BKTVnews-Ovako svi sedimo a to uzrokuje barem četiri zdravstvena problema-pixabay
BKTVnews-Ovako svi sedimo a to uzrokuje barem četiri zdravstvena problema-Pixabay

[BKTVnews]

U idealnom svetu i na idealnom radnom mestu sedeli biste s oba stopala spuštena na zemlju i kolenima postavljenim uspravno u odnosu na pod.

Međutim, realnost je znatno drugačija i dane mnogi od vas provedu sedeći u krajnje neprimerenim i izrazito nezdravim položajima. Prekrštene noge su jedan od njih, a ovo su neželjene posledice.

BKTVnews-Ovako svi sedimo a to uzrokuje barem četiri zdravstvena problema-pixabay
BKTVnews-Ovako svi sedimo a to uzrokuje barem četiri zdravstvena problema-Pixabay

1. Uzrokuje bolove u leđima i vratu

Sedeći prekrštenih nogu, gotovo sigurno ćete vremenom osetiti probleme vezane za bolove u leđima i vratu zato što takvim načinom sedenja dolazi do stavljanja kukova u obrnuti položaj. Sedenjem prekrštenih nogu se stvara nepotreban pritisak na leđa i vratni deo kičme – što povećava mogućnost pojave bolova u tim predelima.

Dani, meseci pa čak i godine takvog sedenja, neminovno će prouzrokovati određene probleme“, tvrdi ortoped Vivian Eisenstadt, za Yahoo Health i dodaje kako bi trebalo kad god je to moguće sedeti s ravno postavljenim stopalima i kolenima savijenim pod uglom od 90 stepeni.

2.Prouzrokuje probleme s proširenim venama

Iako je donedavno vladalo uvreženo mišljenje da je sedenje prekrštenih nogu odgovorno za pojavu vena na nogama, realnost je zapravo drugačija.

Iako ih ne uzrokuju, prekrštene noge mogu i hoće da pogoršaju postojeće probleme s venama jer takvim sedenjem dolazi do povećanja pritiska na vene i slabljenja cirkulacije.

3.Utječe na krvni pritisak

Zvuči neverovatno, ali sedenje prekrštenih nogu može da utiče na skok krvnog pritiska.

Naravno, do tog problema neće doći ukoliko, inače, nemate problem s pritiskom ili tek ponekad sedite prekrštenih nogu, ali učestalo ponavljanje sigurno će dovesti do povećanja krvnog pritiska jer takav način sedenja otežava nesmetan protok krvi čije posledice mogu biti različite – manje ili više drastične.

4.Smanjena cirkulacija i pojava celulita

Kao i bilo koji drugi položaj u kojem se dugo vremena zadržavamo, tako će i prekrštene noge dovesti do smanjenja cirkulacije, koja je odgovorna i za pojavu celulita!

Kako je sedenje teško izbeći i postalo je deo svakodnevice velikog broja ljudi, imajte na umu da slobodno vreme koristite za aktivnosti na otvorenom: šetnju, trčanje ili vožnju biciklom – kako biste umanjili neželjene posledice dugotrajnog sedenja.

Izvor: www.bktvnews.com

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!