Pekmez od višanja.
Pekmez od višanja, sastojci:
- 1 kg očišćenih višanja
- 500-600 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Pekmez od višanja, priprema:
- Višnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red višanja, red šećera).
- Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da višnje malo puste sok.
- Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer i promešati mikserom, malo smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.
- Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30 minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti. Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.
- Uživajte u ukusu!
Ja pekmez kuvam od 2 ili 3 kg očišćenih višanja.
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!