Pita sa medom.
Pita sa medom, sastojci:
- Univerzalno testo za pitu – 1 kg brašna,
- 1/2 l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
- so.
Za premazivanje je potrebno:
- med i
- 200 g suvog grožđa.
Pita sa medom, priprema:
- Brašno posoliti, lagano sipati vodu, neprestano mešajući, da se dobije meko testo. Mora dobro da se izradi.
- Podeliti na 4 dela, pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili mašću, pa ih prekriti krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje trideset minuta.
- Odstojale lepinjice se rastežu rukom i prstima – razvuku se na krajevima, da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.
- Krajeve lagano otcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.
- Testo se poprska mlakim medom, 2 do 3 kašike.
- Razbacati po kori suvo grožđe.
- Koristeći stolnjak, urolajte pitu.
- U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.
- Peći u jako zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
- Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!