Pekmez od jagoda – Kristina Gašpar-9370

Pekmez od jagoda – Kristina Gašpar

Pekmez od jagoda – jagodice-bobice, da li ih neko ne voli?! Ukusno i aromatično voće koje obiluje raznim vitaminima i mineralima.

Idvajaju se vitamin C, gvožđe i folna kiselina. Zbog prisustva folne kiseline, konzumiranje jagoda se posebno preporučuje trudnicama i ženama koje planiraju da ostanu u drugom stanju.

Pekmez od jagoda - Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1 Pekmez od jagoda - Kristina Gašpar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2

Uvek me “muči” količina šećera kada pripremam zimnicu.

Preporuka je da odnos šećera i jagoda bude 1:1.
Ali, ne slažem se sa preporukom. Šećer ima ulogu konzervansa, ali kvari ukus (po meni).

Odlučila sam se za odnos 1:3 (šećer:jagode), približno – plus/minus. Džemove, pekmeze, marmelade i prelive od jagoda čuvam u fružideru tokom letnjih meseci, za svaki slučaj jer ne stavljam konzervans.

Jagode spadaju u vrlo osetljivo voće, pa im treba posvetiti posebnu pažnju kada je čuvanje za zimu u pitanju. Ova količina je dovoljna za 1 teglu od 580 ml (malo će ostati za degustaciju).

Dizajn ambalaže je specijalno urađen za fotografisanje i još neke namene. U pitanju je old-fashioned dizajn. Poklopac je trebalo da bude u braon u boji, ali ga u datom trenutku nisam imala.

“Ogrebotine” su deo dizajna.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Pekmez od jagoda – Kristina Gašpar

pekmez od jagoda kristina gaspar

Pekmez od jagoda – jagodice-bobice, da li ih neko ne voli?! Ukusno i aromatično voće koje obiluje raznim vitaminima i mineralima.

  • 750 g očišćenih jagoda
  • 300 g šećera
  • 1 kesicavanilin šećera
  1. Sjedinite jagode i šećer.
  2. Potom smesu (malo) izgnječite rukama.
  3. Pekmez kuvajte na nižoj temperaturi dok ne bude srednje gust (kada se ohladi, biće gušći).
  4. Na krajau dodajte vanilin šećer.
  5. Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe, tako da ono može da traje od 30-60 minuta.
  6. Ako se odlučite za šerpu većeg prečnika, vaš pekmez će brže biti gotov.