Američke palačinke sa bananom – recept za pripremu ovih palačinki sadrži i pasiranu bananu, za malo veću vlažnost, nego kod običnih. Poslužiti uz komade banane i prelivene javorovim sirupom.

Američke palačinke (imaju još i naziv “kanadske”, i ponekad ih nazivaju hotcakes, griddlecakes, ili flapjacks) se obično služe za doručak, kao naređane dve ili tri palačinke na tanjiru, prelivene prirodnim ili veštačkim javorovovim sirupom i puterom, a često se služe sa dodacima, kao što su slanina, tost, jaja ili kobasice. Drugi po popularnosti prelivi uključuju džem, puter od kikirikija, orahe, voće, med, šećer u prahu, šlag, sirup od trske i melasu. Američke palačinke su slične škotskim palačinkama (škotske su nešto manje u prečniku – oko 9 cm, i uobičajeno se služe popodne, u vreme čaja).
Ove debele palačinke prave se od testa koje sadrži jaja, brašno, mleko, i dodatak za rast, kao što je prašak za pecivo. U testo se može još dodavati jogurt, borovnice, jagode, banane, jabuke, komadići čokolade, sira, ili šećer. Začini poput cimeta, vanile i muškatnog oraščića se, takođe, mogu koristiti. Jogurt se dodaje, da bi palačinke dobile vlažnost i mekoću. Američke palačinke bi trebalo da budu delebele oko 1 cm i da budu oko 10 cm u prečniku.
Najstarije istorijski provereni podaci govore da su se palačinke pravile oko 5 vekova pre nove ere. Pravile su se od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i kiselog mleka, a tadašnji ljudi su ih konzumirali za doručak.
Američke palačinke sa bananom – Recepti i Kuvar online
Američke palačinke sa bananom – recept za pripremu sadrži pasiranu bananu, za malo veću vlažnost, nego obične palačinke. Poslužiti uz komade banane i prelivene javorovim sirupom.
- 200 gr brašna
- 25 gr buter
- 1 kesica prašak za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 prstohvat so
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 komada jajeta
- 2 komada banane (manje, zrele)
- 250 ml mleka
- vanila (aroma)
- javorov sirup (za prelivanje)
- Istopite buter i stavite ga na neko toplo mesto, da stoji istopljen i zagrejan.
- U veliku posudu za mešenje, prosejati brašno. Dodati prašak za pecivo, so, cimet i braon šećer.
- Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti žumanca. Polako dodajte mleko u žumanca, uz mešanje. Ukapajte 1-2 kapi prehrambene arome vanile. Dodajte istopljen buter, uz mešanje. Banane dobro ispasirajte viljuškom i dodajte u masu. Dodajte brašno, kašiku po kašiku, uz stalno mešanje da se ne prave grudvice. Mešati dok se masa potpuno ne sjedini. Ostavite da odstoji 5 minuta.
- Umutite belanca dok masa ne postane čvrsti sneg. Dodati belanca, kašiku po kašiku u masu za palačinke, uz veoma nežno mešanje (prevrtanje).
- Zagrejte tiganj sa malo butera ili ulja. Sipajte masu za palačinke, tako da veličina palačinki bude oko 10 cm u prečniku i debljina oko 5 mm. Pecite dok se na gornjoj površini ne pojave mehurići, zatim okrenite. Pecite sa druge strane još oko 1 minut.
- Gotove palačinke držite na toplom, dok sve ne budu gotove.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!