenjanin na međunarodnoj konferenciji u Skoplju

U periodu od 20. do 21. juna 2018. Međunarodna konferencija „Balkanski muzeji bez barijera #2“ održana je u Memorijalnom centru holokausta Jevreja Makedonije u Skoplju. Događaj je organizovala Balkanska mreža muzeja i Fondacija Kulturno nasleđe bez granica iz Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji „Balkanski muzeji bez barijera #2“ prisustvovalo je 40 muzejskih profesionalaca i osoba sa invaliditetom iz više od 20 gradova na Balkanu i šire, koji su razmenili iskustva i znanja kako bi učinili muzeje inkluzivnim i pristupačnim za sve posetioce.

Višegodišnji vizuelni i performansni umetnik i umetnički direktor dr Rachel Gadsden održala je uvodni govor prvog dana konferencije o svom radnom iskustvu u ovoj oblasti, dok je drugog dana Konferencije govorila Ana Ianina iz Bugarske koja od 2001. godine radi sa različitim institucijama u oblasti socijalne inkluzije i invaliditeta.

Narodni muzej Zrenjanin na ovoj konferenciji predstavljala je Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti, koja je predstavila projekat audio-video vodiča kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin na tablet uređajima, prilagođenom slepim i slabovidim i gluvim i nagluvim posetiocima, i prateći poster kolegama iz Regiona koji su nakon glasanja izglasali ovaj projekat kao drugi najbolji projekat predstavljen na Konferenciji.

Narodni muzej Zrenjanin na međunarodnoj konferenciji u Skoplju
Narodni muzej Zrenjanin na međunarodnoj konferenciji u Skoplju

Mreža balkanskih muzeja (BMN) i Fondacija Kulturno nasleđe bez granica iz Bosne i Hercegovine (CHwB BiH) posvećena su uključivanju osoba sa invaliditetom u prezentaciju muzejskih kolekcija, izložbi i aktivnosti.

Da podsetimo:

U Narodnom muzeju Zrenjanin tokom 2014. godine izrađen je audio-video vodič kroz stalnu postavku instaliran na tablet uređajima prilagođen slepim i slabovidim i gluvim i nagluvim posetiocima. Izradu vodiča finansirala je međunarodna humanitarna organizacija – Fondacije Stavros Niarchos, aporjekat je realizovan u saradnji sa Mrežom balkanskih muzeja i Fondacijom Kulturno nasleđe bez granica iz Bosne i Hercegovine.

Narodni muzej Zrenjanin bio je prvi muzej u Srbiji koji je svojim posetiocima ponudio ovakvu vrstu vodiča prilagođenu osobama sa invaliditetom.

Svrha vodiča je da posetioci mogu da prolaze kroz postavku svojim sopstvenim tempom i slušaju ili gledaju objašnjenja o eksponatima i priče o istoriji srednjeg Banata. Autori projekta su Biljana Eleković i Sanja Vrzić, kustosi zrenjaninskog muzeja.

Aplikacija vodiča uključuje video fajlove o muzeju i stalnoj postavci na znakovnom jeziku, kao i tekstualne i audio fajlove na srpskom i engleskom jeziku. Vodič je rezultat timskog rada zaposlenih u Muzeju, dobre saradnje sa Organizacijom slepih i slabovidih osoba i Udruženjem gluvih i nagluvih iz Zrenjanina, kao i sa dizajn studiom The Studio.

Na prvoj međuregionalnoj konferenciji „Balkan Museums without Barriers“ u Sarajevu 2014. ovaj projekat je proglašen za treći najbolji projekat na području Zapadnog Balkana.

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!