Osnovni recept za palačinke – osnovno testo za palačinke (domaće i američke)

2

Osnovni recept za palačinke – bez šale, neka se jave svi oni koji nisu bar dva puta probali neki od recepata za palačinke (testo za palačinke), a sve u potrazi za idealnim ukusom?

Idealni osnovni recept za palačinke bi trebalo da nam omogući uživanje u sočnim, mekanim palačinkama, koje su hrskave na ivicama. Ako imate takav recept, vaša potraga je završena!

Većina dece (a i odraslih) jela bi palačinke svaki dan. Za svaki obrok. I nemojte da da budete iznenađeni ako čujete izjavu: „Volim te kao palačinke!“

Nažalost, vrlo malo je recepata za palačinke koji ispunjavaju uslove da bi bili nazvani „najboljim“ ili „idealnim“. I iz tog razloga, potraga se nastavlja. Ali, zar suština i nije u testiranju i isprobavanju… Ukoliko imate avanturističkog duha, uvek ćete postavljati više standarde i vaša potraga za idealnim osnovnim receptom za testo za palačinke, nikada se neće završiti. Ukoliko ste više tradicionalista, čim budete došli do recepta koji iole ispunjava vaše standarde ukusa, sigurno ga više nećete menjati…

Neki od vas sigurno imaju svoje male tajne kako prave najbolje palačinke… Neko će vam izjaviti da je njegova tajna u tome da jaja odvojeno muti – prvo umuti belanca u mekani sneg, pa odovojeno žumanca: „Nešto ima u tome… Moje palačinke su najbolje, a ovo je najbolji recept za palačinke, koji ste ikada probali…“. Verovatno ćete čuti od ponosne domaćice, ili domaćina.

PROČITAJ: RECEPTI ZA PALAČINKE

Nemojte da vas iznenade i čudne kombinacije, kao: „Znate šta, puter je u redu, ulje je u redu, mast je u redu, ali, ja tiganj podmazujem mašću od istopljene slanine! Uh, taj miris slanine, ta blaga slanoća i nota dima! Za mene su to najbolje palačinke ikad! Kakvo osnovno testo za palačinke, kakvi recepti, samo da mogu da osetim tu aromu slanine – i ništa drugo mi ne treba! Prelepo!“.

Osnovni recept za palačinke - osnovno testo za palačinke (domaće i američke) - Pixabay
Osnovni recept za palačinke – osnovno testo za palačinke (domaće i američke) – Pixabay

OSNOVNO TESTO ZA PALAČINKE – DOMAĆE

Osnovni recept za palačinke, domaće, sastojci:

  • 250 gr brašna
  • 200 ml mleka
  • 50 ml kisele vode
  • 4 jaja
  • 1 kašika ulja
  • malo soli

Osnovni recept za palačinke, domaće, priprema:

  • Umutiti jaja sa brašnom i solju pa sipati u mleko i dobro umutiti.
  • Dodati kiselu vodu i dobro umutiti.
  • Od dobijene mase peći palačinke u zagrejanom tiganju, koji ste podmazali sa malo ulja

Od ovog recepta ćete dobiti oko 12 tankih palačinki.

Osnovni recept za palačinke - osnovno testo za palačinke (domaće i američke) - Pixabay
Osnovni recept za palačinke – osnovno testo za palačinke (domaće i američke) – Pixabay

OSNOVNO TESTO ZA PALAČINKE – AMERIČKE

Osnovni recept za palačinke, američke, sastojci:

  • 1/2 šolje (1 štap) maslac, istopljen
  • 2 i 1/2 šolje brašna, puna i zaravnjena
  • 1/4 šolje belog šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1/2 šolje mleka (punomasno mleko)
  • 2 jaja, odvojena
  • puter, ulje, mast (za podmazivanje tiganja)

Osnovni recept za palačinke, američke, priprema:

  • Zagrejte puter dok se ne istopi. Izdvojite da se ohladi malo, ne sme biti vreo.
  • U posudi za mešenje, umutiti zajedno brašno, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
  • Dodajte slatku pavlaku, mleko i istopljeni puter.
  • Odvojiti belanca od žumanaca.
  • Žumanca umutite i dodajte ostalim sastojcima
  • Belanca umutite viljuškom malo, nekih 20 sekundi, tek da počnu da prave sneg. Dodajte belanca ostalim sastojcima.
  • Drvenom kašikom nežno promešajte da se izjednači.
  • Zagrejte tiganj na umerenoj vatri.
  • Kada se tiganj zagreje, podmazati sa malo putera.
  • Zahvatite testo i odmerite pola šolje.
  • Kada se pojave mehurići na gornjoj strani, okrenite palačinke. Obe strane bi trebalo da budu lepo rumene.
  • Pecite ih 2-3 minuta sa svake strane.
  • Gotove palačinke prebacite u rernu koja je ugrejana na cca 100 C stepeni.
  • Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu masu.
  • Servirati sa raznim premazim i sirupima, sezonskim voćem, itd…

Od ovog recepta ćete dobiti oko 18 komada palačinki prečnika 10 – 14 cm.

Osnovni recept za palačinke - osnovno testo za palačinke (domaće i američke) - Pixabay
Osnovni recept za palačinke – osnovno testo za palačinke (domaće i američke) – Pixabay

Kako god, recepti do kojih možete doći, veoma su različiti, kao i ukusi. A o ukusima ne vredi raspravljati. Kao i o ljudima, ćudima i navikama. Nego da li i vi imate isti problem? Koliko god da se palačinki ispeče, uvek je malo?!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

2 Komentara

  1. Javorka Filipović kaže

    Dok sam stigla do pravog recepta za palačinke trebalo mi je dosta vremena, a i bačenih, jer nikad nisam želela da merim sastojke. Čitala sam razne savete, zapitkivala starije i na kraju došla do odličnog testa za koje i dalje nemam meru 🙂 Jedino u testo ne stavlja puno jaja, za 15-tak palačinki, dovoljna su i 2 jajeta. Mešavina kisele vode i mleka je obavezna, i uvek dodam 1-2 kašike ulja u testo, jer ne podmazujem tiganj. Davno sam negde pročitala, a kasnije i potvrdila, da se tiganj za palačinke koristi samo za tu namenu i nema nikakvih problema kod spremanja. Prvo sam imala tiganje koji su se pojavljivali na tržištu za palačinke, ali nikada nisam bila zadovoljna njihovim izgledom i ukusom. Uvek bi mi palačinke bile kao „obarene“ i brzo bi se hladile. Ništa bez onog starinskog crnog tučanog tiganja 🙂 Kad sam takav nabavila nije više bilo gundjanja da palačinke nisu odlične. Nedavno sam kupila specijalan keramički tiganj za palačinke i mogu reći, po prvi put nakon dugo godina, da mi se investicija isplatila. Bez ulja, bez puno muke, bez pranja tiganja, a i većih je dimenzija, za čas su palačinke na stolu 🙂
    Volim da kombinujem brašna, sve češće deo brašna zamenim heljdinim ili speltinim, palačinke su malo deblje od klasičnih, ali im je ukus odličan 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.