Pekmez od višanja – Jelena Nikolić

Pekmez od višanja.

Pekmez od višanja, sastojci:

  • 1 kg očišćenih višanja
  • 500-600 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Pekmez od višanja, priprema:

  • Višnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red višanja, red šećera).
  • Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da višnje malo puste sok.
  • Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer i promešati mikserom, malo smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.
  • Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30 minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti. Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.
  • Uživajte u ukusu!

Ja pekmez kuvam od 2 ili 3 kg očišćenih višanja.

Jelena Nikolić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pekmez od višanja – Jelena Nikolić

Povezane teme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Istraži recepte