ORGANSKO, A ZA „DŽ“: Ovo voće raste svuda, a samo retki ga prepoznaju!

Nažalost, smatraju je „nižerazrednim“ voćem jer ne zahteva posebne uslove za uzgoj, a zapravo je prava riznica hranljivih i zdravih materija! To voće je – džanarika! U nekim krajevima ovo voće zovu ringlovi.

Džanarika je veoma dragocena samonikla biljka, koja ima energiju otpornosti divljeg bilja, a predstavlja prvoklasnu nezagađenu hranu…

PRVOKLASNA SAMONIKLA VOĆKA

Ne postoje dva stabla džanarike sa potpuno istim plodovima, što je dokaz da se one poput ostalog samoniklog voća ukrštaju „slobodno“, prirodnim oprašivanjem i razmnožavaju na najprostiji način, iz odbačenih koštica.

Ne orezuju se i ne prskaju protiv štetočina, što znači da imaju otpornost divljeg bilja i da su prvoklasna nezagađena hrana.

Plodovi džanarike sadrže dosta kalijuma i beta karotina, zatim fosfor, magnezijum, vitamine B kompleksa i vitamin C. Deluju lakstivno. Unutrašnja kora stabla i grančice kuvaju se u vodi i daju stežuće sredstvo za ispiranje u slučajevima upala usta i ždrela.

Od njih se može praviti odlična zimnica, za vreme ratnih oskudica od poluzrelih plodova kuvane su i čorbe, a danas se u planinaskim selima kuva od njih slatka letnja čorba – slivenica.

ORGANSKO, A ZA "DŽ": Ovo voće raste svuda, a samo retki ga prepoznaju! - BKTV news - print screen
ORGANSKO, A ZA „DŽ“: Ovo voće raste svuda, a samo retki ga prepoznaju! – BKTV news – print screen

Ukuvavanjem zrelih plodova (crvenih, po mogućstvu, zbog psihološkog efekta) sa morskom solju i uz dodavanje začinskog bilja može napraviti izvrstan kečap.

MNOŠTVO RECEPATA

U zavisnosti od dela Srbije, mnoštvo je načina na koji možete iskoristiti ovo voće, prenosimo neke. Najpopularnije je slatko od džanarika, a pravi se vrlo jednostavno: očistite voće od koštica, staviti u šerpu da se kuva, pospite šećerom. Pri kraju kuvanja dodajte čašicu konjaka i sipajte u tegle.

džemSok od džanarika se pravi na sličan način, samo što u šerpu dodate pola litre vode i limuntus – po želji možete procediti, a konzumira se uz razblaživanje.

Slivenica: Ovo je slatka kisela čorba koju i danas jedem kad leti odem u posetu rođacima na planini. Služi se hladna, sa kriškom hleba pečenog u furuni, a odlična je za letnje žege.

Zrele džanarike se stave u malo vode, i zagreju na šporetu dok se ne raskuvaju. Onda se propasiraju, tako da se odvoje koštice i ljuspe, pa se ponovo vrate u šerpu i stave na vatru. U to se doda ovseno ili fino mleveno kukuruzno brašno razmućeno u hladnoj vodi.

Kad sve zajedno provri, po želji se doda voda tako da se dobije čorba željene gustine. Kuva se još par minuta, a onda skloni sa vatre. Kad se prohladi, zasladi se medom po ukusu. Čorba se u tanjiru može posuti sitno seckanom nanom ili vranilovkom i obogatiti mlevenim lešnicima.

Tu je i poslastica za najmlađe, kaša za bebe, koja, kako navodi portal recepti-kuvar.rs podstiče rad stomačića bebe. Vrlo je jednostavno: izblendirajte crvene i bele džanarike sa kruškom i dajte bebi.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

ORGANSKO, A ZA „DŽ“: Ovo voće raste svuda, a samo retki ga prepoznaju!

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.