Kako pripremiti pileći pilav – piletina recepti
Neki od najtraženijih pojmova u vezi hrane, jela, recepata, na Internetu, internacionalno – kao i u ovom regionu – su dva ključna pojma RECEPTI PILETINA i JELA OD PILETINE. Nije slučajno – pileće meso kao zdravija varijanta mesa, sadrži optimalnu količinu belančevina, lako je svarljiva i ima visoku biološku vrednost.
Naziv Pilav je pozajmljen iz turskog jezika, a što je došlo iz persijskog jezika gde se, izgovara pilāv, na Hindi jeziku je pulāv, a i u Sanskrit jeziku, gde se izgovara pulāka. Zbog velike popularnosti ovog jela, postoje varijacije imena u mnogim jezicima, uključujući polou, palov, pilau, polu, polaao (Bengali), pulao/pulav (Hindi).
Jedna od najranijih književnih referenci u vezi sa jelom pilav, može se naći u istoriji Aleksandra Velikog, kada se opisuje baktrijansko gostoprimstvo. Baktrija je bila istočna pokrajina u Velikom Iranu, verovatno rodno mesto Aleksandrove supruge Roksane. Veruje se da su vojnici iz Aleksandrove vojske doneli recept za pripremu pilava u Makedoniju, nakon čega se ovo jelo proširilo širom Grčke. (Izvor: Wikipedia)
Pileći pilav recept će, svakom ljubitelju kombinacije piletine i pirinča, verovatno, biti na prvom mestu rang liste. Ova varijacija recepta donosi i sastojke, karakteristične za grčku kuhinju, kao što su: origano, limun i feta sir.
Pileći pilav sastojci:
- morska so
- sveže mleveni crni biberpileći
- bataci, 4 komada, oko 500 gr
- origano, 2 kašičice
- maslinovo ulje, 2 kašike
- crveni luk, sitno iseckan, 1 glavica
- beli luk, sitno iseckan, 2 čena
- pirinač basmati, ili dugog zrna, 300 gr
- pileća supa, 500 gr
- rendana kora od pola limuna
- sok od limuna
- feta sir, izmrvljen, 100 gr
- šargarepa, isečena na kolutove, 1 komad
- peršun koren, isečen na kolutove, 1 komad
Pileći pilav, priprema:
- Piletinu stavite u lonac, dodajte šargarepu i peršun koren, posolite i ostavite 15 minuta da ključa. Procedite i izdvojte piletinu i šargarepu i peršun. Supu ostavite sa strane.
- Piletinu dobro pospite solju, mlevenim crnim biberom i polovinom količine origana. U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednju temperaturu i dodajte piletinu. Dinstajte sa svake strane par minuta, dok ne porumeni. Nakon toga, izvadite piletinu.
- U tiganj dodajte seckani crveni luk i prstohvat soli, i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte origano i beli luk, i dinstajte oko 30 sekundi.
- Dodajte pirinač, uz mešanje i dinstajte oko 1 minut. Dodajte piletinu, šargarepu i peršun koren. Nalijte sa pilećom supom, u kojoj se piletina kuvala, tako da svi sastojci budu dobro pokriveni supom. Tiganj pokrijte poklopcem i dinstajte 15-20 minuta, dok supa ne ispari. Kad je pilav gotov, prelijte ga limunovim sokom i pospite korom od limuna.
- Pilav servirati odmah, veoma topao. Serviranu količinu pilava pospite komadićima feta sira. Prijatno!
Pročitajte još:
Piletina recepti – svi naši recepti za jela do piletine.
Ručak na brzinu – piletina sa senfom i susamom.
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!