[BKTVnews]
Pravilo da je povrće zdravije ako ga jedemo sirovo, ne važi baš u svim slučajevima.
Donosimo vam spisak namirnica koje će biti zdravije ako ih skuvate, a ništa manje ukusne.
Krompir

Naravno, sveži krumpir teško je smatrati jelom, a navodno loše utiče na zdravlje u vidu povećavanja temperature. Najčešći način pripreme krompira je prženje, jer svi volimo pomfrit. Ovo takođe nije dobro, iz razloga što krompir ima dosta vlakana i vitamina, a najviše se dobrih sastojaka sačuva kad ga skuvate s korom!
Paradajz

Kuvanjem paradajza dobija se više likopena, posebno kad ga kuvate 15 – 30 minuta zajedno s maslinovim uljem. Sirovi paradajz ima samo 4% likopena, koji je dobar za sprečavanje bolesti srca i raka.
Pečurke

Pečurke retko gde u restoranu dobijemo kuvane, ali su takve mnogo zdravije. Neke pečurke se mogu jesti samo nakon kuvanja. Kuvane pečurke izvlače mnoge antioksidanse, a bogate su i vlaknima, vitaminima C i D, kalijumom i gvožđem.
Šargarepa

Volimo da ih grickamo, ali ipak, šargarepa je znatno zdravija skuvana. Visok procenat beta karotena pomaže vidu, a kuvanje razbija tvrdoću šargarepe i olakšava organizmu varenje.
Spanać

Jesti sirovi spanać nije loša ideja, a neki kažu da na ovaj način unosite više vitamina C, niacina i kalijuma nego da ga kuvate. Ipak, kuvanjem oslobađate veće količine vitamina A i E, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa. Takođe, kuvanjem spanaća oslobađaju se beta karoten i lutein, koji pomažu pri očuvanju vida.
Izvor: www.bktvnews.com
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!