Nažalost, smatraju je “nižerazrednim” voćem jer ne zahteva posebne uslove za uzgoj, a zapravo je prava riznica hranljivih i zdravih materija! To voće je – džanarika! U nekim krajevima ovo voće zovu ringlovi.
Džanarika je veoma dragocena samonikla biljka, koja ima energiju otpornosti divljeg bilja, a predstavlja prvoklasnu nezagađenu hranu…
PRVOKLASNA SAMONIKLA VOĆKA
Ne postoje dva stabla džanarike sa potpuno istim plodovima, što je dokaz da se one poput ostalog samoniklog voća ukrštaju “slobodno”, prirodnim oprašivanjem i razmnožavaju na najprostiji način, iz odbačenih koštica.
Ne orezuju se i ne prskaju protiv štetočina, što znači da imaju otpornost divljeg bilja i da su prvoklasna nezagađena hrana.
Plodovi džanarike sadrže dosta kalijuma i beta karotina, zatim fosfor, magnezijum, vitamine B kompleksa i vitamin C. Deluju lakstivno. Unutrašnja kora stabla i grančice kuvaju se u vodi i daju stežuće sredstvo za ispiranje u slučajevima upala usta i ždrela.
Od njih se može praviti odlična zimnica, za vreme ratnih oskudica od poluzrelih plodova kuvane su i čorbe, a danas se u planinaskim selima kuva od njih slatka letnja čorba – slivenica.
Ukuvavanjem zrelih plodova (crvenih, po mogućstvu, zbog psihološkog efekta) sa morskom solju i uz dodavanje začinskog bilja može napraviti izvrstan kečap.
MNOŠTVO RECEPATA
U zavisnosti od dela Srbije, mnoštvo je načina na koji možete iskoristiti ovo voće, prenosimo neke. Najpopularnije je slatko od džanarika, a pravi se vrlo jednostavno: očistite voće od koštica, staviti u šerpu da se kuva, pospite šećerom. Pri kraju kuvanja dodajte čašicu konjaka i sipajte u tegle.
džemSok od džanarika se pravi na sličan način, samo što u šerpu dodate pola litre vode i limuntus – po želji možete procediti, a konzumira se uz razblaživanje.
Slivenica: Ovo je slatka kisela čorba koju i danas jedem kad leti odem u posetu rođacima na planini. Služi se hladna, sa kriškom hleba pečenog u furuni, a odlična je za letnje žege.
Zrele džanarike se stave u malo vode, i zagreju na šporetu dok se ne raskuvaju. Onda se propasiraju, tako da se odvoje koštice i ljuspe, pa se ponovo vrate u šerpu i stave na vatru. U to se doda ovseno ili fino mleveno kukuruzno brašno razmućeno u hladnoj vodi.
Kad sve zajedno provri, po želji se doda voda tako da se dobije čorba željene gustine. Kuva se još par minuta, a onda skloni sa vatre. Kad se prohladi, zasladi se medom po ukusu. Čorba se u tanjiru može posuti sitno seckanom nanom ili vranilovkom i obogatiti mlevenim lešnicima.
Izvor: BKTVnews.com
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!