Panj torta – Ljiljana Stanković
Panj torta – ukusna torta sa grilijašem.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Panj torta – Ljiljana Stanković
Panj torta – ukusna torta sa grilijašem.
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 125 g. mlevenih oraha
Za fil:
- 4 jajeta
- 250 g. šećera
- 100 g. čokolade
- 250 g. putera
Za grilijaš:
- 150 g. šećera
- 125 g. mlevenih oraha
Grilijaš:
- Šećer sipati u šerpu pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Ne mešati šećer već samo povremeno protresti šerpu Kad se sav šećer istopio dodati mlevene orahe i promešati. Topao grilijaš razliti u podmazanu tepsiju i sačekati da se ohladi. Izlomiti i samleti u blenderu ili vodenici. (Najbolje je grilijaš spremiti dan dva ranije da ne oduzima vreme.)
- Kora:
- Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje( dve kašike )šećera.. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom ( četiri kašike.) Sjediniti belanca i žumanca pa dodati mlevene orahe i brašno i polako varjačom sjediniti sastojke. Peći u zagrejanoj rerni na 200C. oko 15min. dok ne porumeni. Pečenu vruću koru umotati u vlažnu krpu.
Fil:
- Sjediniti jaja i šećer pa kuvati na pari dok se ne zgusne. Pri kraju dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne rastopi.Uohlađeni fil dodati umućen puter, i mešanjem sjediniti . Gotov fil podeliti na dva dela.U jedan deo dodati grilijaš i promešati. Odmotati koru i premazati filom sa grilijašom i urolati. Rolat iseći na dva kosa dela i formirati grane panja. Formiran panj premazati filom bez grilijaša. S gornje strane išarati viljuškom, pa posuti čokoladnim mrvicama