BKTV news - Okarovac Tom Henks boluje od dijabetesa - print screen
BKTV news - Okarovac Tom Henks boluje od dijabetesa - print screen

Devet simptoma dijabetesa koje ne bi smeli da ingorišete

Oskarovac Tom Henks izjavio je da je sam odgovoran zbog toga što je postao dijabetičar, rekavši da je bio totalni idiot koji nije vodio računa o sebi, svojoj ishrani i telesnoj težini.

Henksu je dijagnostikovan dijabetes tipa 2 pre tri godine, a veruje se da su oscilacije s kilogramima koje je imao zbog filmova Izgnanik i Filadelfija verovatno uticale na razvoj bolesti.

“Ja sam deo lenje američke generacije koja se slepo zabavlja na zabavi i sada je zaglavljena sa boljkama. Bio sam težak. Videli ste me u filmovima, znate na šta sam ličio. Bio sam totalni idiot. Mislio sam da mogu to da izbegnem ako izbacim hleb iz svog čizburgera. E pa, treba mnogo više od toga.” Henks, međutim, kaže da su mu doktori rekli da neće više morati da prima insulin ukoliko uspe da dostigne i održi željenu težinu i ishranu.

Dijabetes tipa dva obuhvata oko 90 odsto svih dijagnostikovanih slučajeva. Od tipa jedan oboleva se relativno naglo, a može da se prepozna po neobjašnjivom gubitku težine. Dijabetes tipa 2 događa se kad telo ne preoizvodi dovoljno insulina da bi pravilno funkcionisalo ili telo ne reaguje na insulin. Zbog toga glukoza ostaje u krvi i ne iskoristi se kao pogonsko gorivo tela.

Kako možemo da prepoznamo dijabetes, i može li da se prepozna pre nego što nas pogodi? Ovo je devet simptoma koji bi mogli da ukažu na stečeni dijabetes:

1. Pojačana žeđ

Nagli napad žeđi jedan je od najočiglednijih simptoma dijabetesa tipa 2. Osobe mogu da osete pojačanu žeđ u kratkom vremenskom razdoblju, a to može da bude znak povećanog nivoa šećera u krvi, što stimuliše centar u mozgu koji signalizira žeđ.

2. Malaksalost

Nespecifičan, ali važan simptom dijabetesa tipa 2 jeste opšti osećaj umora. Do malaksalosti može da dođe u slučaju dijabetesa kad je nivo šećera u krvi nizak i nema dovoljno “goriva” za ćelije. Ali, pošto umor može da nastane usled mnogih drugih stanja, kao što su anemija ili depresija, on nije najpouzdaniji indikator dijabetesa.

3. Loša ishrana

Konstantna nepravilna ishrana može da bude put do dijabetesa tipa 2. U to je uključeno i unošenje mnogih “pogrešnih” izvora kalorija ili pušenje. Dijabetes tipa 2 mogu da prouzrokuju i neki lekovi, kao i steroidi.

4. Širok struk

Ukoliko ste gojazni već sa 21 godinom, takođe rizikujete razvoj dijabetesa. Ako se vaš struk proširio u obimu, to takođe može da bude indikator.

5. Često mokrenje

Iako je često mokrenje znak i nekih infekcija, ono može da bude i simptom dijabetesa, posebno ako se zbog toga budite noću i uz to osećate genitalni svrab ili infekciju. Prekomerno mokrenje nastaje kada se glukoza “preliva” iz krvi. Genitalni svrab može da prouzrokuje infekcija kandidom, a ako se takve infekcije često događaju i traju, trebalo bi da proverite glukozu.

BKTV news - Okarovac Tom Henks boluje od dijabetesa - print screen
BKTV news – Okarovac Tom Henks boluje od dijabetesa – print screen

6. Sedelački način života

Ukoliko posao zahteva da stalno sedite, a uz to ne učestvujete redovno ni u kakvoj fizičkoj aktivnosti ili hobiju, takođe biste morali da proverite šećer.

7. Kožne infekcije

Ako kožne infekcije ili rane sporo zarastaju, to bi mogao da bude simptom. To se delimično događa jer ćelije krvi koje se bore protiv infekcija, postaju manje efikasne kada je nivo glukoze visok, pa je ranama potrebno više vremena da zarastu.

8. Utrnulost i zamagljen vid

Periodi zamagljenog vida mogu da budu indikator dijabetesa tipa 1 i tipa 2, a trebalo bi da se obrati i pažnja na povremeno utrnule prste.

9. Oni podložni bolesti

Treba se testirati na dijabetes tipa 2 ako je neko u porodici oboleo od ove bolesti. Takođe, ljudi azijskog i karipskog porekla četiri puta su podložniji oboljevanju od dijabetesa u odnosu na ostale.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!