Pita sa crvenim ribizlama.
Završila sam prvi deo knjige ” VRATIĆU SE MAJKO” imala sam utisak da mi iza leđa stoji moj sin Petar i diktira mi šta da napišem. Ponekad bi se našalio sa mnom pa bi mi izdiktirao i neki recept. Petar je jako lepo pisao pesme, svaka strofa je bila rima. Uvek sam mislila ako ikada nešto napišem da će to biti knjiga jednostavnih recepata koji se brzo i lako prave, jer ja ne volim da se dugo zadržavam u kuhinji. Ali eto nije ispalo tako.
Pita sa crvenim ribizlama, sastojci:
- 500 g gotovih kora, kupovnih za pitu,
- 3 jajeta,
- 10 kašika šećera,
- 10 kašika mlevenog keksa,
- 2 dl jogurta,
- 10 kašika ulja
- 2 vanilin šećer i
- voće po želji (što više voća, to će kolač biti sočniji) ja sam na poklon dobila crvene ribizle to sam i stavila oko 1 kg.
Pita sa ribizlama, priprema:
- Dobro umutite jaja, šećer, ulje, vanilin šećer, jogurt i na kraju dodajte mleveni keks.
- Dve spojene kore sa malo ulja, znači, staviti prvu koru premazati uljem, pa preklopiti drugom korom.
- Koru premazati sa nekoliko kašika smese, staviti preko smese još jednu koru, pa smesu i na kraju, rasporediti pošećerene ribizle.
- Stavite šećer po ukusu ja sam na 1 kg ribizli dodala deset kašika šećera.
- Rasporediti potom oprane i pošećerene ribizle i smotati polako.
- Spoljašnje krajeve prvo saviti prema unutra, pa tek onda motati kako fil ne bi curio.
- Pažljivo prebaciti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- I tako redom dok ne potrošite kore, fil i ribizle.
- Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180℃ 35 minuta.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!