Skoči na sadržaj

Palačinke recept iz bakinog kuvara – 1. mesto na TOP listi najboljih

Palačinke recept iz bakinog kuvara - Recepti i Kuvar online - foto Pixabay

Palačinke recept iz bakinog kuvara napravite sami odlične palačinke po receptu naših baka. Za ovaj recept za palačinke, potrebno vam je 7 sastojaka, koje, verovatno, već imate u svojoj kuhinji.

Šta su palačinke?

Palačinke su lagana i tanka poslastica, obično kružnog oblika. Palačinke su rasprostranjene u srednjoj i istočnoj Evropi. Jedu se tople ili hladne, slatke ili ljute, a mogu se jesti kao glavno jelo, kao desert ili kao užina. Mogu se konzumirati prazne, a pune se i garniraju. Palačinke se pripremaju globalno, i verovatno predstavljaju neku vrstu prvobitne vrste hleba.

Palačinka je tanka kora, pržena ili pečena, napravljena od jednostavnih sastojaka: jaja, brašna, šećera i mleka. Svaka nacionalna kuhinja ima svoj poseban način pripreme.

Kako se pripremaju palačinke?

Palačinke se pripremaju jednostavno, shodno malom broju sastojaka, ali, postoje i neke razlike u načinima pripreme: neki recepti preporučuju da sačekate jedan sat pre pripreme, da bi se gluten razvio. Međutim, u nekim starim kuvarima ovo vreme odmaranja testa u pripremi se ne pominje. U većini recepata, savet je da možete pripremati palačinke odmah nakon što se testo zamesi.

Palačinke recept iz bakinog kuvara - Recepti i Kuvar online - foto Pixabay

Palačinke recept iz bakinog kuvara – Recepti i Kuvar online – foto Pixabay

Koje je poreklo palačinke?

Palačinke, pretpostavlja se, vode poreklo još iz antičkih vremena. Ali, u to vreme nisu imale današnji izgled i tanak oblik, kakav danas poznajemo. Pripremale su se u obliku krupne, guste mase. Pripremane su drobljenjem nekoliko vrsta žitarica kojima je dodavana voda. Zatim je mešavina pečena na veoma vrućem ravnom kamenu.

Poreklo palačinki seže u antiku 7000 godina pre nove ere. Međutim, ove palačinke nisu imale tanak izgled kakav danas poznajemo. Došli su u obliku velike, guste paštete. Pripremljeni su drobljenjem nekoliko žitarica kojima je dodavana voda. Zatim se smeša pekla na vrlo vrućem ravnom kamenu. Prema istoričarima, palačinke potiču iz grčko-rimskog doba.

350. godine pre nove ere, grčki pesnici su palačinke po prvi put spominjali kao plakous. Marko Porcije Kato, poznat kao Kato Stariji (Cato Maior) ili Kato Cenzor (Cato Censorius), politički rimski pisac koji je prvi predstavio razrađeni recept za palačinke oko 150. pne.

Palačinki je prethodila placenta. Placenta je izraz na latinskom i znači „ravan kolač“. Etimološki, palačinke potiču od grčko-rimskog imena koje je izvorno dato. Palačinke su se, zatim, proširile u srednju i istočnu Evropu, menjajući nekoliko imena i pripremne su i servirane su na mnoštvo načina.

Palačinke recept iz bakinog kuvara – Recepti i Kuvar online

Palačinke recept iz bakinog kuvara – napravite sami odlične palačinke po receptu naših baka. Za ovaj recept za palačinke, potrebno vam je 7 sastojaka, koje, verovatno, već imate u svojoj kuhinji.

Palačinke recept iz bakinog kuvara, sastojci:

 • 1 kafena kašika soli
 • 1 i 1/2 šolja brašna
 • 1 kesica praška za pecivo
 • 1 kašika šećera
 • 1 i 1/4 i 1/4 šolje mleka
 • 1 jaje
 • 3 kafena kašika putera (istopljenog)

Palačinke recept iz bakinog kuvara, priprema:

 • U velikoj posudi, pomešajte sve sastojke. Masa mora da se lepo izjednači. Možete koristiti blender ili mikser. Ostavite da odstoji petnastak minuta.
 • Zagrejte tiganj, na srednjoj vatri, podmažite ga istopljenim puterom i pecite.
 • Masu sipajte u tiganj korišćenjem velike kašike ili kutlače.
 • Servirajte vruće, sa dodatkom premaza od čokolade, voćnim džemovima, ili sa orasima, cimetom, uz dodatak šećera po želji.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!