Tamara Ognjević - Foto Milica Mrvić 2021
Tamara Ognjević - Foto Milica Mrvić 2021

Predavanje pod nazivom „Eros na nepcima psihe: hrana i hedonizam“ održaće msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, u utorak, 1. marta 2022. godine, u 19h u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru izložbe „Merak mi je…“.

Nijedno drugo biće, osim čoveka, nije u nasušnu potrebu jedenja učitalo toliko simbola i tabua. Nijedno nije uložilo toliko mašte i energije u pripremu i serviranje hrane. Nijedno ne teži da jedenje pretvori u ritual, kulturni obrazac, a ponajmanje umetnost. Hrana je zaista priča našeg života u kojoj ona njena naročita, senzualana dimenzija transformiše hranljivu supstancu u jedinstveno hedonističko „sredstvo“, koje angažuje sva čula. Njoj se daju atributi afrodizijaka, delikatne, magične tvari kadra da pokrene Eros i usreći Psihu. Istovremeno, kao i svaka čarolija, hrana ima više lica, među kojima su neka izvanredno zloćudna. Ovo je priča o magiji hrane kao sredstva inicijacije zadovoljstva, odnosno posrednika u buđenju različitih čula. Istovremeno, ovo je kratko hodočašće u odnosu umetnosti i hrane koliko i u prostor u kome se vodi teška borba između sladostrasnog meraka i pantagruelovskog preterivanja. Ovo je istovremeno i vrlo lična priča jedne istoričarke umetnosti, gastroheritologa i pisca, koja je pojela dovoljno poslastica i videla previše umetničkih dela, a da ne bi znala koliko je hedonizam izrazito individualan, sebično ličan i samo prividno deljiv među potencijalno zainteresovanima.

Msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, master je istorije umetnosti i doktorand interdisciplinarnih naučnih studija menadžmenta kulture i medija. Duže od decenije bavi se proučavanjem gastronomskog nasleđa kao posebnog oblika nematerijalnog kulturnog nasleđa, i utemeljivač je gastronomske heritologije – sintetičkog naučno-istraživačkog metoda u ovoj oblasti. Autor je većeg broja stručnih i naučnih tekstova u oblasti gastronomskog nasleđa, kao i projekata, izložbi i predavanja pod zajedničkim naslovom „Srpska srednjovekovna gastronomija – Živeti prošlost“ i „Poslastičarnica“. Tema njenog doktorata vezana je za upravljanje gastronomskim nasleđem, a dobitnik je i visokog priznanja Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija za projekat „Živeti prošlost“. Istraživač je za gastronomsko nasleđe Balkana pri Evropskom institutu za gastronomiju IEHCA (Tur, Francuska), a magazin „Blic žena“ je 2018. proglasio za ženu godine zbog doprinosa koji je dala u proučavanju gastronomskog nasleđa Srbije.

Autor prateće fotografije: Milica Mrvić, 2021.

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin, saopštenje za medije

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!