Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar

Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar

Novogodišnji mix torta – torta je pripremljena za jednu humanitarnu akciju prošle godine… A ove godine će biti pripremljena za kućnu upotrebu 😉

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar

  • Sastojci za kore:
  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kašike mlevenog lešnika
  • 2 kašike čokolade u prahu
  • 6 kašika brašna
  • Sastojci za fil:
  • 6 dl mleka
  • 8 žumanaca
  • 200 gr šećera
  • 2,5 kesice pudinga od vanile (tj. 100 gr)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 gr putera
  • 4 dl slatke pavlake
  • Sastojci za sos od voća:
  • 200 gr očišćenih višanja
  • 200 gr očišćenih trešanja
  • 2 kesice vanilin sećera
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice gustina
  • 8 kašika krupno mlevenog lešnika
  • 3-4 kašike ruma
  1. Kore: umutiti belanaca u čvrst sneg, pa dodavati šećer postepeno, na kraju i vanilu. Mutiti dok smesa ne postane sjajna i glatka. Postepeno dodavati brašno, čokoladu i lešnike. Lagano izmešati. Od ove količine ispeći dve kore u modli prečnika oko 23 cm. Peći na 150 stepeni dvadesetak minuta.
  2. Fil: umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati dodati puding i vanilin šećer, kao i 1 dl mleka, ostatak mleka staviti da provri. Kada mleko provri dodati smesu koju ste prethodno umutili i skuvati fil. Dodati vanilu. Kada se fil prohladi, postepeno dodavati puter uz neprekidno mešanje. Ostaviti fil da se dobro ohladi, pa dodati umućenu slatku pavlaku.
  3. sos od voća: Dobro oceđeno voće i šećere staviti da provre. Ostaviti da vri nekoliko minuta. Gustin razmutti u malo vode, pa ukuvati. Smesa ne treba da bude jako gusta malo ređa nego sos.
  4. Mlakim sosom od voća preliti kore i ostaviti da se ohlade. Kore koje su premazane voćnim sosom treba poprskati rumom, a potom posuti krupno mlevenim, pečenim, lešnikom.
  5. Nakon toga namazati polovinu fila, preklopiti drugom korom i staviti drugu polovinu fila. Tortu držati oko sat vremena na sobnoj temperaturu, potom staviti u frižider.
  6. Ukrasiti po želji.
  7. Ja sam za ovu priliku koristila crveni preliv za torte pripremljen prema upustvu sa kesice, ali skuvan u soku od višanja, slatku pavlaku i komade čokolade.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.