Naučnici kažu da dve šolje kafe na dan smanjuju šanse za srčani udar
Naučnici kažu da dve šolje kafe na dan smanjuju šanse za srčani udar

Da li ste i vi od onih koji ne mogu bez šolje kafe ujutro? Ili bez dve šolje kafe? Prema nekim od naučnih studija, slobodno možete uživati u tome.

Studija Jork univerziteta, koja je obuhvatila 3.721 pacijenta iz Velike Britanije, a koji su preživeli srčani udar, pokazala je da pacijenti koji piju dve kafe dnevno imaju 20% manje šansi da prerano umru od oštećenja srca, nego oni koji kafu uopšte ne piju, objavio je Fox News.

Naučnici kažu da dve šolje kafe na dan smanjuju šanse za srčani udar
Naučnici kažu da dve šolje kafe na dan smanjuju šanse za srčani udar

Ali, ako jednom dođete u problem sa funkconisanjem srca, onda morate jako voditi računa o svemu i promeniti sve dotadašnje navike.

Kako preduprediti srčani udar i srčane probleme, objavljuje WebMD:

  1. Hranite se zdravo – konzumirajte puno voća, žitarica, namirnica koje sadrže Omega-3 masne kiseline (losos, tunjevina…). Smanjite upotrebu soli, zasićenih masnih kiselina, šećera i crvenog mesa.
  2. Smanjite stres – stres je jedan od vodećih razloga za srčane bolesti i srčani udar.
  3. Ostavite pušenje.
  4. Vodite računa o nivou šećera u krvi – povišen šećer u krvi oštećuje krvne sudove.
  5. Vodite računa o krvnom pritisku – visok krvni pritisak je jedan od glavnih razloga za srčane bolesti i srčani udar. Pravilna ishrana, vežbanje i kontrola stresa, mogu jako pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
  6. Vodite računa o nivou holesterola.
  7. Održavajte normalnu telesnu težinu.
  8. Proverite sa vašim doktorom da li je aspirin dobar za vas. Nekim pacijentima se preporučuje jedan aspirin dnevno, kao preventiva.
  9. Vežbajte, vežbajte, vežbajte.
  10. Komunicirajte – ne živite na pustom ostrvu, koristite društvene mreže i pronađite ljude sa sličnim problemima i razmenite iskustva i savete.

Izvor: Fox NewsWeb MD

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!