Panettone – slatki hleb, koji se u Italiji tradicionalno sprema za okupljanje porodice za Božićne i novogodišnje praznike. Testu se dodaje kandirano južno voće (uobičajeno kandirana kora od pomorandže) i natopljeno suvo grožđe i peče se u cilindričnom kalupu.
Najbolji rezultati se postižu ako ispoštujete pravilo da se testo mesi jednog dana, a pečenje vrši narednog: prvo mešenje – pa ostavite testo da raste 12 – 15 sati; drugo mešenje – opet, ostavite testo da raste minimum 3 – 5 sati, pa se tek onda peče. Grožđice držite natopljene minimum 8 sati, ili preko noći.
Panettone se peče umotan sa svih strana papirom za pečenje, u dubokom i visokom cilindričnom sudu.
izvor: Jim Lahey of Sullivan Street Bakery, originally printed in Gourmet, December 2008
Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti & Kuvar
Panettone – italijanski slatki hleb, koji se u Italiji tradicionalno sprema za okupljanje porodice za božićne i novogodišnje praznike. Testu se dodaje kandirano južno voće (uobičajeno kandirana kora od pomorandže) i natopljeno suvo grožđe i peče se u cilindričnom kalupu.
Panettone, sastojci:
- 1 šolja suvog grožđa
- 2 kašike svetlog ruma
- 2 kašike vode (topla)
- 500 gr brašna
- 150 gr šećera
- 0,5 kašičice suvog kvasca
- 0,5 kašičice soli
- 0,25 kašičice kore od limuna (rendana)
- 0,5 komad vanila štapića
- 3 komada jaja (na sobnoj temperaturi)
- 0,66 šolje vode (mlake)
- 1 kašika meda
- 10,5 kašika maslaca (neslani, dobro umućenog)
- 1 kašika maslaca (neslani, istopljenog)
- 1 kašika maslaca (neslani, hlađeni)
- 0,66 šolje kandirane kore od pomorandže
Panettone, priprema:
- U maloj posudi, dodati suvo grožđe i preliti rumom i sa 2 kašike tople vode. Ostavite da grožđice stoje na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok suvo grožđe ne postane punijei većina tečnosti ne bude upijena, tj. najmanje 8 sati ili preko noći.
- U posudi za mešenje, pomešati brašno, šećer, kvasac, so, rendanu koru od limuna i unutrašnjost od vanila štapića sa sitnim semenkama. Mutiti mikserom, kombinacijom malih brzina. U srednjoj posudi, umutiti zajedno jaja mlaku vodu i med. Sa mikserom na maloj brzini, sipati smesu jaja u smesu brašna. Povećati brzinu miksera na srednju i mešati dok se masa ne izjednači. Dodajte umućeni otopljeni maslac, kašiku po kašiku, uz dobro mešanje mikserom, pre nego dodate sledeću kašiku maslaca. Povećajte brzinu do srednje visoke i mešajte mikserom, sve dok testo ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.
- Prosušite malo natopljeno suvo grožđe, bacite višak tečnosti, i pomešajte sa kandiranom korom pomorandže i 1 kašiku rastopljenog maslaca. Umešati ovu mešavinu u testo sa drvenom kašikom.
- Prebacite testo u veliku posudu, pokrijte plastičnom folijom, i ostavite da raste u ohlađenoj rerni sa zatvorenim vratima, dok testo skoro ne utrostruči zapreminu, 12 do 15 sati.
- Testo pospite lagano sa brašnom i stružite ga blago i prebacite na brašnom posutu površinu za mešenje. Stranice i dno kalupa za pečenje blago podmazati i prekriti papirom za pečenje. Posuti malo više brašna na testo, a zatim presaviti ivice testa ka centru, formirajući nežnu loptu, pa okrenuti naopako i položiti u kalup za pečenje. Poklopiti sa vlažnom kuhinjskom krpom (ne sme da bude od frotira) i pustiti da raste na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj prostoriji, sve dok testo ne naraste do iznad vrha kalupa, 3 do 5 sati.
- Zagrejte rernu na 190 C stepeni.
- Rasecite vrh naraslog panettone testa jako oštrim nožem, tako da napravite “X” slovo. Prelijte nastalo “X” slovo na panettone testu sa kašikom otopljenog maslaca. Ubacite kalup u zagrejanu rernu i pecite 60 – 75 minuta. Panettone je gotov kada ubacite drvenu čačkalicu u testo, a ona izađe skoro suva.
- Izvadite panettone iz kalupa. Uzmite dugačke drvene čačkalice za ražnjiće (moraju biti duže od visine panettone), probodite panettone na četiri mesta, i okrenite naopako. Ostavite panettone tako, dok se potpuno ne ohladi
- Da bi ste sačuvali panettone, umotajte ga čvrsto u plastičnu foliju. Na sobnoj temperaturi, panettone može da se održi do nedelju dana.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!