Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar
Novogodišnji mix torta – torta je pripremljena za jednu humanitarnu akciju prošle godine… A ove godine će biti pripremljena za kućnu upotrebu 😉
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar
- Sastojci za kore:
- 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike mlevenog lešnika
- 2 kašike čokolade u prahu
- 6 kašika brašna
- Sastojci za fil:
- 6 dl mleka
- 8 žumanaca
- 200 gr šećera
- 2,5 kesice pudinga od vanile (tj. 100 gr)
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 gr putera
- 4 dl slatke pavlake
- Sastojci za sos od voća:
- 200 gr očišćenih višanja
- 200 gr očišćenih trešanja
- 2 kesice vanilin sećera
- 2 kašike šećera
- 2 kašičice gustina
- 8 kašika krupno mlevenog lešnika
- 3-4 kašike ruma
- Kore: umutiti belanaca u čvrst sneg, pa dodavati šećer postepeno, na kraju i vanilu. Mutiti dok smesa ne postane sjajna i glatka. Postepeno dodavati brašno, čokoladu i lešnike. Lagano izmešati. Od ove količine ispeći dve kore u modli prečnika oko 23 cm. Peći na 150 stepeni dvadesetak minuta.
- Fil: umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati dodati puding i vanilin šećer, kao i 1 dl mleka, ostatak mleka staviti da provri. Kada mleko provri dodati smesu koju ste prethodno umutili i skuvati fil. Dodati vanilu. Kada se fil prohladi, postepeno dodavati puter uz neprekidno mešanje. Ostaviti fil da se dobro ohladi, pa dodati umućenu slatku pavlaku.
- sos od voća: Dobro oceđeno voće i šećere staviti da provre. Ostaviti da vri nekoliko minuta. Gustin razmutti u malo vode, pa ukuvati. Smesa ne treba da bude jako gusta malo ređa nego sos.
- Mlakim sosom od voća preliti kore i ostaviti da se ohlade. Kore koje su premazane voćnim sosom treba poprskati rumom, a potom posuti krupno mlevenim, pečenim, lešnikom.
- Nakon toga namazati polovinu fila, preklopiti drugom korom i staviti drugu polovinu fila. Tortu držati oko sat vremena na sobnoj temperaturu, potom staviti u frižider.
- Ukrasiti po želji.
- Ja sam za ovu priliku koristila crveni preliv za torte pripremljen prema upustvu sa kesice, ali skuvan u soku od višanja, slatku pavlaku i komade čokolade.