Testo za palačinke koje uvek uspeva - foto ilustracija Image by RitaE from Pixabay
Testo za palačinke koje uvek uspeva - foto ilustracija Image by RitaE from Pixabay

Recept za testo za palačinke, koje uvek uspeva! Za spremanje ovih palačinki neophodno je pripremiti najjednostavnije namirnice, koje sigurno svako do nas ima u kuhinji: brašno, jaja, ulje, mleko, puter, so, šećer.

Da li ste znali da je recept za testo za palačinke jako popularan u Engleskoj? Inače, u Engleskoj je tradicionalni praznik Dan palačinki (Pancake Day ili Shrove Tuesday, takozvani pokladni utorak).

Recept za testo za palačinke je jednostavan, jeftin i veoma brzo se sprema. U Engleskoj, na Dan palačinki, palačinke se jedu posute šećerom i sveže ceđenim sokom od limuna.

Testo za palačinke, sastojci:

 • 225 gr brašno
 • 1 prstohvat soli
 • 2 jajeta
 • 400-450 ml mleka
 • 2 kašike putera (istopljenog)
 • malo putera, za pečenje

Testo za palačinke, priprema:

 • U veliku činiju za mućenje prosejati brašno. U sredini napraviti veliko udubljenje i u njega dodati jaja. Mutiti mikserom dok se masa ne izjednači.
 • Dodajte pola količine mleka i rastopljeni puter i nastavite sa mešanjem. Kad masa postane jednaka, dodajte i preostalu količinu mleka.
 • Ostavite masu da odstoji 15 minuta.
 • Zagrejte tiganj i istopite malo putera.
 • Sipajte masu za palačinke ravnomerno u tiganj. Pecite par minuta i pažljivo okrenite.
 • Gotove palačinke stavljajte na ugrejan tanjir i pokrijte krpom.

Inače, palačinka (njem. Palatschinken, franc. Crêpe, engl. Palatschinke) poslastica je pržena u ulju ili bez ulja. Palačinke su okrugle, mogu biti debele ili tanke, a prave se od smese umešene od brašna i mleka ili vode, i 1—6 jaja. Palačinka je verovatno najstariji oblik hleba i poznata je širom planete, spremana na različite načine.

Palačinka se nakon prženja premaže slatkim ili slanim nadevom. Od slatkih, najčešće se koriste pekmez, džem, razni industrijski kremovi, med ili slično. Pored toga mogu se dodati orasi, mleveni keks, voće. Od slanih nadeva, koriste se sir, kajmak, razna već gotova jela, kao ruska salata, ili slično. Po premazivanju, palačinka se umotava u cilindričan oblik, ili se premota u trouglasti oblik. Po želji, na već umotanu palačinku se mogu stavljati drugi dodaci.

Slatke, kao i slane nadevene palačinke mogu se složiti u pleh, preliti nadevom od pavlake i jaja, i zapeći u rerni. Nadevene palačinke se mogu pohovati, u smesi kornfleksa, susama, oraha i sl.

Etimološki, reč „palačinka“ nastala je od latinske reči „placenta“ koja znači „kolač“.

Postoje različite vrste palačinki, zavisno od kuhinje u kojoj su nastale: američke, engleske, grčke, francuske itd. Svaka kuhinja ima jedinstven način pripreme i recept.

Prema nekim istorijskim izvorima, prvi u ishrani su koristili Antički Grci. Zvale su se Itria i služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom.

Oko pozorišta uvek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.

Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom “alita dolcia” – “nešto slatko”.

Palačinke zabavljaju porodice od davnina. Posle Drevnog Rima, palačinke su se pojavile u Rumuniji. Tako je rimska placenta ustupila mesto placinti na rumunskom jeziku. Ali, ako je ime vrlo blisko, placenta je, zapravo, daleki rođak palačinki.

Zaista, to je tradicionalno rumunsko, moldavsko i ukrajinsko pecivo koje podseća na mali brioš četvrtastog oblika ili ponekad u obliku velikih okruglih palačinki. U prošlosti su slastičari u drevnom Rimu pravili velike palačinke (placente) koje su se rezale na kvadrate da bi se prodavale pijačnim danima. Ovaj kvadratni oblik može se naći u Rumuniji do danas.

Takođe u Rumuniji postoji nekoliko sorti placinta. Najčešća sorta je svakako slatka verzija punjena jabukama. Ova verzija se naziva “placinta cu mere”. Postoji slana verzija (poznata je kao branzoaice). Ova verzija je punjena rumunskom skutom.

Clatite odgovaraju palacinki u Rumuniji, jer je recept identičan.

Tada je na red došla Mađarska i palačinke su se pojavile pod imenom palacsinta. Češka je tada termin palacsinta transformisala u palačinka. Konačno, palačinke su nastavile put do Nemačke i Austrije. Palatschinke (množina: Palatschinken) koristi se za označavanje ovih tankih palačinki. Palatschinken se tradicionalno servira valjano i ukrašava džemom od kajsije, jagode ili šljive i posipa šećerom.

Takođe, termin palačinka je najčešće korišteno ime u slovenskim jezicima Zapada i Juga.

U Albaniji ćete pronaći ove ukusne palačinke pod imenom palačinka.

U Bosni, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori nalazimo recept za tanke palačinke.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!