Održan prvi ovogodišnji AFA biznis ručak
Održan prvi ovogodišnji AFA biznis ručak

AFA Asocijacija (Association for Affirmation of Women’s Potential and Networking) udruženje posvećeno kreiranju platforme za povezivanje žena i njihovo aktivno učešće u društveno važnim projektima, organizovalo je danas prvi ovogodišnji biznis ručak na kojem je počasni gost bio ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović.

Više od 70 učesnika današnjeg skupa je iz prve ruke imalo priliku da sazna šta nas u godini pred nama očekuje na polju ekonomije.

Prvi govornik na AFA biznis ručku bio je gospodin Periša Ivanović pomoćnik pri Izvršnom odboru AIK Banke koji je između ostalog rekao da AIK Banka svoj sistem vrednosti razvija dugi niz godina na principima posvećenosti i uvažavanja svojih klijenata. Slušajući pažljivo svoje klijente AIK Banka nastoji da sagleda sve poslovne potrebe klijenata i podrži odgovarajuću komunikaciju, kako na relaciji klijent – banka, tako i na relaciji klijent – poslovno okruženje, imajući pri tom u vidu pre svega potrebu pravovremenog informisanja klijenata u pogledu ekonomske i finansijske politike koja se vodi na nivou srpske ekonomije.

Održan prvi ovogodišnji AFA biznis ručak - Počasni gost skupa-ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović
Održan prvi ovogodišnji AFA biznis ručak – Počasni gost skupa-ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović

Ministar finansija Dušan Vujović  je u svom uvodnom izlaganju govorio o ekonomskim kretanjima i planovima Vlade Srbije za 2018. godinu, o ekonomskim reformama i trendovima u 2018. kao i o rodno odgovornom budžetiranju. Komentarišući strukturne reforme ministar Vujović je naglasio da postoji devet oblasti ovih reformi kao i osamnaest podoblasti od kojih čak četrnaest imaju rodni aspekt.

Ministar je posebno ukazao na važnost četvrte oblasti prioritetnih strukturnih reformi koja se odnosi na poslovni ambijent i borbu protiv sive ekonomije u okviru koje rodni aspekt imaju paket mera za poboljšanje pristupa sredstvima MSPP i uvođenje korporativnog upravljanja u javnim preduzećima sa ciljem povećanja broja žena članica upravnih odbora.

„Putanja kojom se Srbija kreće u svakom pogledu je pozitivna i održiva,  što svi prepoznaju i Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu koja je uspela da preokrene negativan trend pada BDP-a u sred fiskalne konsolidacije, izjavio je danas na AFA biznis ručku ministar Vujović.

“To jeste takozvana ekspanzivna konsolidacija, pošto postoji stalna teza o tome da svaka konsolidacija mora da bude restriktivna. Mora, ako ne znate šta radite, mora, ako preterate sa restriktivnim merama i ne znate da ih ukombinujete sa merama koje podržavaju rast”, dodao je ministar Vujović.

Ministar je poručio da treba da se fokusiramo na oblasti koje će u budućnosti imati veoma visoku stopu rasta i da podržimo stvari iz oblasti digitalne ekonomije. On je naglasio i da ne treba da se vraćamo u prošlost i zanosimo idejom da je udeo industrije u BDP-u potrebno povećati na 60 odsto. „ Srbija je 2017. godinu završila sa suficitom od 1,0 odsto BDP-a, a ovu godinu planira deficit od 0,6 odsto BDP-a na nivou centralne države i od 0,7 odsto na nivou opšte države. Deficit je četiri puta manji od Mastrihta, a sve zemlje u Evropi imaju problema da ispoštuju Mastriht”, ukazao je ministar Vujović. Reforme i restriktivna politika su, kako je on ukazao,  bile neophodne,  jer je situacija u budžetu Republike Srbije 2014. godine bila katastrofalna. Ministar je na današnjem skupu AFA ženske mreže naveo i da se, osim infrastrukture u koju Vlada Srbije ulaže, privodi kraju i program ekonomskih reformi poznatiji kao ERP, kojim je predvidjena reforma poreske uprave i reforma načina upravljanja javnim finansijama.

Žaklina Kušić – Nikolić predsednica AFA asocijacije se prisutnima obratila sledećim rečima:

„Ovo je prvi u nizu susreta AFA Asocijacije i naših partnera koji imaju za cilj da pokrenu dijalog na različite teme i da doprinesu širenju informacija, znanja i ideja kao i da se podstakne zajednički angažman na rešavanju bitnih pitanja društva. Drago nam je da smo godinu započeli sa temom ekonomskih reformi koje su veoma bitne za napredak naše privrede, položaj žena kao i za rodno odgovorno budzetiranje, naglasila je predsednica Kušić- Nikolić.

Današnji biznis ručak sa ministrom finansija, gospodinom Dušanom Vujovićem je skup koji je AFA Ženska mreža uspela da organizuje zahvaljujući podršci partnera mreže – AIK Banke.

Današnji događaj predstavlja prvi u nizu skupova koje AFA priprema za svoje članice na kojima će biti pokrivene različite teme koje su važne za razvoj ekonomije, privrede i društva i koje možemo zajedno da unapredimo, podstičući kros- sektorsku saradnju i zajednički angažman.

Izvor: AFA Asocijacija saopštenje za medije

O AFA ženskoj mreži:

AFA ženska mreža, projekat AFA Asocijacije, ima za cilj da uključi što veći broj žena iz različitih oblasti sa ciljem međusobne saradnje, razmene iskustava i međusobnog podržavanja. Mreža okuplja ambiciozne, samosvesne i proaktivne žene koje su zainteresovane da se neprestano edukuju, informišu, razvijaju svoje potencijale i aktivno učestvuju u menjaju društva na bolje. Neiskorišćeni potencijal žena je ogroman i ekonomija i društvo bolje napreduju kada su one potpuno uključene. AFA ženska mreža veruje da zajedno možemo da obezbedimo bolje uslove za sve nas i da budemo pozitivan pokretač društva i promena na bolje.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!