Obeležen svetski dan hleba - takmičene u izradi bageta - Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba - takmičene u izradi bageta - Recepti i Kuvar online

Humana akcija i malo zabave

Svetski dan hleba tradicionalno se obeležava u mnogim zemljama svakog 16. oktobra. Ova namirnica smatra se najčešće prisutnom za stolom, a danas je u svetu poznato mnogo vrsta hlebova, slanog i slatkog ukusa među kojima su i beli, crni hleb, integralni, ražani, hleb od celog zrna. Istorija hleba je jako duga, a u mnogim kulturama predstavlja osnovnu namirnicu u ishrani.

Povodom obeležavanja Svetskog dana hleba, kompanija Lesaffre, u saradnji sa pekarom „As“, obradovala je svežim pecivom više od 1.500 mališana smeštenih u domovima i centrima za decu bez roditeljskog staranja širom Srbije. Tokom jedne nedelje oktobra meseca, štićenici domova uživali su u sveže pripremljenim najkvalietnijim pekarskim proizvodima pekare „As“ – krofnama sa džemom i kremom, rolnicama, mini puter kiflama, bavarskom hlebu i štrudli sa makom.

U okviru obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana hleba, predstavnici medija imali su priliku i da se oprobaju i takmiče u izradi bageta u jedinstvenom „Lesaffre“ pekarskom centru. Svoje pekarsko umeće u pripremanju originalnog francuskog hleba pokazali su i voditeljka Danijela Buzurović, pevačica Ana Štajdohar i poznati Inspektor Blaža, dok je za dobro raspoloženje bio zadužen voditelj Miloš Maksimović.

„Nastavljamo tradiciju započetu prošle godine kada smo uoči ovog internacionalnog praznika donirali pecivo mališanima iz domova i centara za decu bez roditeljskog staranja. Kontinuirana humanost i darivanje važan su deo poslovanja naše kompanije“ – istakla je ovim povodom Milena Obradović, marketing menadžer u kompaniji „Lesaffre“.

Obeležen svetski dan hleba - takmičene u izradi bageta - Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba – takmičene u izradi bageta – Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba - takmičene u izradi bageta - Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba – takmičene u izradi bageta – Recepti i Kuvar online

Takmičenje je pokazalo da su pojedini predstavnici medija zaista talentovani u pripremanju originalnog francuskog bageta, koji uopšte nije lako pripremiti poštujući sve kriterijume. Pod sloganom „Dobro zamesi, pobedu odnesi“ svi takmičari u „Lesaffre“ pekarskom centru pripremali su po dva bageta, vodeći računa o dužini, masi i izgledu gotovog proizvoda. Novinarske timove pod nazivom „krofnice“, „kiflice“ i „salčići“, predvodili su Danijela Buzurović, Ana Štajdohar i Inspektor Blaža.

Obeležen svetski dan hleba - takmičene u izradi bageta - tim Salčići - Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba – takmičene u izradi bageta – tim Salčići – Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba - takmičene u izradi bageta - tim Krofnice - Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba – takmičene u izradi bageta – tim Krofnice – Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba - takmičene u izradi bageta - tim Kiflice - Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba – takmičene u izradi bageta – tim Kiflice – Recepti i Kuvar online

Takmičenju u „Lesaffre“ pekarskom centru prisustvovali su tehnolog iz pekare „As“, kao i članovi „Lesaffre“ tima koji je nedavno po prvi put predstavljao Srbiju na „Louis Lesaffre Coupe“, Evropskom pekarskom prvenstvu. Iako će naša zemlja izostati sa Svetskog pekarskog prvenstva naredne godine, članovi naše ekipe stekli su nova znanja i iskustva u pekarstvu i ostavili jak utisak na uticajne predstavnike evropske pekarske industrije.

Obeležen svetski dan hleba u pekarskom centru Lesaffre - Recepti i Kuvar online
Obeležen svetski dan hleba u pekarskom centru Lesaffre – Recepti i Kuvar online

Branka G. Gajić

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Vesti, kliknite na link: VESTI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!