Pita sa jabukama – Sandra Avtovska

Pita sa jabukama je predviđena da se peče u plehu sa stranicama koje se skidaju, prečnika 28 cm. Na izgled kao prava američka pita, ali, ukusom sasvim podseća na Balkan i lenju pitu

Savršen dessert za veče sa prijateljima… I naravno, ne zaboravite kuglu sladoleda od vanile…. Ljubitelji jabuka joj neće odoleti…Taj miris i ukus opijaju, već pri prvom susretu…

Pita sa jabukama – Sandra Avtovska - Recepti i Kuvar online
Pita sa jabukama – Sandra Avtovska – Recepti i Kuvar online

Pita sa jabukama – Sandra Avtovska – Recepti i Kuvar online

Pita sa jabukama je predviđena da se peče u plehu sa stranicama koje se skidaju, prečnika 28 cm. Na izgled kao prava američka pita, ali, ukusom sasvim podseća na Balkan i lenju pitu…

  • 125 gr butera
  • 100 gr šećera
  • 1 komad jaje
  • 0,5 komad sok od limuna
  • 1 prstohvat soli
  • 3 kasike mleka
  • 250 gr brašna
  • 7 komada jabuka (većih, ili 10 manjih)
  • 5 kasika šećera
  • 200 gr suvog grozdja
  • 0,5 komad sok od limuna
  • 1 kesica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  1. Puter iseckati na kockice i pomesati ga u dubljoj ciniji sa 100 gr secera, 250 gr brasna, 1 jajetom, sokom od pola limuna, prstohvatom soli i 3 velike kasike mleka. Zamesiti glatko, meko i kremasto testo. Testo staviti u kesu (manju za zamrzivac) i odloziti u zamrzivac da se stegne.
  2. Dok se testo steze u zamrzivacu, pripremiti fil. Jabuke oljustiti, ocistiti od semenki i iseci na kriske (srednje velicine). U dublju serpu sjediniti jabuke, 5 velikih kasika secera, 200 gr suvog grozdja, sok od pola limuna, kesicu cimeta i kesicu vanilinog secera. Dinstati fil na tihoj vatri dok ne ispari sok od jabuka i ne postanu mekse.
  3. Kada je fil gotov, odloziti ga sa strane da se prohladi. Za to vreme, testo podeliti na 2 dela. Jedan deo vratiti u zamrzivac. Drugi deo testa razvuci u obliku kruga velicine tako da bude veci tj siri od ivica pleha. U podmazan pleh prebaciti testo, tako da se ivice zalepe za stranice pleha. Izbockati testo svuda viljuskom, da bi se sto bolje ispeklo. Staviti testo u zagrejanu rernu na 170 C stepeni i peci dok ivice ne dobiju zlatkastu boju (testo ne trepa da bude do kraja peceno, vec samo zapeceno).
  4. Izvaditi testo iz rerne i prebaciti fil iz serpe preko testa. Rasporediti ga svuda podjednako i po sredini i po ivicama.
  5. Drugu polovinu testa izvaditi iz zamrzivaca. Razvuci je na istu velicinu kruga kao i prethodnu. Od tako razvucenog testa napraviti trake, debljine oko 1,5 cm. Slagati trake vertikalno pa horinzontalno preko fila tako da pita dobije izgled tarabe. Ostaviti malo testa od traka i rolati ga kroz sake da bi se napravila dugacka okrugla traka kojom treb a opkrojiti ivice kolaca. Kada se opkroji kolac testom, viljuskom stiskati ivice da bi bila jednaka sa svih strana.
  6. Tarabice premazati cetkicom sa malo mleka i posuti secerom da bi se pri pecenju dobio kristalni izgled. Peci u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni. Sluziti mlako ili hladno sa kuglom sladoleda od vanile, savrsen spoj ukusa. Uzivati u predivnom ukusu i mirisu !!
Sandra Avtovska

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pita sa jabukama – Sandra Avtovska

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.