Pita sa ćuretinom ili piletinom – još jedna zanimljiva pita kao deo prazničnog posluženja. Možete je jesti toplu, ali i hladna je dobra.
Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>
Pita sa ćuretinom ili piletinom – Javorka Filipović
Pita sa ćuretinom ili piletinom – još jedna zanimljiva pita kao deo prazničnog posluženja. Možete je jesti toplu, ali i hladna je dobra.
- 500 g heljdinih kora
- 500 g ćureće belo meso (ili pileće belo meso)
- 500 ml kisele pavlake
- 4 komada jaja
- ulja (malo)
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckanog)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika hlebnih mrvica
- mešavina biljnog začina (po ukusu)
Za premazivanje:
- 1 komad jaje
- 30 ml mleka
- Glavicu luka sitno iseckati, ćuretinu samleti na mašini za mlevenje. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Sjediniti mleveno meso sa lukom, žumancima, praškom za pecivo, pavlakom i prezlama pa dodati začine po ukusu i dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
Na kraju dodati umućena belanca i polako varjačom promešati da se sve sjedini.
- Kore za pitu podeliti na dva dela. Od prvog uzeti jednu koru, poprskati je uljem i prekriti drugom, te je premazati filom. Postupak ponavljati dok se ne utroši polovina kora i polovina fila i pažljivo urolati u štrudlicu. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jednu štrudlicu.
- Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati štrudlice. Premazati ih smesom od umućenog jajeta i mleka. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Izmedju 30-40 minuta.
- Pitu prohladi i iseći. Poslužiti je još toplu.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!