Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu - Narodni muzej Zrenjanin
Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu - Narodni muzej Zrenjanin

Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ biće svečano otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 17. avgusta 2018. godine, u 12.30 časova. Otvaranje izložbe deo je programa obeležavanja 77. godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja i negovanja sećanja na Holokaust.

Ova postavka nastala je povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i Jevrejski istorijski muzej u Beogradu posvetio ju je svim srpskim Jevrejima, muškarcima i ženama, koji su kao ratnici ili medicinsko osoblje učestvovali u svim ratovima za slobodu Srbije 1912–1918. godine. Autor izložbe je Vojislava Radovanović, muzejski savetnik i upravnik Jevrejskog istorijskog muzeja.

Izložba obuhvata dokumentarne fotografije iz fonda Jevrejskog istorijskog muzeja na kojima se vide kako poznati tako i anonimni srpski Jevreji – muškarci i žene, oficiri i obični vojnici, bolničarke i lekari koji su se borili za Srbiju. Materijal je dopunjen sa dve digitalno obrađene fotografije Arhiva Jugoslovenske kinoteke, tako da je na izložbi predstavljeno ukupno 35 fotografija među kojima je, na primer, nepoznata fotografija srpske – jevrejske heroine Neti Munk koja na leđima nosi bolesnog čoveka iz perioda užasne epidemije tifusa za vreme Prvog svetskog rata. Tu su i 3-4 novinska članka iz „Politike“ iz posleratnog perioda, a odnose se na Veliki rat. Sačuvan je originalni „dnevnik evakuacije“ iz 1916. godine konjičkog oficira Moše Mevoraha koji je, osim što je ratovao, izvanredno crtao, a među eksponatima je i jedno vojničko ćebe koje je „prelazilo“ Albaniju i štitilo od zime svoga vlasnika Gavriela Navonovića, sefarda iz Prištine.

Nadležni kustos izložbe je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, a postavka će biti otvorena do 8. septembra 2018. godine.

Izvor: saopštenje za medije, Narodni muzej Zrenjanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!