Pita sa jabukama je predviđena da se peče u plehu sa stranicama koje se skidaju, prečnika 28 cm. Na izgled kao prava američka pita, ali, ukusom sasvim podseća na Balkan i lenju pitu…
Savršen dessert za veče sa prijateljima… I naravno, ne zaboravite kuglu sladoleda od vanile…. Ljubitelji jabuka joj neće odoleti…Taj miris i ukus opijaju, već pri prvom susretu…
Pita sa jabukama – Sandra Avtovska – Recepti i Kuvar online
Pita sa jabukama je predviđena da se peče u plehu sa stranicama koje se skidaju, prečnika 28 cm. Na izgled kao prava američka pita, ali, ukusom sasvim podseća na Balkan i lenju pitu…
- 125 gr butera
- 100 gr šećera
- 1 komad jaje
- 0,5 komad sok od limuna
- 1 prstohvat soli
- 3 kasike mleka
- 250 gr brašna
- 7 komada jabuka (većih, ili 10 manjih)
- 5 kasika šećera
- 200 gr suvog grozdja
- 0,5 komad sok od limuna
- 1 kesica cimeta
- 1 kesica vanilin šećera
- Puter iseckati na kockice i pomesati ga u dubljoj ciniji sa 100 gr secera, 250 gr brasna, 1 jajetom, sokom od pola limuna, prstohvatom soli i 3 velike kasike mleka. Zamesiti glatko, meko i kremasto testo. Testo staviti u kesu (manju za zamrzivac) i odloziti u zamrzivac da se stegne.
- Dok se testo steze u zamrzivacu, pripremiti fil. Jabuke oljustiti, ocistiti od semenki i iseci na kriske (srednje velicine). U dublju serpu sjediniti jabuke, 5 velikih kasika secera, 200 gr suvog grozdja, sok od pola limuna, kesicu cimeta i kesicu vanilinog secera. Dinstati fil na tihoj vatri dok ne ispari sok od jabuka i ne postanu mekse.
- Kada je fil gotov, odloziti ga sa strane da se prohladi. Za to vreme, testo podeliti na 2 dela. Jedan deo vratiti u zamrzivac. Drugi deo testa razvuci u obliku kruga velicine tako da bude veci tj siri od ivica pleha. U podmazan pleh prebaciti testo, tako da se ivice zalepe za stranice pleha. Izbockati testo svuda viljuskom, da bi se sto bolje ispeklo. Staviti testo u zagrejanu rernu na 170 C stepeni i peci dok ivice ne dobiju zlatkastu boju (testo ne trepa da bude do kraja peceno, vec samo zapeceno).
- Izvaditi testo iz rerne i prebaciti fil iz serpe preko testa. Rasporediti ga svuda podjednako i po sredini i po ivicama.
- Drugu polovinu testa izvaditi iz zamrzivaca. Razvuci je na istu velicinu kruga kao i prethodnu. Od tako razvucenog testa napraviti trake, debljine oko 1,5 cm. Slagati trake vertikalno pa horinzontalno preko fila tako da pita dobije izgled tarabe. Ostaviti malo testa od traka i rolati ga kroz sake da bi se napravila dugacka okrugla traka kojom treb a opkrojiti ivice kolaca. Kada se opkroji kolac testom, viljuskom stiskati ivice da bi bila jednaka sa svih strana.
- Tarabice premazati cetkicom sa malo mleka i posuti secerom da bi se pri pecenju dobio kristalni izgled. Peci u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni. Sluziti mlako ili hladno sa kuglom sladoleda od vanile, savrsen spoj ukusa. Uzivati u predivnom ukusu i mirisu !!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!