Pekmez od jagoda – Kristina Gašpar
Pekmez od jagoda – jagodice-bobice, da li ih neko ne voli?! Ukusno i aromatično voće koje obiluje raznim vitaminima i mineralima.
Idvajaju se vitamin C, gvožđe i folna kiselina. Zbog prisustva folne kiseline, konzumiranje jagoda se posebno preporučuje trudnicama i ženama koje planiraju da ostanu u drugom stanju.
Uvek me “muči” količina šećera kada pripremam zimnicu.
Preporuka je da odnos šećera i jagoda bude 1:1.
Ali, ne slažem se sa preporukom. Šećer ima ulogu konzervansa, ali kvari ukus (po meni).
Odlučila sam se za odnos 1:3 (šećer:jagode), približno – plus/minus. Džemove, pekmeze, marmelade i prelive od jagoda čuvam u fružideru tokom letnjih meseci, za svaki slučaj jer ne stavljam konzervans.
Jagode spadaju u vrlo osetljivo voće, pa im treba posvetiti posebnu pažnju kada je čuvanje za zimu u pitanju. Ova količina je dovoljna za 1 teglu od 580 ml (malo će ostati za degustaciju).
Dizajn ambalaže je specijalno urađen za fotografisanje i još neke namene. U pitanju je old-fashioned dizajn. Poklopac je trebalo da bude u braon u boji, ali ga u datom trenutku nisam imala.
“Ogrebotine” su deo dizajna.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Pekmez od jagoda – Kristina Gašpar
Pekmez od jagoda – jagodice-bobice, da li ih neko ne voli?! Ukusno i aromatično voće koje obiluje raznim vitaminima i mineralima.
- 750 g očišćenih jagoda
- 300 g šećera
- 1 kesicavanilin šećera
- Sjedinite jagode i šećer.
- Potom smesu (malo) izgnječite rukama.
- Pekmez kuvajte na nižoj temperaturi dok ne bude srednje gust (kada se ohladi, biće gušći).
- Na krajau dodajte vanilin šećer.
- Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe, tako da ono može da traje od 30-60 minuta.
- Ako se odlučite za šerpu većeg prečnika, vaš pekmez će brže biti gotov.