Piletina u posebnoj marinadi
Kada se koristi senf za pripremu marinade za piletinu, to stvara poseban izgled glazure. Ovakve marinade možete koristiti i kad ostavljate kožicu, a i kada ne. To je vaš izbor.
Preporučujemo da ostavite kosti i da tako pripremate pileće meso. Stara je izreka: “što bliže kosti, to je sočnije meso”. Upravo tako – piletina pripremljena na ovaj način – uz marinadu i začine i ostavljene kosti, jako je ukusna i sočna.
Kako smo već pominjali: pileće meso je zdravija opcija od ostalih vrsta mesa: sadrži optimalnu količinu belančevina, lako je svarljiva i ima visoku biološku vrednost.
Piletina u slatko ljutoj marinadi, sastojci:
- 4 velika bataka sa kožom
- 60 ml senfa
- 30 g smeđeg šećera
- 30 ml vinskog sirćeta
- 2 g suvog senfa u prahu
- 3 g soli
- 1 g sveže mlevenog crnog bibera
- 0,5 g mlevenog crvenog bibera
- 1/2 prstohvata ljute mlevene začinske paprike, ili po ukusu
- 2 čena belog luka, mlevenog
- 1/2 crnog luka, isečenog na prstenove
- 5 ml biljnog ulja ili po potrebi
Piletina u slatko ljutoj marinadi, priprema:
- Napravite dva kosa zareza, poprečno u koži i mesu na svakom parčetu piletine oštrim nožem, i zasecite do kosti. Razmak između zareza bi trebalo da bude oko 2-3 cm.
- Stavite batake u plastičnu kesu.
- Umutite senf, smeđi šećer, vinsko sirće, senf u prahu, so, crni biber, crveni biber, i ljutu mlevenu začinsku papriku u činiji, dok masa ne postane glatka. Dodati mleveni beli luk marinadi.
- Sipajte marinadu u plastičnu kesu preko pilećih bataka i dobro utrljajte, namažite svaki batak temeljno i utrljajte marinadu u svaki rez. Kesu dobro zatvorite i ostavite u frižideru najmanje 4 sata (ili preko noći za bolji ukus).
- Zagrejte rernu na 230 stepeni C. U pleh za pečenje postavite papir za pečenje i lagano ga premažite uljem.
- Raširite crni luk sečen na prstenove na pripremljeni papir za pečenje. Postavite batake preko luka. Četkom premažite batake sa biljnim uljem. Možete posuti batake sa dodatnom solju i ljutom paprikom po želji i ukusu.
- Piletina bi trebalo da se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni koža, meso ne omekša, i počne da vidljivo ispušta sokove, što je otprilike 35 do 45 minuta.
- Prebacite piletinu i luk na jednu tacnu. Sipajte masnoću i sok od pečenja u šerpu, ostavite da proključa, i nastavite kuvanje, mešajući često, dok se zapremina ne smanji za polovinu, što je otprilike 3 do 4 minuta. Sipajte u posudu za sos.
- Poslužite piletinu toplu i prelijte svako parče jednom kašikom sosa.
Pročitajte još:
Ručak na brzinu – Piletina sa senfom i susamom >>>
Piletina recepti – sva naša jela od piletine >>>
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!