Persimon blagodeti za bebu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Persimon blagodeti za bebu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Persimon originalno potiče iz Kine i Koreje. Veruje se da je oko 1800. godine ovo voće dospelo u Kaliforniju. Ovo voće je prepuno vitamina C. Samo jedan plod sadrži skoro 17mg vitamina C. Potpomaže bebama da apsorbuju gvožđe. Kod nas se ovo voće često naziva japanska jabuka iz nekog meni nepoznatog razloga.

U dva ploda persimona može se naći skoro 33mg vitamina C, a takođe je bogat potazijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem.

Kada treba uvesti persimon u bebinu ishranu?

Persimon možete uvesti bebi između 8-10 meseca života. Nije poznato da su visoko rizični i da mogu da izazovu alergijske reakcije, ali su zato ukusni i laki za pripremu. Kao i uvek, konsultujte svog pedijatra pre uvođenja bilo koje hrane.

Kako odabrati i pripremati persimon?

Persimon ne spada u voće koje se mnogo prska, pa je izbor kupovine organskog isključivo na vama.

Persimon blagodeti za bebu - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Persimon blagodeti za bebu – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Postoje dve vrste persimona. Hachiya koje je malo krupnija i crveno-narandžaste boje i Fuyu koji je narandžasto-žute boje. Uglavnom je ovo zimsko voće, pa u vreme kada izbor sužen, odlična je dopuna vašim bebama. Hachiya ume da bude gorkasta, ukoliko nije u potpunosti zrela, jer se često bere zelena da bi sazrela tokom transporta. Možete ih staviti u paprinu kesu na sobnu temperaturu na nekoliko dana. Kada se oljušti veoma je gnjecava, kao žele.

Fuyu, sa druge strane, je narandžasto žućkaste boje i čvrste teksture kada sazre. Ova vrsta može da se čuva oko 3 nedelje i kako vreme prolazi mogu postajati sve slađe, ali ukoliko postanu gnjecave bacite ih.

Kako se priprema persimon?

Hachiya se servira kao kašica, uglavnom mešano sa drugim namirnicama. Ljuska na persimonu je jako tanka, pa uglavnom nije potrebno je ni ljuštiti, iako zbog beba ja uvek preporučujem da se svo voće ljušti. Možete ga pariti ali i blendirati sirovog.

Fuyu se jede kao jabuka ili breskva, nema potrebe da se pari ili kuva. Ali ukoliko želite možete ga napriti i onda napraviti kašicu.

Hrana koja odlično ide sa persimonom?

  • Banane
  • Kruške
  • Jabuke
  • Piletina
  • Jogurt

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!