Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti i Kuvar online

0

Panettone – slatki hleb, koji se u Italiji tradicionalno sprema za okupljanje porodice za Božićne i novogodišnje praznike. Testu se dodaje kandirano južno voće (uobičajeno kandirana kora od pomorandže) i natopljeno suvo grožđe i peče se u cilindričnom kalupu.

Najbolji rezultati se postižu ako ispoštujete pravilo da se testo mesi jednog dana, a pečenje vrši narednog: prvo mešenje – pa ostavite testo da raste 12 – 15 sati; drugo mešenje – opet, ostavite testo da raste minimum 3 – 5 sati, pa se tek onda peče. Grožđice držite natopljene minimum 8 sati, ili preko noći.

Panettone se peče umotan sa svih strana papirom za pečenje, u dubokom i visokom cilindričnom sudu.

Panettone - italijanski božićni hleb - Recepti i Kuvar online
Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti i Kuvar online

izvor: Jim Lahey of Sullivan Street Bakery, originally printed in Gourmet, December 2008

Štampanje

Panettone – italijanski božićni hleb – Recepti & Kuvar

Panettone - italijanski slatki hleb, koji se u Italiji tradicionalno sprema za okupljanje porodice za božićne i novogodišnje praznike. Testu se dodaje kandirano južno voće (uobičajeno kandirana kora od pomorandže) i natopljeno suvo grožđe i peče se u cilindričnom kalupu.
Obrok Desert
Kuhinja Italijanska
Vreme pripreme 1 day 12 hours
Termicka obrada 1 hour
Ukupno vreme 1 day 13 hours
Broj osoba 8 osoba

Sastojci

  • 1 šolja suvog grožđa
  • 2 kašike svetlog ruma
  • 2 kašike vode topla
  • 500 gr brašna
  • 150 gr šećera
  • 0,5 kašičice suvog kvasca
  • 0,5 kašičice soli
  • 0,25 kašičice kore od limuna rendana
  • 0,5 komad vanila štapića
  • 3 komada jaja na sobnoj temperaturi
  • 0,66 šolje vode mlake
  • 1 kašika meda
  • 10,5 kašika maslaca neslani, dobro umućenog
  • 1 kašika maslaca neslani, istopljenog
  • 1 kašika maslaca neslani, hlađeni
  • 0,66 šolje kandirane kore od pomorandže

Uputstvo za pripremu

  1. U maloj posudi, dodati suvo grožđe i preliti rumom i sa 2 kašike tople vode. Ostavite da grožđice stoje na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok suvo grožđe ne postane punijei većina tečnosti ne bude upijena, tj. najmanje 8 sati ili preko noći.
  2. U posudi za mešenje, pomešati brašno, šećer, kvasac, so, rendanu koru od limuna i unutrašnjost od vanila štapića sa sitnim semenkama. Mutiti mikserom, kombinacijom malih brzina. U srednjoj posudi, umutiti zajedno jaja mlaku vodu i med. Sa mikserom na maloj brzini, sipati smesu jaja u smesu brašna. Povećati brzinu miksera na srednju i mešati dok se masa ne izjednači. Dodajte umućeni otopljeni maslac, kašiku po kašiku, uz dobro mešanje mikserom, pre nego dodate sledeću kašiku maslaca. Povećajte brzinu do srednje visoke i mešajte mikserom, sve dok testo ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.
  3. Prosušite malo natopljeno suvo grožđe, bacite višak tečnosti, i pomešajte sa kandiranom korom pomorandže i 1 kašiku rastopljenog maslaca. Umešati ovu mešavinu u testo sa drvenom kašikom.
  4. Prebacite testo u veliku posudu, pokrijte plastičnom folijom, i ostavite da raste u ohlađenoj rerni sa zatvorenim vratima, dok testo skoro ne utrostruči zapreminu, 12 do 15 sati.
  5. Testo pospite lagano sa brašnom i stružite ga blago i prebacite na brašnom posutu površinu za mešenje. Stranice i dno kalupa za pečenje blago podmazati i prekriti papirom za pečenje. Posuti malo više brašna na testo, a zatim presaviti ivice testa ka centru, formirajući nežnu loptu, pa okrenuti naopako i položiti u kalup za pečenje. Poklopiti sa vlažnom kuhinjskom krpom (ne sme da bude od frotira) i pustiti da raste na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj prostoriji, sve dok testo ne naraste do iznad vrha kalupa, 3 do 5 sati.
  6. Zagrejte rernu na 190 C stepeni.
  7. Rasecite vrh naraslog panettone testa jako oštrim nožem, tako da napravite "X" slovo. Prelijte nastalo "X" slovo na panettone testu sa kašikom otopljenog maslaca. Ubacite kalup u zagrejanu rernu i pecite 60 - 75 minuta. Panettone je gotov kada ubacite drvenu čačkalicu u testo, a ona izađe skoro suva.
  8. Izvadite panettone iz kalupa. Uzmite dugačke drvene čačkalice za ražnjiće (moraju biti duže od visine panettone), probodite panettone na četiri mesta, i okrenite naopako. Ostavite panettone tako, dok se potpuno ne ohladi
  9. Da bi ste sačuvali panettone, umotajte ga čvrsto u plastičnu foliju. Na sobnoj temperaturi, panettone može da se održi do nedelju dana.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.