BKTV news - Pazite na vaše zdravlje: pet jela koje ne smete da podgrevate! - Pixabay
BKTV news - Pazite na vaše zdravlje: pet jela koje ne smete da podgrevate! - Pixabay

Već spremljena jela uglavnom ne bi trebalo da podgrevate, ali ovo su jela koje ne smete da pogrevate, ukoliko ne želite da se teško razbolite.

Ako primećujete da nemate vremena za pripremanje svežih, kuvanih jela kod kuće, nije rešenje da posežete za gotovim jelima koja je potrebno da pogrevate, jer to nekada može da bude veoma opasno po vaše zdravlje.

Možda ne znate da nisu sve namirnice pogodne za podgrevanje, ili zbog bakterija koje se ovim načinom pripreme hrane ne uništavaju, ili zbog proteina čije se molekuli na toploti razbijaju.

“Fud Standards Agencijai” i “Evropski Informacioni Kabinet za Hranu” opominju da ovih pet namirnica ne bi nikako trebalo da podgrevate.

Piletina

Piletina i druga perad, baš kao i jaja, su često zaražena salmonelom, što može da predstavlja poseban problem ukoliko jelo od piletine ponovo podgrevate u mikrotalasnoj, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu. Iz tog razloga, posebno kad je piletina u pitanju, neophodno je da je okrenete više puta da bi se zagrejala sa svih strana i da bi talasi prošli do sredine mesa.

Podgrevanje piletine se ne preporučuje zato što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustinu proteina, čije se molekuli prilikom izlaganja toploti drugačije razbijaju, što može da dovede do stomačnih problema.

BKTV news - Pazite na vaše zdravlje: pet jela koje ne smete da podgrevate! - Pixabay
BKTV news – Pazite na vaše zdravlje: pet jela koje ne smete da podgrevate! – Pixabay

Pirinač

Najvažnija stvar u vezi pripremljenog, kuvanog pirinča jeste ispravno čuvanje posle pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja pirinač drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov koji dovodi do povraćanja i dijareje. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove.

Krompir

Slično kao sa pirinčem, problem sa krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu čuvanja. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, pogotovo ako je krompir zapakovan u foliju, zbog čega nema dotoka kiseonika. Podgrevanje krompira neće uvek elimisati ovu bakteriju.

Spanać i drugo lisnato povrće

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja može da sadrži dosta nitrata, koji nisu opasni, ali mogu da se pretvore u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni. Oni mogu da utiču na sposobnost krvotoka da sprovodi kiseonik do organa, a kod male dece mogu dovesti do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usled respiratornog distresa.

Gljive

Gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne čuvaju prema propisima, gljive vrlo brzo mogu da propadnu i da dovedu do stomačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrejati na temperaturi iznad 70 stepeni celzijusa.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!