Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Persimon blagodeti za bebu

4 4

Persimon originalno potiče iz Kine i Koreje. Veruje se da je oko 1800. godine ovo voće dospelo u Kaliforniju. Ovo voće je prepuno vitamina C. Samo jedan plod sadrži skoro 17mg vitamina C. Potpomaže bebama da apsorbuju gvožđe. Kod nas se ovo voće često naziva japanska jabuka iz nekog meni nepoznatog razloga.

U dva ploda persimona može se naći skoro 33mg vitamina C, a takođe je bogat potazijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem.

Kada treba uvesti persimon u bebinu ishranu?

Persimon možete uvesti bebi između 8-10 meseca života. Nije poznato da su visoko rizični i da mogu da izazovu alergijske reakcije, ali su zato ukusni i laki za pripremu. Kao i uvek, konsultujte svog pedijatra pre uvođenja bilo koje hrane.

Kako odabrati i pripremati persimon?

Persimon ne spada u voće koje se mnogo prska, pa je izbor kupovine organskog isključivo na vama.

Persimon blagodeti za bebu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Persimon blagodeti za bebu – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Postoje dve vrste persimona. Hachiya koje je malo krupnija i crveno-narandžaste boje i Fuyu koji je narandžasto-žute boje. Uglavnom je ovo zimsko voće, pa u vreme kada izbor sužen, odlična je dopuna vašim bebama. Hachiya ume da bude gorkasta, ukoliko nije u potpunosti zrela, jer se često bere zelena da bi sazrela tokom transporta. Možete ih staviti u paprinu kesu na sobnu temperaturu na nekoliko dana. Kada se oljušti veoma je gnjecava, kao žele.

Fuyu, sa druge strane, je narandžasto žućkaste boje i čvrste teksture kada sazre. Ova vrsta može da se čuva oko 3 nedelje i kako vreme prolazi mogu postajati sve slađe, ali ukoliko postanu gnjecave bacite ih.

Kako se priprema persimon?

Hachiya se servira kao kašica, uglavnom mešano sa drugim namirnicama. Ljuska na persimonu je jako tanka, pa uglavnom nije potrebno je ni ljuštiti, iako zbog beba ja uvek preporučujem da se svo voće ljušti. Možete ga pariti ali i blendirati sirovog.

Fuyu se jede kao jabuka ili breskva, nema potrebe da se pari ili kuva. Ali ukoliko želite možete ga napriti i onda napraviti kašicu.

Hrana koja odlično ide sa persimonom?

 • Banane
 • Kruške
 • Jabuke
 • Piletina
 • Jogurt

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

4 Komentara
 1. Kristina Gašpar kaže

  Da, ovo voće je kod nas poznato kao japanska jabuka. Pretpostavljam da joj je naziv dodeljen zbog zemlje iz koje se uvozi. Kažu da se najviše gaji u Kini i Japanu. Takođe, kod nas je poznata i pod nazivom „Kaki“. Skoro mi je prodavačica objašnjavala razliku između ove dve vrste. Rekla je da je jedna od njih najbolja kada „promrzne“ poput naših trnjina ;). Nisam ih odavno kupovala s obzirom da sam jednom pojela nedovoljno zrelu „jabuku“ i da se nisam najprijatnije osećala. U svakom slučaju, sjajan post. Pozdrav 🙂

  1. Ana Vuletić kaže

   🙂 Da znam da ga tako zovu kod nas, ali nema mnogo logike, više ima da je Kineska jabuka, ali dobro. Moguće da se gaji dosta i u Japanu, pa zato. Za promrzline nisam još čula 🙂 Moja ćerka ih voli, a kupujemo i jednu i drugu vrstu, na šta naletimo, mada po ukusu ja preferiram Fuyu. Uz mango i avokado, odlično voće za unošenje vitamina bebama, naročito u ovim krajevima gde je kaktus jedino „voće“ koje možes da ubereš 🙂

   1. Kristina Gašpar kaže

    Onda u nekom narednom postu, očekujem kaktus u glavnoj ulozi :D. Kažu da je najbolje konzumirati voće i povrće koje je karakteristično za područje na kom živimo 😉

   2. Ana Vuletić kaže

    🙂 Vidis mogla bih da napisem, mada nije za bebe jer ima kostica sitnih malih koliko hoces. Ja sam previse zivela na nasem podrucju da bih se prebacila na kaktus, a Lena je jos mala 🙂 A imamo u planu da opet menjamo lokaciju, pa ne bih znala onda kog podrucja da se drzim 🙂 U svakom slucaju gde god ima jagoda – a njih obozavam 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.