Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti i Kuvar online

Panettone – slatki hleb, koji se u Italiji tradicionalno sprema za okupljanje porodice za Božićne i novogodišnje praznike. Testu se dodaje kandirano južno voće (uobičajeno kandirana kora od pomorandže) i natopljeno suvo grožđe i peče se u cilindričnom kalupu.

Najbolji rezultati se postižu ako ispoštujete pravilo da se testo mesi jednog dana, a pečenje vrši narednog: prvo mešenje – pa ostavite testo da raste 12 – 15 sati; drugo mešenje – opet, ostavite testo da raste minimum 3 – 5 sati, pa se tek onda peče. Grožđice držite natopljene minimum 8 sati, ili preko noći.

Panettone se peče umotan sa svih strana papirom za pečenje, u dubokom i visokom cilindričnom sudu.

Panettone - italijanski božićni hleb - Recepti i Kuvar online
Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti i Kuvar online

izvor: Jim Lahey of Sullivan Street Bakery, originally printed in Gourmet, December 2008

Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti & Kuvar

Panettone – italijanski slatki hleb, koji se u Italiji tradicionalno sprema za okupljanje porodice za božićne i novogodišnje praznike. Testu se dodaje kandirano južno voće (uobičajeno kandirana kora od pomorandže) i natopljeno suvo grožđe i peče se u cilindričnom kalupu.

Panettone, sastojci:

  • 1 šolja suvog grožđa
  • 2 kašike svetlog ruma
  • 2 kašike vode (topla)
  • 500 gr brašna
  • 150 gr šećera
  • 0,5 kašičice suvog kvasca
  • 0,5 kašičice soli
  • 0,25 kašičice kore od limuna (rendana)
  • 0,5 komad vanila štapića
  • 3 komada jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 0,66 šolje vode (mlake)
  • 1 kašika meda
  • 10,5 kašika maslaca (neslani, dobro umućenog)
  • 1 kašika maslaca (neslani, istopljenog)
  • 1 kašika maslaca (neslani, hlađeni)
  • 0,66 šolje kandirane kore od pomorandže

Panettone, priprema:

  1. U maloj posudi, dodati suvo grožđe i preliti rumom i sa 2 kašike tople vode. Ostavite da grožđice stoje na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok suvo grožđe ne postane punijei većina tečnosti ne bude upijena, tj. najmanje 8 sati ili preko noći.
  2. U posudi za mešenje, pomešati brašno, šećer, kvasac, so, rendanu koru od limuna i unutrašnjost od vanila štapića sa sitnim semenkama. Mutiti mikserom, kombinacijom malih brzina. U srednjoj posudi, umutiti zajedno jaja mlaku vodu i med. Sa mikserom na maloj brzini, sipati smesu jaja u smesu brašna. Povećati brzinu miksera na srednju i mešati dok se masa ne izjednači. Dodajte umućeni otopljeni maslac, kašiku po kašiku, uz dobro mešanje mikserom, pre nego dodate sledeću kašiku maslaca. Povećajte brzinu do srednje visoke i mešajte mikserom, sve dok testo ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.
  3. Prosušite malo natopljeno suvo grožđe, bacite višak tečnosti, i pomešajte sa kandiranom korom pomorandže i 1 kašiku rastopljenog maslaca. Umešati ovu mešavinu u testo sa drvenom kašikom.
  4. Prebacite testo u veliku posudu, pokrijte plastičnom folijom, i ostavite da raste u ohlađenoj rerni sa zatvorenim vratima, dok testo skoro ne utrostruči zapreminu, 12 do 15 sati.
  5. Testo pospite lagano sa brašnom i stružite ga blago i prebacite na brašnom posutu površinu za mešenje. Stranice i dno kalupa za pečenje blago podmazati i prekriti papirom za pečenje. Posuti malo više brašna na testo, a zatim presaviti ivice testa ka centru, formirajući nežnu loptu, pa okrenuti naopako i položiti u kalup za pečenje. Poklopiti sa vlažnom kuhinjskom krpom (ne sme da bude od frotira) i pustiti da raste na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj prostoriji, sve dok testo ne naraste do iznad vrha kalupa, 3 do 5 sati.
  6. Zagrejte rernu na 190 C stepeni.
  7. Rasecite vrh naraslog panettone testa jako oštrim nožem, tako da napravite „X“ slovo. Prelijte nastalo „X“ slovo na panettone testu sa kašikom otopljenog maslaca. Ubacite kalup u zagrejanu rernu i pecite 60 – 75 minuta. Panettone je gotov kada ubacite drvenu čačkalicu u testo, a ona izađe skoro suva.
  8. Izvadite panettone iz kalupa. Uzmite dugačke drvene čačkalice za ražnjiće (moraju biti duže od visine panettone), probodite panettone na četiri mesta, i okrenite naopako. Ostavite panettone tako, dok se potpuno ne ohladi
  9. Da bi ste sačuvali panettone, umotajte ga čvrsto u plastičnu foliju. Na sobnoj temperaturi, panettone može da se održi do nedelju dana.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti i Kuvar online

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.