Novogodišnja trpeza - kako prepoznati i izabrati sveže meso?
Novogodišnja trpeza - kako prepoznati i izabrati sveže meso?

Uoči predstojećih praznika mnogi od nas žele da svojoj porodici priušte bogatu trpezu. Novogodišnja trpeza – kako prepoznati i izabrati sveže meso?

Međutim, često se događa da se od onoga što smo sanjali na stolu nađe nešto potpuno neočekivano. Ili bar niste na vreme predupredili da to toga ne dođe?

Obično se greške događaju po pitanju mesa koje kupujemo, a ono je, kao što znamo, kralj svake trpeze i zato bi trebalo da bude sveže i ukusno. Da biste sprečili vašeg mesara da vam da ono to on želi i za ono što trvdi da je “odličan komad mesa”, zašto sami ne biste “na oko” prepoznali ono što je zaista vredno vaše kupovine.

PROČITAJTE SVE TEKSTOVE IZ KATEGORIJE: NOVOGODIŠNJA TRPEZA

Najbitnije je da imate na umu da meso koje stoji izloženo u mesarama, tako raspakovano, može tu stajati danima i biti odmrzavano više puta.

Crveno mesto poput jagnjetine ili junetine, trebalo bi da bude jarko crvene boje, nikako tamno niti modro. Ako primetite ljubičastvu boju na nakim delovima, znajte da je bilo izloženo kiseoniku i nikako ga ne uzimajte.

Novogodišnja trpeza - kako prepoznati i izabrati sveže meso?
Novogodišnja trpeza – kako prepoznati i izabrati sveže meso?

Ako ste u mogućnosti dotaknite ga prstom, ako niste, posmatrajte kako se meso pomera dok je u rukama mesara. Ako se na pritisak prsta vrati brzo u prvobitnu formu, znajte da je sveže, u suprotnom odustanite od kupovine.

Miris će biti jedan od glavnih indikatora. Zapravo, meso ne bi trebalo da ima skoro nikakv miris, sem onog koji ukazuje na svežinu i na sirovo.

Ono što je takođe bitno jeste da ukoliko ne nameravate da koristite meso istog dana, ne odvijajte ga iz papira u koji vam ga je spakovao mesar. Ako nameravate da ga koristite tek nakon nekoliko dana, onda ga odvijte, stavite u čistu kesu za zamrzivač. Istisnite što više vazduha je moguće i držite ga tako četiri sata u frižideru. Tek nakon toga ga zamrznite.

Još neki od korisnih saveta su da nikada ne bi trebalo da kuvate zamrznuto meso pre nego ga otopite. U suprotnom za rezultat ćete dobiti suvu i kiselu šniclu.

Što više komad svežeg mesa budete držali u frižideru, to će ono oslobađati i gubiti sve korisne sastojke, kao što će manjati i boju. Uvek vodite računa da meso bude potpuno ispečeno, jer u suprotnom rizikujete da se otrujete ili dobijete neku od bakterija.

Izvor: BKTVNews

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!