Novogodišnja mix torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Novogodišnja mix torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar

Novogodišnji mix torta – torta je pripremljena za jednu humanitarnu akciju prošle godine… A ove godine će biti pripremljena za kućnu upotrebu 😉

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Novogodišnji mix torta – Kristina Gašpar

novogodisnja mix torta Kristina Gaspar png

  • Sastojci za kore:
  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kašike mlevenog lešnika
  • 2 kašike čokolade u prahu
  • 6 kašika brašna
  • Sastojci za fil:
  • 6 dl mleka
  • 8 žumanaca
  • 200 gr šećera
  • 2,5 kesice pudinga od vanile (tj. 100 gr)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 gr putera
  • 4 dl slatke pavlake
  • Sastojci za sos od voća:
  • 200 gr očišćenih višanja
  • 200 gr očišćenih trešanja
  • 2 kesice vanilin sećera
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice gustina
  • 8 kašika krupno mlevenog lešnika
  • 3-4 kašike ruma
  1. Kore: umutiti belanaca u čvrst sneg, pa dodavati šećer postepeno, na kraju i vanilu. Mutiti dok smesa ne postane sjajna i glatka. Postepeno dodavati brašno, čokoladu i lešnike. Lagano izmešati. Od ove količine ispeći dve kore u modli prečnika oko 23 cm. Peći na 150 stepeni dvadesetak minuta.
  2. Fil: umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati dodati puding i vanilin šećer, kao i 1 dl mleka, ostatak mleka staviti da provri. Kada mleko provri dodati smesu koju ste prethodno umutili i skuvati fil. Dodati vanilu. Kada se fil prohladi, postepeno dodavati puter uz neprekidno mešanje. Ostaviti fil da se dobro ohladi, pa dodati umućenu slatku pavlaku.
  3. sos od voća: Dobro oceđeno voće i šećere staviti da provre. Ostaviti da vri nekoliko minuta. Gustin razmutti u malo vode, pa ukuvati. Smesa ne treba da bude jako gusta malo ređa nego sos.
  4. Mlakim sosom od voća preliti kore i ostaviti da se ohlade. Kore koje su premazane voćnim sosom treba poprskati rumom, a potom posuti krupno mlevenim, pečenim, lešnikom.
  5. Nakon toga namazati polovinu fila, preklopiti drugom korom i staviti drugu polovinu fila. Tortu držati oko sat vremena na sobnoj temperaturu, potom staviti u frižider.
  6. Ukrasiti po želji.
  7. Ja sam za ovu priliku koristila crveni preliv za torte pripremljen prema upustvu sa kesice, ali skuvan u soku od višanja, slatku pavlaku i komade čokolade.